De hele wereld wacht in spanning af hoe groot de schade aan de Braziliaanse oogst is.
De afgelopen weken is er in Brazilië een woordenstrijd los gebarsten tussen de analisten van Commerzbank en de Braziliaanse onderzoeksgroep Fundacao Procafe over de mogelijk effecten van de droogte. Volgens Commerzbank zijn beleggers te somber door nu al futures contracten 2017 af te sluiten met prijzen van meer dan $ 2,00 per pond. Dit hele doemdenken kan aan de kant als in de tweede helft van het jaar de normale regenval terugkomt, aldus de Duitsers. De bank is er ook van overtuigd, dat de schade voor de oogst van 2015 beperkt zal zijn.
Bron: Barchart.com
Die tamelijk optimistische opvatting staat in schril contrast met die van Fundacao Procafe. Dit onderzoeksbureau herhaalde afgelopen week zijn sombere voorspelling, dat de oogst in Brazilië dit jaar uit zal komen tussen 38,7 – 43,6 miljoen balen. Dat is tot dusverre de laagste schatting in de markt. Volgens de Braziliaanse onderzoekers verhindert de droogte vooral de groei van grote, kwalitatief goede bonen. Het kan wel eens tot 2016 of 2017 duren, voordat die kwaliteit weer overvloedig terug is. Ze wijzen er bovendien op, dat de langdurige droogte ook het wortelstelsel van de struiken aantast. Een gezond wortelstelsel is voorwaarde voor de bloemvorming bij de jonge takken en struiken. Zelfs als het vandaag nog zou gaan regenen, dan nog is het kwaad al geschied en zullen struiken een mindere kwaliteit bonen produceren.
Voor beleggers is de uitkomst van dit soort discussies van groot belang. Het bepaalt immers hun opstelling in de markt. Speculeren ze op blijvend stijgende prijzen en gaan ze long? Of gaan ze uit van dalende prijzen en gaan ze short! Voorlopig lijkt het erop, dat Fundacao Procafe het pleit in zijn voordeel gaat beslissen. Het bureau heeft royaal bijval ontvangen van de befaamde Braziliaanse analiste Judith Ganes-Chase. Ze is duidelijk in haar stellingname. Het lopende jaar is en blijft problematisch en in 2015 wordt het niet veel beter. De crux van haar betoog is, dat de schade door droogte aan koffiestruiken onherstelbaar is geworden. Prijzen kunnen volgens haar nog fors omhoog en ze denkt daarbij aan $ 3,00 per libera (453 gram). Het voordeel van die hoge prijzen zal zijn, dat het boeren in staat stelt afdoende te investeren in nieuwe kwantiteit en kwaliteit van koffie.
Ze onderkent, dat er op papier voldoende koffie is. De voorraden in Brazilië bedragen nu nog bijna 10 miljoen zakken. De oogstschattingen variëren van 45 miljoen tot 50 miljoen balen. In totaal zijn er aan het einde van dit oogstjaar bijna 60 miljoen balen voor consumptie beschikbaar. Daar staat een gecombineerde binnenlandse en buitenlandse vraag tegenover van 55 miljoen balen. Dat betekent in ieder geval, dat Brazilië gaat in teren op zijn voorraden. Maar dat is nog niet alles. De analiste wijst erop, dat ongeveer 20% van de oogst niet van de gewenste exportkwaliteit is. Dat betekent dat voorraden wel erg mager worden. Dat heeft uiteraard gevolgen voor 2015.
Volgens Judith Ganes-Chase zijn koffiestruiken door de droogte niet in staat het normale aantal van 12 – 15 knoppen per tak te ontwikkelen. Uit de knoppen moeten uiteindelijk de koffiebonen groeien. Uit tellingen zou blijken, dat het aantal knoppen gaat uitkomen op 6 – 9. Als die dan ook nog zo klein en/of misvormd zijn, dat er bijna een dubbel aantal bonen in een zak van 60 kilo verdwijnt dan kan er in 2015 zelfs een tekort gaan optreden. Daar komt nog bij, aldus de analiste, dat er van andere koffieproducerende landen weinig soelaas te verwachten is. Vietnam biedt perspectief, maar in Indonesië is dit jaar niets te halen en hetzelfde geldt voor Columbia. Daar gaat de oogst van Arabica voor het tweede jaar op rij dalen.
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.
Logisch dat door de slechte oogst de prijzen direct omhoog zullen gaan. Raar dat dit met goud en zelver niet gebeurd. .