Het risico zit aan de onderzijde

Alle positieve economische berichten ten spijt, in de afgelopen maanden zijn wij geen steek verder gekomen als het om de grote aandelenindexen gaat. En het ziet er nog altijd niet naar uit dat daar snel verandering in gaat komen.

TA S&P 500 19 mei 2014
TA S&P 500 19 mei 2014

Figuur 1.

In figuur 1 hebben wij de daggrafiek van de S&P 500 opgenomen. Afgelopen week was geen goede beursweek in Amerika, maar vrijdag werd toch nog op een positieve noot afgesloten. Dat kan natuurlijk het begin van iets moois worden, maar als u naar de indicatoren en de ontwikkelingen in de weken ervoor kijkt, dan lijkt de kans daarop niet erg groot. Er is sprake van flinke negatieve divergentie in de indicatoren. In de figuur hebben wij een CCI getekend en een Slowed Stochastics. Beiden dalen, maar waar de S&P 500 in de voorbije weken voortdurend hogere topjes en hogere bodems liet zien zakten de indicatoren geleidelijk verder weg. De CCI zit inmiddels in negatief territorium en de stijging van vrijdag heeft daar niets aan kunnen veranderen. Wij gaan uit van weer een zwakke week met als eerste doel voor de S&P de onderkant van de Keltner Channel in de figuur, die nu bij circa 1.850 ligt, ruim 30 punten lager dan de slotstand van vrijdag.

En daar hoeft het niet bij te blijven, want ook in de week- en maandgrafieken zijn weinig argumenten te vinden om optimistisch te zijn.

Voor de AEX Index ligt de steun rond 390, daar waar zowel de Keltner Channel, de voorgaande bodem èn het MA 200 samenkomen op dit moment. Een koers onder dit niveau betekent een duidelijk verkoopsignaal, daarboven wordt de al weken aan de gang zijnde zijwaarts kabbelende beweging slechts voortgezet.

De Rente

Met een slotwaarde van 1,64% voor de 10-jaarsrente in de €-zone is de rente hard op weg naar het dieptepunt van 1,48%, dat in 2012 werd behaald. niets lijkt dit meer in de weg te staan. Voor het lange temrijn beeld van de rente kan dit grote consequenties hebben, want daarmee is de bodem uit 2012 niet langer dé bodem van de rentedaling van de afgelopen decennia. Maar er zijn nog altijd verschillende scenario’s denkbaar waarbij 1,48% wel het uiteindelijke lange termijn dieptepunt kan blijken te zijn geweest. Daartoe moet nu eerst de test van 1,48% worden afgewacht. Het is dus nog steeds geen tijd om langlopende staatsobligaties te kopen, het risico van dit type belegging is en blijft te groot.

De US$ in €’s uitgedrukt

Het effect van de opmerkingen van Draghi is inmiddels weggeëbd. De koers van de $ steeg te snel en heeft even tijd nodig om op adem te komen. Maar een verdere stijging in de komende weken richting 1,32 – 1,35 (0,743 in omgekeerde termen) is heel goed mogelijk. Voor het lange termijn beeld verandert dat weinig, maar op korte termijn levert, dat de Europese export even wat lucht op. Het is opvallend om te zien, dat de kleinere valuta, die vorig jaar bij de aankondiging van het einde van het Amerikaanse opkoopprogramma zwaar onderuit gingen, nu over een breed front aan het herstellen zijn. zie bijvoorbeeld de grafieken van de Australische $ en de Noorse Kroon.

De prijs van een vat Brentolie

De olieprijs is weer onderweg naar de bovenkant van het consolidatiekanaal dat momenteel tussen $105 en $113 ligt. Voor de vakantiegangers is dat natuurlijk geen goed nieuws, want nu stijgen $ èn olie tegelijk. Maar het is voor de belegger vooral meer van hetzelfde.

De prijs van een troy ounce Goud

De koers van het goud is inmiddels ook in een relatief smalle consolidatierange terecht gekomen met steun op US$ 1.255 per troy ounce en weerstand op US$ 1.332. Tussen deze twee grenzen moet de korte termijn belegger van het goud afblijven en wachten op meer duidelijkheid.

Strategie

Wij blijven voorzichtig aan de kant staan. Maar wij gaan gebruik maken van de mogelijkheden om de kasposities te vergroten. Obligaties zoeken wij nog steeds, maar dan wel met relatief korte looptijden.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Den Haag, 19 mei 2014
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

1 gedachte over “Het risico zit aan de onderzijde”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.