Het is 2009. Drie Amerikaanse academici besluiten mijn geliefde beleggingsstrategie op de proef te stellen. Loont contrair beleggen?
De studie: loont kopen wanneer niemand koopt?
De heren en dame Tong Yao, Russ Wermers en Kelsey Wei waren verantwoordelijk voor het harde werk, ik doe als belegger slechts mijn voordeel met hun bevindingen. Een ‘contraire belegger’ definieerden ze als iemand die tegengesteld handelt aan beleggers die de kudde volgen op basis van hun historische handelstransacties.
De resultaten liegen er niet om: contraire beleggers doen het 2,6% per jaar beter (ook na kosten) dan beleggers die zich laten leiden door het beurssentiment. Kopen wanneer niemand koopt loont.
Het fraaie van deze studie is dat andere studies uitsluitend de prestaties van beleggingsfondsen vergelijken op basis van groepen waaronder een fonds zichzelf schaart (value, growth, contrarian, etc.), terwijl deze studie juist niet gebaseerd is op een — vaak misleidende — zelfgekozen betiteling, maar op daden.
Goudsentiment op dieptepunt: kopen loont
Ik heb eerder elders geschreven over de Hulbert Gold Sentiment Index. Deze graadmeter voor het goudsentiment bereikte recent een dieptepunt. Teleurgesteld in het goudrendement van het afgelopen jaar, terwijl de aandelenmarkt piekte, blijkt een belegging in goud emotioneel ondraagbaar te zijn geworden.
Dit extreem negatieve sentiment dient echter wél als een duidelijke uitnodiging tot de aankoop van goud gezien te worden. Zelden was het sentiment zo slecht als nu. Het is een moment waarop — zoals men in vakjargon zegt — dat de “zwakke handen” worden afgeschud. Maar zoals u inmiddels weet: het loont om linksaf te gaan wanneer de meerderheid rechtsaf gaat.
Goud: vermijd gedrang op moment van aankoop
Zorg ervoor dat zich u niet bij de verkeerde groep voegt; de kudde die volgens bovenstaande studie er bekaaid vanaf kwam, maar sluit u zich aan bij de enkelingen door goud te kopen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de velen de weinigen vergezelen.
Auteur heeft een longpositie in goud en goudopties.
Olav Dirkmaat
GoldRepublic
Start met automatisch beleggen
De Amerikanen hamsteren wapens, de Duitsers toiletpapier en ... goud. De online winkels van goudhandelaren maken momenteel een enorme vlucht.
Goud, waarom zou je erin beleggen? Het levert geen rente, geen inkomen! Mmm, de meeste staatsobligaties hebben een negatief rendement. Dan toch maar liever goud als gezond alternatief voor aandelen, w...
De digitale munt bitcoin is een blijvertje en staat nog maar in het begin van een verdere beweging omhoog. Daarbij kan de cryptovaluta zelfs de 100.000 dollar aantikken.
Goudbeleggers zijn goed op weg om winst te maken. De stemming in de goudsector is uitstekend.