In juni van dit jaar schreven we, dat de prijs voor mestvee op een all time high niveau lag. De prijs voor rundvlees bereikte toen het niveau van $ 2,00 per pond.De stijging van de prijzen voor mestvee was en is een gevolg van de aanhoudende droogte in de laatste jaren in het zuiden van the Great Plaines. Door de droogte daalde de kwaliteit van het gras en stegen de voederprijzen. Daardoor brachten veel fokkers zoveel mogelijk vee naar de slachterijen. Dat was de beste en snelste manier om de kosten te drukken. Het gevolg is wel dat op een gegeven moment het aanbod van mestvee gaat dalen. Dat verschijnsel doet zich al bijna twee jaar voor. Lees hier ons artikel uit juni 2014:
http://www.invincobenelux.com/article/De-prijs-voor-Feeder-Cattle-mestvee-staat-op-all-t.html
De gevolgen van het afbouwen van de omvang van de veestapel in vooral de jaren 2011 en 2012 zullen zich volgens ingewijden nog jaren laten gevoelen. Volgens Tyson Food lag het aanbod van mestvee dit jaar 3% – 4% lager dan in 2013. Voor komend jaar denkt het bedrijf, dat de situatie niet veel beter zal worden. Het bedrijf voorziet een verdere krimp met misschien wel 4% – 5%. De verwachtingen van Tyson Food zijn in lijn met recente cijfers, die het Amerikaanse ministerie voor Landbouw (USDA) publiceerde. Die cijfers lieten zien, dat het aantal mestkoeien en kalveren op 1 juli 2014 95 miljoen bedroeg. Dat klinkt enorm, maar het is het laagste cijfer sinds de tellingen in 1973 begonnen en het komt 2,9% lager uit dan dat op 1 juli 2012. Het meest verontrustende getal was, dat het aantal vaarzen met 2,1% gedaald was ten opzichte van 2012. Een vaars is een jonge koe, die pas eenmaal gekalfd heeft. Minder vaarzen betekent simpelweg minder kalveren in de komende jaren.
Lees hier het laatste Wasde Rapport van het ministerie van Landbouw over de veestapel in de VS:
http://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/latest.pdf
Het gevolg zal zijn volgens bureaus als Paragon Economics en Steiner Consulting, dat de vleesindustrie de komende jaren nog te kampen zal hebben met een beperkt aanbod van rundvee. Het kan nog wel tot in 2016 duren. De (negatieve) effecten van de afbouw in een of twee jaren zijn daarmee nog jaren merkbaar, volgens deze bureaus. Andere cijfers van het USDA onderbouwen deze opinie. In juni van dit jaar daalde het aanbod van vee voor de mesterijen met maar liefst 6,2%. Over heel 2014 is het aanbod gedaald met 2,4% en bedraagt nu ongeveer 10,1 miljoen stuks vee. Mesterijen moeten strijden met fokkerijen om een kleiner aantal koeien. Beide partijen willen graag meer levend vee binnen halen om zo optimaal te kunnen profiteren van de lage veevoederprijzen. Die zijn het gevolg van bijvoorbeeld de recordoogsten voor soja en tarwe die nu van het veld gehaald worden.
De gevolgen van het geringere aanbod van vlees doet zich nu al voelen in de vleesprijzen. Bedroeg in juni de prijs voor een pond rundvlees nog $ 2,00 per pond, nu is dat meer dan $ 2,25. Hetzelfde zien we bij de prijs voor levend vee. Die nadert de grens van $ 1,60 per pond, maar volgens sommigen ligt $ 1,65 per pond in het verschiet. De enige beperkende factor is de consument. Die moet bereid zijn de stijgende prijzen voor rundvlees te blijven betalen! Tot dusverre is dat het geval. Natuurlijk mag ook de export niet teveel te lijden krijgen onder de stijgende prijzen.
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.
Start met Automatisch Beleggen
Het mag eigenlijk geen verrassing heten! De landbouw is naar alle waarschijnlijkheid het gevoeligst voor klimaatverandering.
Het coronavirus kent veel verliezers, maar ook een enkele winnaar. De koffieboon is tot dusverre een van de weinige winnaars.
Het coronavirus heeft veel mensen ertoe aangezet te gaan hamsteren. We kennen allemaal de geliefde producten: wc-papier, paracetamol, blikgroentes en ook pasta.
Hoe serieus moeten we de ESG-betogen van een financiële reus als BlackRock eigenlijk nemen.