Faber: correctie opkomende markten

Opkomende markten zullen dit jaar slechter presteren dan de geavanceerde economieën. De prijzen van edelmetalen zoals goud en zilver zullen dalen. Ook de prijzen van andere grondstoffen kunnen onder druk komen. Dat zegt de Zwitserse beursgoeroe Marc Faber. (alias Dr. Doom)

Hij verwacht een correctie van 20%-30% van de beurzen van opkomende markten. Veel van de Aziatische aandelenmarkten hebben al veel van de economische voorspoed ingeprijsd. Faber wijst ook op de stijgende voedsel-en energieprijzen in die regio waardoor de koopkracht van de bevolking onder druk komt. De mensen in die landen besteden een veel groter deel van hun inkomen aan voedsel dan in het Westen.

Inflatie is een onrechtvaardige belasting op de armen in de wereld en kan rampzalige gevolgen hebben op de bevolking van landen zoals China, India en Vietnam.

Op de lange termijn blijft hij de voorkeur houden voor de opkomende markten boven de beurzen van ontwikkelde landen. In de komende jaren zal het Westen worstelen met schulden. Beleggers kunnen dus volgens hem gebruik te maken van de correctie en instappen in de beurzen van China, India en de markten van Zuid-Oost Aziatische landen zoals die van Thailand, Maleisië, Vietnam en Indonesië.

Westen

De auteur van “The Gloom Boom & Doom Report” ziet dit jaar meer kansen in de geavanceerde markten. Voor de Amerikaanse beurzen verwacht hij echter een correctie van 10% in de komende maanden. De beurzen in het Westen zijn aantrekkelijker gewaardeerd. Kijk hier voor een overzicht van de goedkoopste en duurste beurzen in de wereld.

Goud en Zilver

Marc Faber voorziet dat de prijs van edelmetalen, vooral van goud en zilver, zal dalen. Beleggers hoeven zich echter geen zorgen te maken omdat de dip van korte duur zal zijn. De goudprijs kan volgens hem dalen naar een niveau tussen de  $1.100 en $1.200.  Beleggers kunnen gebruik van deze correctie om in te stappen.

Grondstoffen

Hij is eveneens bezorgd over grondstoffen. Zij zijn momenteel veel te sterk gestegen. De prijzen beginnen parabolisch te stijgen en dat kan duiden op het laatste deel van de stijging. De rally kan wellicht nog aanhouden maar op enig moment  zullen de prijzen instorten zoals ze dat in 2008 hebben gedaan.

Deze cyclus vind altijd plaats als het hogere prijzen leiden tot een toename in het aanbod waardoor een overschot ontstaat die vervolgens druk op de prijzen geeft. De cyclus duurt langer voor industriële grondstoffen zoals lood, zink dan voor landbouwgrondstoffen. Het is moeilijker om een nieuwe kopermijn aan te leggen dan om het oogsten van sojabonen. Beleggers moeten dus voorbereid zijn op een correctie in de grondstofprijzen.

3 gedachten over “Faber: correctie opkomende markten”

 1. Mja, zit wat in, ik denk alleen niet dat gezien de recente ontwikkelingen goud/zilver echt zo stevig zullen dalen, mja, we zullen het zien.

 2. een correctie in de markten gevolgd door goud/zilver lijkt id lijn der verwachting te liggen…zo meldde ook een goede kennis van me die excelleert in TA (en lang voordat anderen met berichten als deze kwamen).

  Zilver kan wat hem betreft naar een nivo van ver boven 500$ per ounce (ik weet het, hij is wel vaker uitgelachen, maar inmiddels heb ik geleerd hem serieus te nemen…)

  De economisch industriele kant van goud en zilver zijn sowieso betrekkelijk…het worden m.i. de nieuwe valuta vd wereld, omdat de bestaande veel te gevoelig zijn voor fraude/misbruik.
  Goud wordt door de massa en masse ingeleverd bij de vele goudhandeltjes die als paddestoelen uit de grond zijn geschoten….binnenkort reeds de 4e collectie in korte tijd (nog geen 6maanden) in mijn woonplaats, waarin burgers geattendeerd worden op het inleveren van (oud/sloop)goud tegen de ‘hoogste’ prijs en op de ’top’ van de goudmarkt (en wie wil dat allemaal dan wel hebben denk ik dan?).

  Voor mij een signaal dat de top bij lange na niet bereikt is. De man op straat is minimaal koper van edelmetaal en bovendien zit slechts 1%vd beleggers in goud(dus niet van alle burgers!). Als dat stijgt naar 2%, dan zal dat reeds grote gevolgen hebben voor de koers, waarbij fysiek en giraal elkaar flink kunnen mismatchen…met het risico van ontkoppeling vd fysieke met de girale handel in goud/zilver.

  Let wel; niet alleen de waarde van goud/zilver zit tussen de oren…ook valuta’s als de Euro en de dollar zijn afhankelijk van acceptatie tussen de oren. Mijn gevoel zegt me dat een Euro meer kansen heeft dan de dollar, omdat de schuldenproblematiek volgens mij vnl intern is bij de EU…misschien dat een Verenigde Staten van Europa uitkomst kan bieden(wenselijk is een ander verhaal). Dat laatste is een interessante gedachtegang die getoond werd in : http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/the-future-of-finance/het-jaar-dat-de-euro-valt.html .

  ivet

 3. Volgende week verkiezingen Ierland. Ierland zou uit de Euro kunnen stappen, ziedaar de aanleiding voor een correctie. En een stevige correctie ! Het is zoals een rekenig van de garage: je moet betalen maar het valt meestal tegen. Aex op of rond de 150 punten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.