Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Adecco: loon naar werken

De Adecco Groep, gevestigd in Zürich, is het grootste bedrijf ter wereld in HR-oplossingen. Met meer dan 31.000 personeelsleden en 5100 vestigingen wereldwijd in meer dan 60 landen voorziet Adecco bedrijven van tijdelijk personeel dan wel permanent personeel (totaal 650.000 uitzendkrachten). Ook helpt het personeel met carrièreplanning en talentontwikkeling en bedrijven met outsourcing en consulting. Adecco is een Fortune Global 500 Company. Wereldwijd komt 26 procent van de omzet uit ‘witte boorden’ en 49 procent van de omzet komt uit ‘blauwe boorden’. De rest van de omzet wordt behaald in Professional & HR Solutions.

Nu de economie wereldwijd, maar vooral in de Westerse markten, weer aantrekt, is (tijdelijk) personeel weer gevraagd. Vooral in de maak (auto)industrie in Zuid Europa en de Verenigde Staten is er momenteel veel vraag naar tijdelijk personeel. In de afgelopen periode was er maar weinig vraag naar tijdelijk personeel, waardoor de uitzenders flink zijn gaan snijden in de kosten. Nu het beter gaat in de sector, schiet de winstgevendheid met tientallen procenten omhoog.

Door het gigantische netwerk van Adecco en de aanwezigheid van Adecco in veel opkomende economieën, wordt er verwacht dat Adecco regelmatig in de arm zal worden genomen voor de werving van lokaal (tijdelijk) personeel door Westerse bedrijven die uit willen breiden in opkomende economieën.

Op 13 maart, één dag na de jaarcijfers en de gesloten periode, maakte Jacobs Group bekend om het grote belang van 18,4 procent dat zij hebben in Adecco af te bouwen met 85 procent tot 2,4 procent. Als reden werd aangevoerd dat men de beleggingsportefeuille verder wilde spreiden. Jacobs Group was in 1996 één van de oprichters van het huidige Adecco toen het Adia Personnel Services kocht en fuseerde met het Franse Ecco. Sinds de aangekondigde verkoop van dit grote belang, waarbij het aandeel met ruim 8 procent in waarde afnam, is de aandelenkoers vrijwel niet meer gedaald. En dat terwijl het grote belang, 16 procent van de marktkapitalisatie, een 50-daags omzetvolume, naar verwachting allang is opgenomen.

De grootste uitzender ter wereld Adecco heeft een prima eerste kwartaal achter de rug. Het bedrijfsresultaat steeg met 41 procent tot 185 miljoen euro bij constante valuta. Adecco rapporteert in euro’s. Dat was redelijk in lijn met de verwachting van analisten. Hetzelfde geldt eveneens voor de nettowinst. Deze kwam uit op 110 miljoen euro, een toename van 64 procent op jaarbasis. De winst per aandeel steeg met 69 procent naar 62 eurocent. Het verwachte dividend over 2014 bedraagt 2,10 Zwitserse Frank in cash. Daarmee komt het dividendrendement uit op 2,9 procent. Ongeveer 50 procent van de winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouder. Van het aandeleninkoopprogramma van 250 miljoen euro is top op heden 70 miljoen euro voltooid.

De omzet steeg met 2 procent naar 4,656 miljard euro (+6 procent bij constante valuta), eveneens conform de analistenverwachtingen. De groei zat vooral bij ‘blue collar’. Dubbelcijferige groei werd er gerealiseerd op het Iberisch Schiereiland, Italië, Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Oost Europa en ‘the Nordics’. Frankrijk, met 23 procent van de omzet nog steeds de grootste markt, groeide slechts met 1 procent (blue collar +3 procent, white collar -16 procent). Wel is het de eerste groei in Frankrijk sinds het derde kwartaal van 2011, dus per saldo treedt daar nu ook herstel op. Als gevolg van de strenge winter steeg in de Verenigde Staten de omzet met ‘slechts’ 2 procent. In de opkomende markten nam de omzet met 13 procent in waarde toe. Hieraan leverde Oost Europa met een plus van 30 procent, de grootste bijdrage. In Australië en Nieuw Zeeland viel de omzet met 21 procent terug. De totale brutomarge kon met 60 basispunten vergroot worden tot een niveau van 18,6 procent.

Adecco houdt vast aan de verwachtingen voor de rest van dit jaar. Men ziet voor de rest van het jaar een continuering van het positieve momentum in het eerste kwartaal. Vooral Europa, de belangrijkste markt van alle uitzenders en daarbinnen dan vooral Duitsland, lijkt de kar te blijven trekken. De omzet en de marge zullen verder (kunnen) toenemen. Al het bovenstaande gezegd hebbende, blijf ik positief op Adecco. Let er wel op dat het een sterk cyclisch aandeel is, dat niet voor alle beleggers geschikt is!

Auteur heeft privé geen positie in het aandeel, cliënten van Fitness hebben mogelijk Adecco in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *