Soft commodities zijn landbouwproducten. De wereld kan niet zonder landbouw. Als oogsten mislukken, ontstaat er schaarste en stijgen de prijzen van landbouwproducten. De Arabische lente heeft z´n oorsprong gevonden in het feit, dat de graanprijzen (het dagelijks brood) voor de gewone man niet meer te betalen waren. De wereld heeft deze grondstoffen nodig om mens en dier te voeden. En er komen steeds meer monden bij om te voeden! De wereldbevolking groeit per dag met 200.000 mensen. Dat is de omvang van pakweg een stad als Eindhoven per dag. In feite groeit de wereldbevolking elke 140 dagen met de bevolking van Nederland en België samen. Volgens de Verenigde Naties zullen in 2050 waarschijnlijk 9 miljard mensen de aarde bevolken!
De markt voor soft commodities is een volatiele markt. Prijzen voor cacao, soja of mais zijn afhankelijk van een veelheid van factoren, waar producenten en beleggers amper greep op hebben. De meest ongrijpbare factor is uiteraard het weer. Vandaag regent het te veel, maar morgen kan zomaar een langdurige periode van droogte aanbreken.
In de jaren 2011 en 2012 was het veel te droog in belangrijke landbouwlanden als de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië. Oogsten vielen tegen en wereldwijde voorraden van een reeks van agriproducten gingen snel omlaag. Het gevolg was, dat prijzen voor soja, mais en tarwe de lucht in schoten. Dankzij betere weersomstandigheden en dus oogsten zijn voorraden weer op niveau gekomen en zijn prijzen voor veel soft commodities weer gaan dalen naar meer acceptabele niveaus.
-
Sojaolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld
-
Sojaolie bevat veel onverzadigd vet. Dat heeft een positief effect op de gezondheid
-
Soja is een veelzijdig voedingsmiddel en een bron van verschillende gezonde stoffen. De vele eiwitten maken het een goede vleesvervanger
-
Nederlanders eten gemiddeld 2 gram soja per dag
-
Soja wordt in de voedingsmiddelenindustrie ook gebruikt als bindmiddel in allerlei sauzen, gebak, brood, soep et cetera.
Het is momenteel erg onduidelijk wat het oogstjaar 2013 – 2014 zal brengen. Rabobank, een belangrijke agrispeler, verwacht dat oogsten van bijvoorbeeld soja en mais zonder meer goed zullen zijn en dat zal een prijsdrukkend effect tot wel 20% vanaf het huidige niveau geven. Commerzbank deelt de visie van Rabobank, dat bij de huidige oogstverwachtingen in 2014 het gevoel van schaarste totaal zal vervliegen. De bank noemt een prijs van $ 11,50 per bushel in 2014 zeer reëel. Nu ligt de prijs nog boven $ 13.
Figuur 1 Voor 2014 zijn prijsdalingen voorzien
Of deze visie uitkomt, hangt voor een deel af van wat hoe de verwachtingen zijn voor de oogst in Brazilië en Argentinië. Veel boeren hebben dit jaar voor soja gekozen, omdat de vooruitzichten voor tarwe en mais slecht waren. Er is dus een groter areaal ingezaaid, maar in Argentinië bijvoorbeeld werkt het weer niet echt mee. Het is eigenlijk te droog. En ook in Brazilië verloopt niet alles naar wens. De oogst ziet er weliswaar goed uit, maar het is nog maar de vraag of het land de logistieke problemen van 2013 voorgoed achter zich gelaten heeft. In het afgelopen jaar hadden de Brazilianen grote problemen om hun landbouwproducten verscheept te krijgen. De vraag was er wel, maar de infrastructuur om aan de vraag te voldoen schoot royaal tekort.
De grootste onzekere factor is echter China. Volgens de Deutsche Bank staat dit land op het punt om zijn huidige landbouwbeleid op de helling te zetten. Tot nu toe gaf de Chinese overheid prijsgaranties aan zijn boeren. Dat had tot gevolg, dat binnenlandse prijzen veel hoger lagen dan die op de wereldmarkt. Dat leidde tot verstoring van de marktverhoudingen. Terwijl boeren gebruik maken van de prijsgaranties en grote voorraden aanleggen, proberen fabrikanten de hoge prijzen te ontduiken door daar waar mogelijk hun landbouwgrondstoffen te gaan importeren. In de loop van de jaren heeft China zich ontwikkeld tot een zeer grote importeur van zulke producten als mais, katoen, rubber en ook soja. De Chinezen zijn tot nu te vaag over hoe het nieuwe beleid er gaat uitzien en wanneer het in werking treedt, maar de aankondiging alleen al zal negatief uitwerken op de prijsvorming in 2014. Dat althans is de mening van Deutsche Bank. Die voorziet voor granen als mais en tarwe, maar ook voor soja een bearmarkt in 2014.
Figuur 2 Chinese boeren moeten meer voor de markt gaan produceren
Invinco
Het is dus zeer wel mogelijk, dat prijzen voor soja de komende maanden verder gaan dalen. Dat hangt echter deels af van ongrijpbare factoren, zoals het weer. Die factor is doorslaggevend voor de kwaliteit en omvang van de oogst. Als belegger kunt u inspelen op dit prijsherstel. U doet er echter goed aan daarbij de hulp van een professional in te roepen. De volatiliteit op de markt voor commodities is groot en prijzen kunnen van de ene op de andere dag terugvallen of weer gaan stijgen. Voor de particuliere belegger is het nagenoeg onmogelijk dat allemaal in de gaten te houden! Laat het bespelen van de markt aan de professional aan de professional die er met zijn neus bovenop zit. Maak eens kennis met de handelstafel van INVINCO!
- Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
- Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
- Effectenrekening op eigen naam
- Full-Service, eigen accountmanager
- Liquide investering
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.