Grondstoffen op een T-splitsing?

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handelsdag van vrijdag -0.08 procent lager op 17.798 punten. De S&P 500 steeg -0,09 procent naar 2089 punten, de brede technologiebeurs Nasdaq steeg met 0,22 procent tot 5127 punten.

Deze week mag de AEX 0,7% erbij rekenen . De grootste stijgers binnen de AEX waren afgelopen week Ahold (+2,2%) en Gemalto (+4%), Aegon (+5%), Altice (+7%), Delta Lloyd (+ 8%). Dalers zijn Aalbers Industries  (-1,5%) , DSM(-1,5%) , Rodamco(- 4%), Arcellor Mittal (-5%).  In de Midcap-index (AMX) (o%, onveranderd deze week); grootste stijger hier was SBM Offshore (+6%) en grootste daler was Airfrance-KLM (-7%).

De groei in de VS, Japan en ook Europa kabbelt voort, ook niet echte tegenvallers nog te zien. Opkomende markten maken stevige verliezen, waaronder China en de aandelen-bubble aldaar, vervolgens gingen op dat sentiment ook de aandelen dichter bij huis in Europa onderuit. We hebben nog wel een aantal weken te gaan voor het einde van het jaar, maar of we de puntengrens 500 punten AEX weer gaan halen is nu nog de vraag.

Zoals reeds in voorgaande artikelen gemeld zien wij dat de grondstofprijzen blijven dalen door de afnemende vraag uit China. Op dit moment twijfelt niemand er meer over dat de FED de rente in december nog een keer zal verhogen. Dit kan zorgen voor een herkapitalisatie vanuit de opkomende landen richting de Europese en de VS. De lage olieprijs is het gevolg van record overschotten op de oliemarkt. Te verwachten valt dat bij deze lage prijzen de landen die geen lid zijn van de OPEC hun productie zullen afzwakken, met als gevolg minder aanbod, wat weer theoretisch leidt tot hogere prijzen.

Aan de andere kant is ook een tegenovergesteld denkmodel hierin mogelijk. De prijzen van grondstoffen als olie, koper, zink en ijzererts bereiken historisch lage prijzen. Oorzaak hiervan zit ook hier in de afnemende vraag van China, maar ook dat met de verwachte renteverhoging in de VS dat de waarde van de dollar doorstijgt t.o.v. de andere munten. Aangezien grondstoffen traditioneel in dollars altijd worden afgerekend, worden ze na de renteverhoging dus duurder, en neemt de vraag weer verder af.  Welk van de twee bovenstaande krachten het zullen winnen moeten we na de renteverhoging afwachten.

Aan de pomp betalen we nu ruwweg een eurokwartje minder per liter Euro95 dan een jaar geleden. De hoge BTW en de verdere accijnzen, samen met het feit dat de euro goedkoper is geworden ten opzichte van de dollar (waarmee in olie wordt afgerekend) zorgt ervoor dat aan de pomp de daling helaas nog niet een heel groot verschil maakt.

Rob Bliekendaal
www.perfectindicator.nl

Link naar de gebruikte afbeelding: https://flic.kr/p/a4b7bd

2 gedachten over “Grondstoffen op een T-splitsing?”

  1. Klinkt leuk allemaal maar kijk je naar de desbetreffende grafieken waren dalingen al ruim van tevoren te zien, en deflatie deed er nog een schepje bovenop… Dat maakt elk ander ‘argument’ overbodig.

  2. IK heb spijt dat ik Shell niet verkocht heb. Ik dacht dat dit aandeel wel schokbestendig zou zijn. Ik krijg wel een aardig dividend, maar de koers is toch behoorlijk gedaald. Beleggen wordt steeds moeiijker. Nu verkoop ik niet, omdat ik denk dat de olieprijs toch weer wat zal gaan aantrekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.