Voedsel voor uw portefeuille

De wereldwijde voedselprijzen zijn in maart voor de derde maand op rij gestegen. Dat meldde het voedselagentschap van de Verenigde Naties, de FAO. Volgens de FAO zijn de prijzen nog niet zo hoog als in de recordmaand februari 2011, maar liggen ze wel boven het niveau van de voedselcrisis van 2007 en 2008.

De voornaamste oorzaak is volgens de FAO een tekortschietende productie als gevolg van klimaatveranderingen in enkele belangrijke producerende landen, droogte in Latijns Amerika, en een toegenomen import van China. Vooral de landbouwgebieden in Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay worden door La Nina getroffen door heet en droog weer, waardoor de productie scherp is gedaald.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw staat de sojaproductie in de Verenigde Staten eveneens voor de scherpste daling ooit. Soja wordt vooral gebruikt als voedsel voor koeien, schapen, varkens en kippen en bovendien als grondstof voor biscuit en koekjes. Die daling van de productie lijkt vreemd, omdat de prijs van soja steeds verder oploopt en volgens handelaren op weg is naar nieuwe recordhoogten. In de maand maart nam de sojaprijs met meer dan 10 procent toe.

Amerikaanse boeren lijken echter liever maïs te willen verbouwen. De oogstresten van maïs kunnen worden gebruikt voor bio-ethanol, het groene alternatief voor benzine. We hebben het hier over enorme groeimarkt. DSM maakte in dat verband onlangs haar joint venture bekend met Poet, één van de grootste ethanolproducenten ter wereld.

De hoge voedselprijzen zou angsten voor een hernieuwde voedselinflatie aanwakkeren.

Het is, vanuit menselijk oogpunt helaas, een steeds terugkerend probleem. Sterker nog, prijsstijgingen van voedsel zijn een lange termijn thema. Ook volgens de FAO zal dit nog jaren kunnen voortduren. Het aanbod is beperkt, het landbouwareaal daalt, en de vraag stijgt. Er moeten steeds meer monden worden gevoed en vooral: steeds grotere groepen mensen gaan over op een beter en meer gevarieerd voedingspatroon. Om aan de grotere vraag naar vlees te kunnen voldoen moet de productie van graan en sojabonen met een veelvoud daarvan stijgen.

De Verenigde Naties schatten dat de landbouwproductie de komende decennia met ongeveer 70 procent moet stijgen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Deze vraag zal niet alleen naar voedsel zijn, maar ook naar ingrediënten voor (bio-)brandstof. Bovendien mislukken door klimatologische omstandigheden er regelmatig oogsten, waardoor de voedselprijzen direct stijgen.

Landbouwproducten zijn voor beleggers bovendien waarschijnlijk een betere manier om zich tegen inflatie in te dekken dan bijvoorbeeld energie of edelmetalen. Zij lopen mee met de inflatie, terwijl edelmetalen door veel beleggers in roerige tijden als vluchthaven worden gebruikt.

Als gevolg van het bovenstaande lijkt de conclusie gerechtvaardigd, dat voedselprijzen verder zullen stijgen, al zal dit uiteraard met de nodige ups en downs gebeuren. Het betekent verder dat de investeringen in productie, opslag, zaden, kunstmest, landbouwwerktuigen, etc. eveneens zullen toenemen.

Een mooie kans om hiermee uw voordeel te doen biedt de ETF Markets Vectors Agribusiness. Deze tracker bestaat uit 48 verschillende landbouwbedrijven wereldwijd. Deze variëren van zaadveredelaars tot producenten van landbouwtractoren, van bananenproducenten tot kunstmestproducenten. Het Nederlandse Nutreco is één van de ondernemingen die deel uitmaakt van de selectie. De grootste posities van de tracker zijn Monsanto, PotashCorp, Mosaic, John Deere, Syngenta en Archer Daniels Midland.

De ETF werd in augustus 2007 op de markt gebracht. Het belegde vermogen staat nu op ongeveer 6 miljard dollar. Het dividendrendement is te verwaarlozen. De expense ratio bedraagt slechts 0,55 procent. Dat maakt deze tracker veel goedkoper dan vergelijkbare beleggingsfondsen. En dat vind ik belangrijk, want een goed rendement op lange termijn kan soms van kleine besparingen afhankelijk zijn. De wereldbevolking groeit flink door, nu uw beleggingsportefeuille nog.

Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben de ETF Market Vectors Agribusiness in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.