Maandenlang heerste er op de internationale koffiemarkten een buitengewone nervositeit. De aanhoudende droogte in Brazilië, de grootste koffie exporteur ter wereld, zou niet alleen de oogst van 2014 decimeren, maar ook nog eens die van 2015. Prijzen voor toekomstige leveranties schoten de lucht in op basis van gefundeerde en ongefundeerde geruchten.
Het kon dan ook niet uitblijven, dat er iets van een tegenbeweging op gang zou komen. Afgelopen week wist het Braziliaanse onderzoeksbureau Cepea te melden, dat de eerste oogsten van robusta koffie in de deelstaat Espirito Santo van goede kwaliteit blijken te zijn. De berichten hadden onmiddellijk effect op de koffieprijzen. Die lieten in dollars uitgedrukt een daling zien ten opzichte van de prijzen van afgelopen jaar.
Critici waarschuwen er echter voor, dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Espirito Santo is veel minder getroffen door de droogte dan de belangrijke koffieproducerende regio Minas Gerais. Daar houdt de droogte nog steeds aan. Dat neemt niet weg, dat volgens ingewijden de speculatieve koorts uit de markt begint te verdwijnen. De reacties op de positieve berichten over een meevallende koffie oogst in Espirito Santo kunnen daar een voorbode voor zijn.
Een ander bewijs daarvoor kan de woordenstrijd zijn tussen Commerzbank en de Braziliaanse onderzoeksgroep Fundacao Procafe over de mogelijk langdurige effecten van de droogte. Volgens Commerzbank zijn beleggers te somber door nu al futures contracten 2017 af te sluiten met prijzen van meer dan $ 2,00 per pond. Dit hele doemdenken kan aan de kant als in de tweede helft van het jaar de normale regenval terugkomt, aldus de Duitsers. De bank is er ook van overtuigd, dat de schade voor de oogst van 2015 beperkt zal zijn.
Die tamelijk optimistische opvatting staat in schril contrast met die van Fundacao Procafe. Dit onderzoeksbureau herhaalde afgelopen week zijn sombere voorspelling, dat de oogst in Brazilië dit jaar uit zal komen tussen 38,7 – 43,6 miljoen balen. Dat is tot dusverre de laagste schatting in de markt. Volgens de Braziliaanse onderzoekers verhindert de droogte vooral de groei van grote, kwalitatief goede bonen. Het kan wel eens tot 2016 of 2017 duren, voordat die kwaliteit weer overvloedig terug is. Ze wijzen er bovendien op, dat de langdurige droogte ook het wortelstelsel van de struiken aantast. Een gezond wortelstelsel is voorwaarde voor de bloemvorming bij de jonge takken en struiken. Zelfs als het vandaag nog zou gaan regenen, dan nog is het kwaad al geschied en zullen struiken een mindere kwaliteit bonen produceren.
De komende weken moeten uitwijzen wie gelijk heeft. De Duitsers of de Brazilianen. Ondertussen komen er wel alarmerende berichten uit Vietnam, de grootste producent van robusta koffie. Aan het begin van de maand maart bedroegen de voorraden koffie meer dan 850 000 ton, maar daar is amper twee maanden later minder dan de helft van over ofwel 390 000 ton. Voor een deel laat zich dat verklaren door grote exporten. Die lagen aan het begin van het jaar 39% hoger dan een jaar eerder. Maar voor een deel komt de daling van de voorraden ook door het gedrag van de koffieboeren. Die zien hun kans schoon nu de koffieoogst in Brazilië er minder voor staat. Ze houden hun eigen voorraden langer vast. Naar schatting ligt 20% – 25% opgetast in Boerenschuren. Het resultaat is, dat de prijzen voor robusta dit jaar al met 24% zijn gestegen. De nieuwe oogst begint pas in oktober van dit jaar in Vietnam.
Mochten Vietnamese boeren hun koffie nog enkele maanden vasthouden en blijkt de oogst in Minas Gerais inderdaad zwaar onder de maat, dan zal de huidige stabilisatie van de prijs niet lang stand houden. Prijzen zullen opnieuw nieuwe hoogtes gaan opzoeken. Wie weet komt de grens van $ 2,40 per pond wel in zicht!
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.