Tarwe en piepers in uw tuin?

Nu er in midden China sneeuw is gevallen is de tarweprijs in 2 dagen ruim €15,- gedaald. Deze daling is 5.5% vanaf het hoogste punt (€280,-) in februari en geeft derhalve aan hoe belangrijk de tarweoogst in China is voor de wereld tarweprijs. In het geval van een slechte oogst zal China zelf tarwe moeten importeren waar het nu exporteert, dit zal voor een prijsstijging zorgen. China heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot de drijvende kracht op de grondstoffenmarkten. Dit komt uiteraard door de enorme economische groei en het aantal monden dat te voeden is. Ongeveer 70% van de winter tarweoogst is geïrrigeerd en heeft tijdens de winter maar weinig vocht nodig. Midden maart zal er echter wel regen nodig zijn om een goede oogst veilig te stellen. Om hier uw voordeel mee te doen adviseren wij U aan om vanaf begin maart in te schakelen op het Chinese 20:00 uur journaal en te luisteren naar de “Chinese Erwin Kroll”. Mocht het midden maart vochtig genoeg zijn in China dan zal dit zonder meer invloed op de prijs hebben.

Mocht u handelen op de Matif in Parijs, wees dan bewust van het feit dat hier sprake is van “fysieke levering” oftewel mocht u 1 future contract gekocht hebben en u sluit deze niet voor de afloop datum dan kunt u rekenen op 50 ton tarwe in uw voortuin.

tarwe maart 2011
tarwe maart 2011

Aardappelen

De koers van aardappelen is dit jaar een stuk hoger als voorgaande jaren. Het hoogste punt voor de levering April 2011 (oogst 2010) noteerde €34.20 per 100 kg. Op dit moment (17-2 om 10:55)  handelen we op €24.40. Dit mag gerust een forse daling genoemd worden ten opzichte van het hoogste niveau in januari. Om U een idee te geven van de volatiliteit; vorig jaar sloot de april koers op €9.60.

Voor de kust van St. Petersburg (Rusland) liggen door extreme vorst zo’n 60 schepen “vastgevroren”. Van deze 60 schepen hebben er 20 een lading met aardappelen. Rusland is een belangrijke markt voor de afname van aardappelen. Vanwege het feit dat de schepen niet aan land kunnen, heeft dit een negatief op de prijs van aardappelen. Je zou denken dat dit de prijs positief beïnvloedt maar niets is minder waar. Als de schepen niet kunnen aanmeren zullen er minder schepen richting Rusland varen en hierdoor zal de afname van aardappelen door Rusland nagenoeg nihil zijn.

Door dit alles zal de aanhoudende voorraad aardappelen zo zijn effect hebben op de koers en dan krijgen we het eeuwenoude spel van vraag en aanbod. De aardappel termijn contracten worden verhandeld op de EUREX in Frankfurt onder de naam FEPP (FutureEuropeanProcessingPotato).

fepp april 2011 grafiek
fepp april 2011 grafiek

Deze contracten hebben een omvang van 25 ton en er is “cash settlement”.

U hoeft zich derhalve geen zorgen te maken over een volle tuin met piepers.

Paul Rodenburg
http://www.darioncm.com/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.