Granen bieden een lonkend perspectief

Het klimaat is wereldwijd aan het veranderen, zoveel lijkt wel zeker. De maand maart is bij ons de zachtste in jaren, terwijl Engeland alweer weken last heeft van overstromingen. Brazilië gaat gebukt onder langdurige droogte en hitte, terwijl de VS te kampen heeft met een extreme winter. Door het extreme weer in grote delen van de wereld zijn de prijzen van een reeks landbouwproducten enorm gestegen: koffie 85%, cacao 40%, tarwe 16%, maïs 10% en suiker 9,6%.

Soft commodities zijn landbouwproducten. De wereld kan niet zonder landbouw, crisis of geen crisis. Iedereen moet eten. Een landbouwcrisis heeft uiteindelijk een veel grotere impact op de wereld dan welke financiële crises ook. Geld kun je immers op afroep bijdrukken in elke gewenste hoeveelheid. Maar als oogsten mislukken door extreme weersomstandigheden, ontstaat er schaarste en stijgen de prijzen van landbouwproducten. Die kun je niet zomaar bijdrukken.

De prijs van veel landbouwproducten is erg afhankelijk van het weer in bijvoorbeeld de VS en Brazilië. Maar ook politieke spanningen zoals nu in Oekraïne zijn van invloed op de prijsvorming. Rusland en Oekraïne zijn beide heel grote producenten van tarwe en maïs. Het ziet er naar uit dat maïs- en tarweprijzen beleggers de komende tijd een goed perspectief bieden.

Ontbijt

Het ziet er naar uit, dat het dagelijks ontbijt de komende maanden wel eens fors in prijs kan gaan stijgen. Aanhoudende droogte, ziekte en een stijgende vraag hebben er voor gezorgd dat 8 essentiële onderdelen van het ontbijt dit jaar al 25% in prijs zijn gestegen. Koffie is door de aanhoudende droogte in Brazilië al 80% in prijs gestegen. Melk en melkproducten blijven in prijs stijgen door een groeiende vraag uit nieuwe markten als China en Rusland. Maar ook diverse granen, zoals mais en tarwe hebben de neiging om steeds maar weer duurder te worden. Ook hier speelt het klimaat een rol. De VS, een belangrijke leverancier, gaat gebukt nog steeds gebukt onder een extreem lange en strenge winter. De strenge vorst bedreigt het recent ingezaaide graan.

Maar niet alleen extreem winterweer drijft de prijs voor tarwe en dus voor ons dagelijks brood, op. Hetzelfde dreigt te gebeuren als El Nino dit jaar weer zijn opwachting maakt. Dit klimatologisch verschijnsel steekt eens in de zeven jaar de kop op en zorgt negen maanden lang voor ernstige verstoringen van het normale weerpatroon door het opwarmen van de Indische Oceaan. El Nino kan daardoor overstromingen veroorzaken, maar ook voor ernstige periodes van droogte zorgen. Volgens het National Center for Atmospheric Research in de VS kan El Nino in combinatie met de klimaatverandering dit keer wereldwijd voor extreem hoge temperaturen zorgen in landen als India, Zuidoost Azië en in Australië. Een verdroogd en verdord Australië zal zeker betekenen, dat de tarweprijs de komende maanden alleen maar zal stijgen.

Aanhoudende prijsstijgingen voor graan lijken derhalve in het verschiet te liggen door de combinatie van El Nino en extreme weersomstandigheden in de VS. Maar er is ook nog een politieke component en die heet Oekraïne. Het conflict rondom de Krim heeft nog eens onderstreept hoezeer de Europese Unie gebaat is bij rust in dat deel van de wereld. Russisch gas verwarmt de Europese huizen en dat gas komt voor 50% door Oekraïne. Dat op zich is al een goede reden om de rust en kalmte in die regio te handhaven. Het land is echter ook een grote producent en exporteur van tarwe en maïs. Wereldwijd is Oekraïne volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw de zesde exporteur van tarwe en de derde van mais. Europa importeert meer mais, tarwe en zonnebloemolie uit Oekraïne dan uit welke andere regio ter wereld. Politieke en militaire onrust zou de export voor 2014 naar Europa in gevaar kunnen brengen. Onzekerheid over een gegarandeerde export zal prijzen omhoog duwen.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.