Koffiecrisis: Beleggers opgelet!

Koffie is een hoofdbestanddeel van de moderne wereld en we drinken er honderden miljoenen kopjes van per dag. Maar wat als koffie binnen dertig jaar onbetaalbaar zou kunnen zijn? Volgens onderzoekers van de University of Queensland in Australië is ruim 60 procent van alle 124 wilde koffiesoorten met uitsterven bedreigd. Dit zou een enorme impact hebben op de prijs en beschikbaarheid van koffie in de toekomst. “Veel mensen zullen het zich niet kunnen veroorloven.”

In dit artikel leggen we uit hoe u kunt profiteren van de toenemende vraag naar koffie en de groeiende populariteit van alternatieve drankjes door te beleggen in koffie. We bespreken de impact van klimaatverandering op de koffiemarkt, de overleving van hoogwaardige koffie, en de verschillende manieren om te beleggen in koffie. Ook geven we u praktische tips voor beleggen in koffie en een conclusie met onze aanbevelingen.

De impact van klimaatverandering

Vanwege klimaatverandering wordt het steeds moeilijker om de twee meest geconsumeerde bonen ter wereld te blijven cultiveren. Uit de Arabica- en Robustaplanten komt het leeuwendeel van alle verhandelde koffie ter wereld. Maar door stijgende temperaturen zijn ideale groeigebieden een stuk schaarser geworden. Beide planten komen namelijk het best tot hun recht rond de evenaar. En dan ook nog op hoogte, waar overvloedig zonlicht gekoppeld aan relatief koele temperaturen perfecte omstandigheden zijn voor de groei van koffie.

De Australische wetenschappers voerden tien jaar lang onderzoek uit naar oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering op de cultivatie van koffie. En het ziet er niet goed uit voor de toekomst van ‘s werelds nectar. Niet alleen de warmere temperaturen, maar ook ontbossing zouden de voornaamste oorzaken zijn, waardoor 60 procent van alle koffiesoorten dreigt te verdwijnen tegen 2050. “Het wordt warmer en naarmate we hoger en hoger komen, bereiken we uiteindelijk de top van de berg en kunnen we nergens meer naartoe”, klinkt het. “Dat is wat er gebeurt met het grote deel van de koffieproducerende gebieden. Ze worden minder geschikt.”

Overleving van hoogwaardige koffie

Om hoogwaardige koffie te behouden, hebben wetenschappers onderzocht welke aspecten van het groeiproces cruciaal zijn. Het plukken van bonen aan de onderkant van de plant, waar schaduw zorgt voor een betere kwaliteit, is een belangrijke bevinding. Daarnaast hebben onderzoekers de genen en chemische samenstelling van Arabica- en Robusta-koffie bestudeerd om inzicht te krijgen in de kwaliteit. Hoewel genetische manipulatie mogelijk toekomstige oplossingen biedt, is het bewaren van koffiebonen in zaadbanken een uitdaging vanwege de benodigde koeling met vloeibare stikstof.

Beleggingskansen in Koffie

De dreigende schaarste van koffie brengt beleggingskansen met zich mee. Een mogelijke kans is de stijgende prijs van koffie als gevolg van de beperkte beschikbaarheid. Beleggers die vroegtijdig investeren, kunnen profiteren van potentiële winsten door de toenemende vraag en schaarste. Daarnaast kunnen beleggers inspelen op de groeiende populariteit van alternatieve drankjes, zoals thee en andere cafeïnevrije opties.

Het dreigende tekort aan koffie biedt echter ook risico’s voor beleggers. Terwijl de prijs van koffie kan stijgen door de schaarste, bestaat het risico dat veel mensen zich geen koffie meer kunnen veroorloven.

Hoe te beleggen in koffie Als u overweegt te beleggen in koffie, zijn er verschillende manieren om dit te doen:

Aandelen van koffiebedrijven Een manier om te beleggen in koffie is door aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in de koffie-industrie. Dit kunnen producenten van koffiebonen zijn, maar ook bedrijven die koffie branden of verkopen. Enkele concrete namen van beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in de koffie-industrie zijn:

  • Nestlé SA (NESN): Nestlé is een toonaangevend voedingsmiddelenbedrijf dat een breed scala aan koffieproducten aanbiedt, waaronder populaire merken zoals Nescafé en Nespresso. Het bedrijf heeft een wereldwijde aanwezigheid en profiteert van de groeiende vraag naar koffieproducten.
  • Starbucks Corporation (SBUX): Starbucks is een wereldwijd bekende keten van koffiehuizen en staat bekend om zijn hoogwaardige koffie en merkloyaliteit. Het bedrijf heeft diverse inkomstenstromen, waaronder verkoop in winkels, e-commerce en verpakte koffieproducten.
  • JDE Peet’s NV (JDEP): JDE Peet’s is een van ’s werelds grootste koffie- en theebedrijven, met bekende merken zoals Douwe Egberts, Peet’s Coffee en Jacobs. Het bedrijf heeft een sterke aanwezigheid in Europa en groeit wereldwijd, gedreven door de vraag naar hoogwaardige koffie.

Koffie-ETF Een andere manier om te beleggen in koffie is door een ETF (Exchange Traded Fund) te kopen die de prijs van koffie volgt. Een voorbeeld hiervan is WisdomTree Coffee ETF (COFF), die de Bloomberg Coffee Subindex volgt.

Koffiefutures Voor meer ervaren beleggers is het mogelijk om te handelen in koffiefutures. Dit zijn contracten waarbij u afspreekt om op een bepaald moment in de toekomst een bepaalde hoeveelheid koffie te kopen of verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Koffiefutures worden verhandeld op grondstoffenbeurzen zoals ICE Futures U.S.

Koffie-ETN Een andere manier om blootstelling te krijgen aan de prijsbewegingen van koffie is door te beleggen in een ETN (Exchange Traded Note) die gericht is op deze markt. Voorbeelden hiervan zijn iPath Series B Bloomberg Coffee Subindex Total Return ETN (JO) en iPath Pure Beta Coffee ETN (CAFE).

Praktische tips voor beleggen in koffie

Onderzoek en analyse: Voordat u investeert, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de koffiemarkt, de trends en de bedrijven in de sector. Analyseer financiële gegevens, marktvooruitzichten en concurrentiepositie.

Diversificatie: Overweeg om uw beleggingen te diversifiëren door niet alleen te investeren in individuele koffiebedrijven, maar ook in ETF’s (Exchange-Traded Funds) of fondsen die blootstelling bieden aan de bredere koffiemarkt.

Risicobeheer: Begrijp de risico’s die gepaard gaan met beleggen in koffie en stel een risicobeheerstrategie op. Houd rekening met factoren zoals marktschommelingen, geopolitieke gebeurtenissen en veranderende consumententrends.

Lange termijn perspectief: Beleggen in koffie kan volatiel zijn, dus het is belangrijk om een langetermijnperspectief te hebben. Verwacht niet directe winsten en overweeg uw beleggingen op lange termijn.

Conclusie

Terwijl klimaatverandering en dreigende schaarste uitdagingen vormen voor de toekomstige beschikbaarheid van hoogwaardige koffie, biedt het ook beleggingskansen voor diegenen die bereid zijn om deze dynamische markt te verkennen. Door grondig onderzoek te doen naar uw beleggingsmogelijkheden en uw portefeuille te diversifiëren, kunt u profiteren van de toenemende vraag naar koffie en de groeiende populariteit van alternatieve drankjes.

Conclusie

Terwijl klimaatverandering en dreigende schaarste uitdagingen vormen voor de toekomstige beschikbaarheid van hoogwaardige koffie, biedt het ook beleggingskansen voor diegenen die bereid zijn om deze dynamische markt te verkennen. Door grondig onderzoek te doen naar uw beleggingsmogelijkheden en uw portefeuille te diversifiëren, kunt u profiteren van de toenemende vraag naar koffie en de groeiende populariteit van alternatieve drankjes.

Bronnen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.