Kansen in grondstoffen

Een ommekeer vorig jaar bij grondstoffen trok de aandacht. Factoren zoals het Trump-effect, tekenen van verbetering in de Chinese economie en oplopende olieprijzen hadden als gevolg dat de prijs van goud en basismetalen steeg. Het was volgens Hans Albrecht, vice-president, portfolio manager en opties strateeg bij Horizons ETFs Management, een van de meest schokkende ommekeren tot nu toe. Sommige prijzen van grondstoffen tikten de laagste stand in jaren aan en veerden daarna sterk op. De opmars was zo sterk dat het resulteerde in een van de beste jaren ooit.

Als belegger is er gezien de correcties van dit jaar toch reden om voorzichtig te zijn. Volgens Albrecht is het sentiment voor grondstoffen nog steeds positief. Het feit dat de prijzen zeer stabiel zijn geweest is een goed teken.  Een deel van die stabiliteit is te danken aan een afname van het overaanbod. De productie is teruggeschroefd door vrijwillige beperking, het sluiten van onrendabele mijnen door fusies, overnames en faillissementen.

Albrecht ziet kansen in landbouwgrondstoffen die een zwaar jaar achter de rug heeft. Beleggers kunnen kiezen uit een ETF of door te investeren in internationale spelers. Daarnaast zijn er kansen in goud. De prijs van het edelmetaal kan stijgen als de politieke onzekerheid toeneemt of de inflatie oploopt. Een andere grondstoffen die opwaarts potentieel heeft is zink.  Het is de vier na meest gebruikte metaal en de prijs is opgelopen door sluiting van mijnen. “De zinkprijs heeft de sterkste fundamentele factoren”, aldus  Rory Johnston, grondstoffeneconoom bij Scotiabank Economics in Toronto. De dalende productie heeft de markt verkrapt en de zinkprijs boven het niveau van vorig jaar gebracht. Koper en Nikkel zijn ook kansrijk maar hebben maken met ene lichte overaanbod.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.