Suiker biedt een fantastisch rendement

Onlangs hebben we u erop gewezen, dat de suikerprijs aan het bodemen was. Een heel mooi instapmoment was aangebroken. Sindsdien is de prijs van suiker gestegen van 15,02 naar 17,57 per Lbs (453gram).

U moet goed beseffen, dat elke fluctuatie op een contract een waarde heeft van $ 11,20. Dan kan uw rendement snel oplopen. Bij een verschil van 255 punten gaat het in totaal om een bedrag van $ 2856,- op een contract met een margin van $ 5000,-.Vooruitzichten voor suiker zijn positief. Wij verwachten een stijging naar $ 0,19 per pond.

Beleggers, die interesse hebben in een mooie rendement, kunnen hier nog van profiteren.

De afgelopen jaren zijn de wereldwijde suikervoorraden gestaag toegenomen. Sinds 2010 is het aanbod 27 miljoen ton groter geweest dan de vraag. Het overaanbod van suiker was ook goed te merken aan de prijs per pond. Die zakte in januari nog naar het laagste niveau sinds juni 2010 en kwam uit op $ 0,1474.

>> Klik hier voor onze tip op 29 januari 2013 <<

In 2012 bedroeg de wereldwijde productie van suiker 181,3 miljoen ton. De wereldwijde consumptie kwam uit op 170,9 miljoen ton. Per hoofd van de bevolking kwam de consumptie uit op 24,6 kilogram. De grootste producenten van suikerriet zijn Brazilië en India. Samen zijn ze goed voor bijna 60% van de wereldwijde productie.

Het ziet er echter naar uit dat de komende maanden de prijzen gaan stijgen. Daarbij is een niveau van $ 0,19 per pond niet uitgesloten. Sterker nog, in de markt circuleren al prijzen die variëren tussen $ 0,18 – $ 0,22 per pond. De oorzaak is, zoals reeds in 2014, het extreme weer. In Brazilië heeft niet alleen de soja en de koffie te lijden onder het ongebruikelijke warme weer (32°- 34°), maar ook het suikerriet. De eerder genoemde bank Macquarie gaat er nu al vanuit, dat de suikerrietoogst in de regio Centraal- Zuid zeker 10 miljoen lager zal uitvallen dan eerder geraamd in het oogstjaar 2014-2015. De nieuwe oogst zal naar schatting 585 miljoen ton bedragen. Er zijn aanwijzingen, dat veel jonge aanplant het niet red door de aanhoudende droogte en hitte.


Figuur 1 Prijzen omhoog door slecht weer in India en Brazilië

Maar niet alleen in Zuid-Amerika eist het extreme weer zijn tol. Hetzelfde gebeurt in India. Daar is het niet de hitte en de droogte die de oogst van rietsuiker parten speelt, maar de regen. In september van 2013 voorzag the Indian Sugar Mills Association een oogst van het land komen van in totaal 25 miljoen ton. Nu is dezelfde organisatie van mening, dat er misschien 23,5 miljoen ton binnen gehaald zal worden. Dat zou de kleinste oogst sinds 2009 zijn.

Een kleinere oogst in zowel India als Brazilië zal als gevolg hebben, dat voorraden gaan slinken en dat is positief voor de prijs. Zoals gemeld kan die oplopen tot $ 0,17 – $ 0,19 per pond. Of de prijsverbetering lang stand houdt, hangt af van meerdere factoren. Zoals gezegd lijken de effecten van het extreme weer tot nu toe stelselmatig onderschat. Het is goed mogelijk, dat er verdere bijstellingen volgen. Maar het slechte weer zal in Brazilië ook gevolgen hebben voor het oogstjaar 2014 – 2015. Veel jonge aanplant zal het niet halen en dus nooit geoogst worden.

In India speelt een andere complicerende factor. Veel producenten van rietsuiker hebben grote schulden bij de boeren. Die bedraagt nu al meer dan $ 2 miljard. Als de overheid niet inspringt en de producenten subsidieert om hun boeren te betalen, dan zullen toekomstige leveranties kleiner worden. Boeren houden hun oogst vast of gaan een ander gewas telen.

INVINCO

In 2013 heeft INVINCO beleggers met grote regelmaat gewezen op de kansen en bedreigingen voor de belegger, die de markt voor soft commodities biedt. Daar gaan we in 2014 onverminderd mee door. Geheel tegen de verwachtingen in biedt die in 2014 beleggers opnieuw grote kansen. Als u daar als particuliere belegger gebruik van wenst te maken, dan is het niet onverstandig kennis te maken met INVINCO.

Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de grondstoffen en valuta’s
Ingeschreven in het register van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
Uw effectenrekening op eigen naam bij gerenommeerde banken
Een vaste acountmager voor al uw beleggingszaken
Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

5 gedachten over “Suiker biedt een fantastisch rendement”

  1. Het spijt me wel hoor maar termen als voorraden, of extreem weer, en zelfs consumptie, zijn niet de oorzaak van een daling, of stijging in dit geval.

    1. Vraag en aanbod is altijd de oorzaak van prijs stijging of daling op de beurs, waarom zou een aanzienlijk vastgestelde vermindering van het aanbod niet leiden tot een prijsstijging dan?

  2. Edo John,
    Weet je wat de reden is van een daling of stijging?, prijs. Kopen en verkopen dus, en daar zit een constante in. Zelfs zo’n grote constante dat dit een patroon vormt wat uiteindelijk de prijs, en toekomstige prijs, bepaald.

    1. Edwin,
      Verkoop = aanbod (van het product/aandeel) op de markt. Koop = vraag (naar het product/aandeel) op de markt.

      Het lijkt erop dat een basis lesje economie kan gebruiken:
      Het punt waar vraag & aanbod elkaar vinden, oftewel waar koop & verkoop overeenkomen is de prijs. Voorraad van een product heeft een directe relatie met de aanbodprijs, ofwel de verkoopprijs van een product. Deze “constante” waar je het over hebt komt hier niet verder in voor.

      Met deze kennis is dan ook simpel te verklaren dat een grote vermindering van het aanbod van suiker, de prijs zeker zal laten stijgen. Hoeveel weet niemand, maar dat het zorgt voor een verandering in de prijs is vrijwel zeker.

      Ik weet niet waarom je overal op dit forum negatieve berichten plaatst, maar spreek dan in ieder geval de waarheid i.p.v. iets af te kraken zonder goed tegenargument.

  3. Edo John, is jouw ‘waarheid’ waarheid dan? Dat is wat jouw waarheid is….

    Het is verbazend dat eigenlijk maar zo weinig mensen begrijpen hoe een prijs tot stand komt, terwijl het heel simpel is. Het repeterende karakter van menselijk handelen maakt de prijs.

    Maargoed jij bekijkt het van economisch oogpunt, en met dat oog zal je niet naar een beurs moeten kijken want dat zijn twee verschillende werelden. Het lijkt er dus op dat jij een basis lesje beurs kunt gebruiken, en met name het wederkerend patroon gedeelte, en let dan ook even op Fibonacci…

    Breng economie en beurs niet met elkaar in verband, anders hadden economische indicatoren wel op een index gebruikt kunnen worden, en index indicatoren wel in economische grafieken, maar dat is niet eens mogelijk….

    Het spijt me maar je hebt even te hard geroepen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.