Aanstaande zondag zijn in Oekraïne presidentsverkiezingen. Het land is hopeloos verdeeld en nagenoeg bankroet. Het land heeft ook niets meer te zeggen over zijn eigen toekomst. Het IMF en het Westen aan de ene kant en Rusland aan de andere kant trekken aan de touwtjes.
De afgelopen weken steeg de tarweprijs steeg naar $ 7,40 per bushel (27,2155 kg), omdat de markt bang was voor een escalatie van de spanningen in Oost- Oekraïne. Als het daar uit de hand zou lopen dan kon het Westen wel eens besluiten tot zwaarwegende sancties tegen Rusland. Poetin is het Westen tot nu toe te slim af geweest. Hij heeft de Krim nagenoeg geweldloos ingelijfd en zijn legermacht aan de grens gijzelt het oosten van Oekraïne.
Doden in Odessa, doden in Slavjansk, doden in Kramatorsk – de pro-Russische krachten in het oosten en zuiden van Oekraïne worden hard aangepakt. Toch grijpt Poetin niet in. Het lijkt er op dat Rusland niet tegen elke prijs Oost Oekraïne wil gaan inlijven. Een inval door Rusland zou het land zowel diplomatiek als economisch in een verdergaand internationaal isolement duwen. Die prijs lijkt vooralsnog te hoog. Maar niets is op voorhand uitgesloten. Misschien blijkt komend weekeinde al welke prijs Poetin bereid is te betalen.
In de eerste weken van mei kwamen er uit verschillende hoeken van de markt berichten als zou het met de tarweoogst van dit jaar wel eens enorm kunnen gaan meevallen. Volgens het vermaarde onderzoeksbureau Informa Economics Inc stevent de wereld af op recordoogsten, waardoor de prijzen voor allerlei graanproducten dit jaar weleens stevig kunnen gaan dalen. Die visie werd min of meer onderstreept door een rapport van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) van 9 mei jl. Hierin komt de overtuiging naar voren, dat de wereldwijde tarwevoorraden in 2015 met 0,5% zullen stijgen tot een niveau van 187,4 miljoen ton. Veel van het nieuwe optimisme was gestoeld op de verwachting, dat het in de loop van mei en begin juni gaat regenen. Volgens T-Storm Weather LLC gaat het na 23 mei in alle belangrijke landbouwgebieden van de VS regenen en die regenval zal voldoende zijn om de schade, die tot nu toe is aangericht, te repareren.
Na deze waterval van goede berichten kon het niet anders, dan dat prijzen van allerlei granen onder druk kwamen. Ook de prijs van tarwe ging maar liefst negen dagen op rij omlaag. Zoiets was sinds 1998 niet meer gebeurd. De prijsval kreeg nog een steuntje in de rug door berichten uit de grensstreek van Rusland en Oekraïne. In eerste instantie waren er berichten als zou de export van tarwe via Odesa en de Zwarte Zee in gevaar komen. Als gevolg van deze geruchten stegen de prijzen. Daarop volgde echter berichten als zou Poetin bevolen hebben een aantal van de militairen aan de grens met Oekraïne terug te trekken naar hun kazernes. Dat bracht ook meer rust op de agrarische markten.
Het vervelende van landbouw is, dat omstandigheden sterk kunnen fluctueren en snel kunnen veranderen. Dat is met de tarwe gebeurd. Na al het goede nieuws kwam er toch iets van een koude douche. Uit het meest recente rapport van het USDA komt toch een iets somberder beeld naar voren. Ja, zo luidt het rapport, het is gaan regenen, maar de hoeveelheid regenval is vooralsnog veel te gering om meer dan het aardoppervlakte te bevochtigen. Er valt te weinig water om het water vele centimeters de grond in te laten zakken. Als dat niet gebeurt, dan is het positieve effect nihil. En dus, zo concludeert het rapport, zal de tarweoogst in de VS dit jaar bijna 8% lager uitvallen en uitkomen op 53,4 miljoen ton. Het is allemaal te laat en te weinig, zo luidt de sombere conclusie! In een reactie op deze ontnuchterende conclusie kwam er een einde aan de prijsval en trad er een voorzichtig herstel op. En nu maar wachten op het volgende rapport, dat beleggers óf grijze haren bezorgt óf in een vreugdezang doet uitbarsten. Wie weet kan Poetin hen een handje helpen. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten staat er ondanks alle fraaie berichtgeving nog geen Russische soldaat minder aan de oostelijke grens van Oekraïne.
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.