Wellicht heeft u nog geen ervaring in beleggen in grondstoffen, maar bent u wel geïnteresseerd. Graag leggen wij u uit hoe u mooie rendementen kunt boeken in deze bijzondere asset class.
Als u bijvoorbeeld in koffie zou willen beleggen, dan kunt u dat in principe op twee manieren doen. U kunt rechtstreek beleggen in de grondstof koffie of u kunt indirect in koffie beleggen door aandelen te kopen in bedrijven als Nestle, Douwe Egberts of Starbucks. Deze bedrijven verkopen immers koffie.
Als u rechtstreeks wenst te handelen, dan zijn er verschillende manieren om te werk te gaan. U kunt dagelijks in grondstoffen handelen op de termijnbeurs. U kunt dat rechtstreeks doen of via ons online platform. U kunt het ook overlaten aan onze specialisten, die verschillende beleggingsinstrumenten inzetten. Ze kunnen gebruik maken van futures, opties of turbo’s. Deze manier van werken heet ook wel managed futures.
Voor alle duidelijkheid: de markt voor grondstoffen is zeer liquide en zeer gereguleerd. Dat moet u geruststellen.
-
Koffie is na aardolie de meest verhandelde grondstof ter wereld
-
Wereldwijd drinkt 70% van de consumenten arabica bonen en 30% robusta bonen
-
1 cent fluctuatie vertegenwoordigt $ 375 per contract op de future
-
Braziliaanse overheid wil een structureel hoger prijs voor de koffieboeren
-
De koffieprijs kan de komende maanden 7-13 cent per pond omhoog
Elke dag worden er wereldwijd twee miljard kopjes koffie gedronken. Het gebruik van koffie neemt jaarlijks met gemiddeld 2% toe, ook al stagneert het verbruik van koffie in belangrijke afzetmarkten als Europa en de VS. De grootste importeur van koffie is Europa. Daar gaan jaarlijks meer dan 40 miljoen balen van 60 kg heen. De VS doen het met jaarlijks 24,6 miljoen zakken iets rustiger aan. Azië doet het met 13,5 miljoen balen nog rustiger aan, maar koffie wordt vooral in Japan snel populairder. De vraag groeit daar jaarlijks met 3%.
Ondanks de groeiende vraag naar koffie, gaat het niet goed met de prijzen. Al vijf jaar op rij overstijgt het aanbod de vraag. Ook voor dit jaar ziet het er naar uit dat de oogsten weer overvloedig zullen zijn. Al enkele jaren bedraagt de wereldwijde oogst meer dan 133 miljoen balen, terwijl de exporten al enkele jaren op een niveau van plus minus 90 miljoen balen blijft hangen. De stagnatie is vooral toe te schrijven aan tegenvallende marktrends in Europa en de VS.
Het overaanbod van koffie begint de producenten geleidelijk op te breken. Recentelijk is de prijs voor een pond koffie op de internationale markten gedaald tot een niveau van iets meer dan $ 100 cent per pond. Volgens deskundigen kan de prijs nog verder omlaag en sommigen houden $ 90 cent niet voor onmogelijk. De aanhoudende daling is vooral te wijten aan goede oogstvooruitzichten in grote producerende landen als Brazilië en Columbia. Dat betekent, dat Braziliaanse boeren, de grootste exporteurs ter wereld, dit jaar een gezamenlijk verlies gaan lijden van meer dan $ 4 miljard. Dat verlies is niet alleen te wijten aan de alsmaar dalende prijzen, maar nog meer aan de sterk stijgende kosten om koffie te produceren. Dit jaar zijn de kosten opnieuw gestegen en komen uit op $ 187,56 cent per pond. Dat is althans de uitkomst van het Amerikaanse ministerie van landbouw.
De forse kostenstijging is terug te voeren op een veelheid van factoren. Zo zijn de kosten voor verzekering en transport sterk omhoog gegaan, maar ook de prijzen voor gewasbescherming en de noodzakelijke meststoffen, zoals kunstmest.
Figuur 1 Prijzen zijn waarschijnlijk op een dieptepunt
De koffieboeren in landen als Brazilië en Columbia komen steeds meer in het nauw. Hun probleem is, dat ze niet zomaar de koffieteelt kunnen laten voor wat het is en voor een ander gewas kiezen. De aanloopinvesteringen zijn daar te hoog voor. Boeren in menig Zuid-Amerikaans land zijn daarom de straat opgegaan om steun te eisen van de overheid. Ze eisen van de overheid, dat ze een deel van de voorraden uit de markt haalt om zo de prijzen te steunen. De boeren eisen, dat een equivalent van 50% van de export uit de markt gehaald wordt. De Braziliaanse overheid heeft tot dusverre niet onwelwillend gereageerd en heeft $ 1 miljard gereserveerd om 3 miljoen balen op te kopen. Het is echter zeer twijfelachtig of de maatregel afdoende is. De Braziliaanse oogst zal in 2013 ongeveer 53 miljoen balen bedragen. Dan lijkt de opkoop van drie miljoen balen aan de magere kant en de markt verwacht op zeer korte termijn aanvullende overheidsmaatregelen om de prijzen te stutten.
De Braziliaanse boeren krijgen in hun gevecht om hogere prijzen hulp uit onverwachte hoek. Vietnam, ‘s-werelds grootste procent van robusta koffie kampt met zware regenval en overstromingen. Die maken het oogsten onmogelijk. Een groot deel van de oogst zal waarschijnlijk verloren gaan. Dat zal koffieblenders dwingen meer arabica koffie te gebruiken voor hun melanges. Dit verhoogt de vraag naar arabica en dat komt de producenten in Zuid Amerika zeker ten goede. Brazilië en Columbia verbouwen arabica.
INVINCO
De een zijn dood is de ander zijn brood. De overstromingen in Vietnam zullen waarschijnlijk voor enige verlichting gaan zorgen bij de koffieboeren in Brazilië en Columbia. Als de Zuid-Amerikaanse overheden bovendien blijven interveniëren op de internationale koffiemarkten, dan is fors prijsherstel niet uitgesloten. Daar kunt u als belegger uw voordeel meedoen. Hoe? Neem eens contact op met de handelstafel van INVINCO. Onze handelaren zullen u het spel piekfijn uitleggen! De markt voor soft commodities vraagt veel extra aandacht. Daarom kunt u het echte werk beter aan de professionals overlaten.
- Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
- Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
- Effectenrekening op eigen naam
- Full-Service, eigen accountmanager
- Liquide investering
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.
Start met Automatisch Beleggen
Ondanks dat consumenten door de hoge inflatie minder te besteden hebben staat de prijs van Arabica koffie dichtbij de hoogste piek in twaalf jaar.
Hoe serieus moeten we de ESG-betogen van een financiële reus als BlackRock eigenlijk nemen.
Wie had dat ooit kunnen bevroeden! De koffieboon is ook al slachtoffer van het coronavirus. Sinds het begin van het jaar is de prijs gekelderd tot onder 1$ per pond.
Elke crisis kent zijn winnaars en verliezers. Een van de verliezers van de huidige pandemie is de cacaoboer.
Het is heel wat om hieraan te beginnen als je geen ervaring hebt, het minimaal vereiste benodigde kapitaal is al snel 50.000 Euro. Het benodigde kapitaal voor mini futures zal niet veel verder zal reiken dan 5000 Euro voor commodities, een onervaren iemand zal eerder geneigd zijn dit te spenderen lijkt mij.