De ‘bull markt’ in goud en zilver is niet voorbij. De langjarige trend is niet gebroken. Goud stijgt in 2012 naar de 2.000 dollar en de zilverprijs gaat opnieuw naar de 40 dollar. De euro wordt gered door ingrijpen van de ECB. De economie blijft kwakkelen en de daling van de huizenprijzen versnelt. Dat zijn de verwachtingen van Willem Middelkoop voor volgend jaar.
In 2007 heb ik Willem Middelkoop, auteur, ondernemer en voormalig beurscommentator op RTL Z, ontmoet en in die vijf jaar hebben we diverse interviews gehouden. Ik ken hem als iemand met een zeer uitgesproken mening die zijn visie niet onder stoelen of banken steekt. Daarnaast is het een zeer vriendelijke persoon.
Ik bel Willem op zijn vakantieadres. Hij vraagt mij of hij mij kan terugbellen omdat de accu van zijn mobiele telefoon leeg is. Even later hoor ik mijn telefoon afgaan. Willem is direct enthousiast. “Het begint een traditie te worden heè”, lacht hij mij toe. Wij hebben in de afgelopen twee jaar aan het eind van het jaar een gesprek gehouden. Deze kunt u voor 2010 en 2011 vinden op onze website.
Ik feliciteer hem met zijn uitgekomen verwachtingen voor 2011 die voor een groot deel zijn uitgekomen (klik hier voor het interview). Zo is zilver boven de 40 dollar gestegen en heeft goud een opmars naar de 2000 dollar gehad, waarbij 1.921 dollar is aangetikt.
Manipulatie
Het klopt dat er een sterke stijging van zowel de goud-als zilverprijs was in de eerste helft van dit jaar, maar in de tweede helft zijn deze twee edelmetalen gekelderd. De zilverprijs is zelfs nu terug bij af en is dus procentueel sterker gezakt. Waardoor is deze daling veroorzaakt?
“Zilver is veel beweeglijker dan goud. Het is een extreem kleine markt die makkelijk te manipuleren is. Dit jaar waren er vele verdachte bewegingen. Alles wijst erop dat er belangen zijn die agressief de prijs omlaag proberen te brengen. Ik kan dit zeggen omdat van onze klanten (Willem verkocht AmsterdamGold in de loop van 2011 red.) niemand fysiek zilver verkocht heeft. Op termijnmarkten wordt er dan veel zilver op papier verkocht maar de fysieke vraag blijft hoog. Dus ik denk dat er sprake is van manipulatie. Dat is de voornaamste reden van de zwakte. Daarnaast is de zilverprijs afhankelijker van de industrie. De geringe economische groei heeft de zilverprijs ook geen goed gedaan.”
Willem drukt mij op het hart dat de “bullmarkt” in zowel goud als zilver niet voorbij is. “Dit is een tijdelijke correctie. De langjarige trend is niet gebroken. “
Goud weer naar 2.000 dollar
Hij vervolgt: “Ik verwacht een terugkeer naar 2.000 dollar en het zou me niet verbazen als we volgend jaar 2.500 dollar zien. Ik verwacht een stijging van minstens 10% van goud in euro’s. “
De reden is gelegen in de enorme fysieke tekorten op de markt. Er wordt per jaar 2500 ton goud geproduceerd maar er is zeker vraag naar 4.000 ton. China en India consumeren elk jaar elk 1.000 ton en centrale banken kopen 500 ton. Het gat tussen vraag en aanbod moet verder opgevuld worden door oud goud om te smelten.
Ik vraag hem of goud al koopwaardig is. “Het lijkt erop dat de goudcorrectie voorbij is. Goud is een vluchthaven. Om risico’s af te dekken. Kijk wat met Dexia is gebeurd. Op dit moment bevindt de goudprijs rond de $1600. In de grafiek is hier veel steun te vinden”.
Zilver onder de 30 dollar zeer koopwaardig
En wat zijn je verwachtingen voor de zilverprijs? “Zilver onder de 30 dollar is zeer koopwaardig. Volgens mij ligt er een bodem op 25-30 dollar. Je ziet ook dat als zilver onder de 30 dollar komt, het meteen omhoog gaat.
Ik voorzie dat zilver opnieuw naar de 40 dollar gaat. Het zou me niet verbazen als het boven de 50 dollar schiet. De zilverprijs in euro’s zal volgens mij minimaal met 20%-25% stijgen. Ik ben superpositief over zilver. De vraag naar zilver begint nu pas op gang te komen. Er zijn enorme tekorten en serieuze geluiden over spanning in de zilvermarkt. De tekorten worden zichtbaar in de komende 12-18 maanden.“
Ik vraag hem of een afkoelende economie niet de zilverprijs drukt. “Dat klopt. Bij zilver is 50% van de vraag afkomstig van de industrie. Ik zie wel zwakte in de westerse landen maar de economische groei in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) blijft sterk. Ook is er veel vraag van beleggers naar zilver.
Prestaties van beleggingsfonds
Willem, als je zo positief bent over zilver en goud, waarom heb je dan je goudwinkel (Amsterdamgold.com) verkocht? “Ik had twee grote ondernemingen: namelijk het beleggingsfonds, het Gold&Discovery Fund en Amsterdamgold. Ik wou me meer concentreren op het beleggingsfonds om mijn aandacht beter te kunnen richten”.
Je GD Fund richt zich op mijnbouwbedrijven. Ik heb gezien dat dit jaar dit fonds slechter gepresteerd heeft dan de AEX. Kun je verklaren waarom?
“ Dit jaar is het verlies circa 27%, net zoals in 2008. Goudmijnaandelen gedragen zich bij een crisis meer als aandelen en in die malaise werden zij ook meegesleurd. Als je kijkt naar de prestatie van het fonds ten opzichte van onze benchmark, de Canadese beursindex CDNX dan heeft het fonds niet slechter gepresteerd.
Een andere factor voor het verlies is dat wij een deel belegd hebben in de zeldzame aardmetalen. Die hebben in 2010 veel winst opgeleverd maar hebben dit jaar een sterke correctie meegemaakt.
Grondstoffen zijn zeer volatiel. Wij zijn bezig het risico te verminderen door meer te beleggen in bedrijven die al grondstoffen produceren en het deel in de riskantere exploratiebedrijven af te bouwen. De producerende ondernemingen halen nu enorme marges en hebben veel opwaarts potentieel”.
Ik vraag hem voor wie dit beleggingsfonds geschikt is. “Het fonds is bestemd voor particuliere beleggers met een vermogen van enkele tonnen. Wij hebben een AFM vergunning aangevraagd en verwachten deze volgend jaar te ontvangen. Maar ook dan laten we alleen investeerders toe met een minimale investering van 45.000 euro.
Daarnaast moeten mensen geïnteresseerd zijn in lange termijn vermogensgroei. Wij hebben ondanks het verlies van dit jaar, een rendement van 14% netto per jaar gehaald sinds de oprichting.
Het belegd vermogen is gestegen van 3 miljoen in juli 2008 naar nu 60 miljoen euro. Volgend jaar verwacht ik een verdere stijging naar 100 miljoen euro. 600 participanten zitten voor gemiddeld 100.000 euro in het fonds. “
Euro zal gered worden
Ik ben ook benieuwd naar zijn mening over de Europese schuldencrisis die nu in alle hevigheid woedt. Zal de euro gered worden? Willem is positief, hij verwacht dat centrale banken alles aan zullen doen om de munt te redden.
“De geldpers zal aangezet worden om de economie te stimuleren. Daardoor kan de situatie stabiliseren. De Europese Centrale Bank (ECB) zal de geldkraan verder openzetten dus de valuta’s zullen niet veel ten opzichte van elkaar bewegen.”
En zal een land de eurozone verlaten? Willem twijfelt: “Ik denk Griekenland, maar ik weet het niet zeker”.
Hij wijst mij op de onhoudbare Amerikaanse tekorten. Die kunnen volgens hem een nieuwe financiële crisis veroorzaken. “Er zal steeds meer vlucht zijn naar “hard assets. “De grote bewegingen gaan nog komen. In de Verenigde Staten wordt zelfs gespeculeerd over een nieuw geldsysteem; de goudgedekte dollar. “
Kwakkelende economie
Willem verwacht een kwakkelende economie gedurende een lange periode. Door steunmaatregelen wordt een depressie afgewend.
“In de Verenigde Staten ligt de economie er zwak bij. De huizenmarkt ligt er slecht bij. Dat geldt ook voor Europa. De detailhandel zal het moeilijk krijgen. In Japan sukkelt de economie door en in China is er sprake van groeivertraging. De rest van de BRIC-landen ligt er goed bij.”
Nederlandse huizenprijzen gaan scherp dalen
De Nederlandse huizenmarkt gaat volgens Willem veel pijn lijden. We hebben al een correctie gehad maar de daling zal versnellen. De markt zit op slot en de huizenprijzen gaan volgens hem dan ook scherp lager. Hij maakt zich daar zorgen om. “De huizenprijzen gaan scherp dalen. Verzilver de overwaarde en ga huren.”
Middelkoop voorziet een daling vanaf de top van minimaal 30%. De helft is al gerealiseerd. Mensen die een huis verkopen moeten een lage prijs vragen anders worden ze gedwongen het tegen een nog lagere prijs van de hand te doen.
AEX tussen 230-330
Hoe zullen aandelen in zo’n klimaat presteren? Willem verwacht er niet veel van. Er zal geen sprake zijn van een sterke rally. Volgens hem moet je zeer selectief zijn met aandelen.
“Ik verwacht een AEX tussen de 230 punten en 330 punten. Goede aandelen (dividend-en grondstofaandelen) zijn rendabeler dan staatsobligaties en cash. Shell kopen is veiliger dan Amerikaanse staatsobligaties. Alles wat een overheid niet kan bij kan drukken is aantrekkelijk”.
De lange rente in ons land blijft volgens Willem laag. De ECB zal er alles aan doen om rente laag te houden door veel op te kopen.
Olie
De olieprijs zal volgend jaar nog steeds rond de 100 dollar per vat kosten. De prijs wordt gestuwd door de sterke economische ontwikkeling in de BRIC-landen. Alleen als die in een recessie komen zal de olieprijs onder de 100 dollar zakken. “Naast goud en zilver is olie mijn favoriete belegging, ook omdat er een Iran-oorlog uit kan breken.”
Beleggingstips
Vorig jaar raadde Willem Middelkoop aan om aandelen van mijnbouwbouwbedrijven New Gold en Peregrine Diamonds te kopen. Het laatste was een erg speculatieve tip. De ontwikkeling van New Gold was spectaculair. Het aandeel steeg ten opzichte van het vorige interview, toen de koers op 9.63 dollar stond, naar ruim 14 dollar. Na de piek is de koers gezakt naar rond 10 dollar nu (vrijdag 16 december 2011).
De koers van Peregrine Diamonds (PGD.TO) was zeer teleurstellend. De koers is gekelderd van 2,62 dollar ten tijde van het vorige interview naar 0,67 dollar. Als reden voor de koersval wijst hij op het korte zomerseizoen. Er zijn weliswaar veel diamantvondsten geweest maar geen ” echte breakthrough”, een vondst die een nieuwe diamantmijn rechtvaardigd. Hij is nog steeds positief over het aandeel maar tegelijkertijd wijst hij erop dat het zeer speculatief is.
“Verkoop ze niet. Het is een permanente call op een groot diamantfonds. Er is te veel potentie om te laten liggen. Als ze een grote vondst kunnen aantonen dan gaan ze onmiddellijk naar 3-5 dollar”.
Willem Middelkoop is nog steeds fan van New Gold Inc. (NGD). Hij beschouwt het aandeel als een “superveilige belegging in deze tijd”. De koers kan volgens hem wel eens binnen twee jaar naar 20 dollar stijgen en in ieder geval terug naar de 15. “ New Gold zou moeten verdubbelen”.
Ik wil geen gelijk krijgen
Ik vraag hem of het goed voelt om steeds gelijk te krijgen. Willem wordt hartstochtelijker in zijn betoog en maakt zich zorgen:
De vele goede voorspellingen over 2011 waren het gevolg van een denkpatroon. Natuurlijk kun je niet alles goed hebben. Maar er zijn te veel dingen uitgekomen om te zeggen dat het toeval is. “Ik maak me elk jaar meer zorgen, ik wil eigenlijk helemaal geen gelijk krijgen”.
Hij raadt aan dat mensen zich verdiepen in het financiële systeem en is een nieuw boek aan het schrijven met de titel “Goud en het geheim van het geld”. Daarin vertelt hij waarom goud altijd geld is geweest en dat zal blijven en waarschijnlijk zelfs de basis zal zijn voor een nieuw financieel systeem.”Ongedekte financiële systemen zijn gedoemd te mislukken. Komende jaren wordt dat steeds duidelijker. Wacht op mijn boek. Dan snap je echt wat er aan de hand is”
Gewone burgers moeten flexibel blijven door de schulden te beperken en niet klem te zitten. “De zwijgende meerderheid kan niet zo veel doen. Maar er is een toename in het aantal Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP). Zij zijn flexibel en verdiepen zich wel in de crisis en trekken eerder de juiste conclusies. Deze groep wordt steeds groter. Het gaat erom dat de visie die ik heb keer op keer juister blijkt dan de visie van politici en bankiers. Het scenario komt steeds meer uit.”
Disclaimer: Zowel Willem Middelkoop als de redactie hebben privé geen belang in de genoemde fondsen. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Satilmis Ersintepe
www.dekritischebelegger.nl
Interview gehouden op 16 december 2011
Wat een enorme grapjas is die Middelman, goud, zilver allemaal 1 grote gok, je moet de mensen niet voor de gek houden man, probleem is alleen dat je er zelf ook nog in gelooft
Sorry had mijn naam niet in gevuld, ik ben Meint 🙂
wat is GEEN gok of leugen? Ik denk dat de kans veel groter is dat de massa voor de gek gehouden wordt! En dat de massa een enkeling voor gek houdt.
Het gaat om psychologie en perceptie…
Ik denk dat Willem Middelkoop de juiste ’trend’ te pakken heeft…overigens deel ik zijn mening: je zou willen dat je ongelijk hebt.
M.i. is goud (t.g.v. instorting systeem) een stap naar naar de NWO…één (nieuwe) munt…en nog vele andere doelstellingen er op volgend.
Lees o.a. http://www.zonnewind.be/geschiedenis/the-crown-de-kroon/oorlog-geld-leugens.shtml
…aanvullend; ook de andere 3 delen zijn de moeite van het lezen waard.
Natuurlijk bestaat er geen exacte wetenschap hierin, er is veel meer bekend en bewezen dan massaal gepubliceerd.
Ook kunnen soms simpele vragen vraagtekens zetten bij historische gebeurtenissen:
Bijv. t.t.v. de Weimarrepubliek….hoe kwamen die kruiwagens bij de gewone man terecht? Gaf de werkgever ook elke dag honderden of duizenden procenten loonsverhoging en werd het loon d.m.v. kruiwagens gebracht?
Willem heeft het nog goed gedaan met een verlies van 27%. Ik heb met mijn goudmijnaandelen (junior’s) een verlies geleden van zeker 50%. Maar in 2009 een winst behaald van 1000%. Inderdaad goudmijnaandelen zullen volgend jaar enorm stijgen. Ze hebben in 40 jaar nog nooit zo laag gestaan. Rare-metals zullen exploderen. (97% is in handen van China). Een tip: GWG.V.
Gr.
Rob.
1e tekst kan niet kloppen t.o.v 2e deel, of mis ik hier iets?
1; “Ik verwacht een terugkeer naar 2.000 dollar en het zou me niet verbazen als we volgend jaar 2.500 dollar zien. Ik verwacht een stijging van minstens 10% van goud in euro’s. “
Dit zou een stijging van goud van 25% zijn in dollars tov 10% in euro’s. Vind ik een zeer fors verschil. Terwijl verderop in het interview het volgende wordt vermeld:
2; “De Europese Centrale Bank (ECB) zal de geldkraan verder openzetten dus de valuta’s zullen niet veel ten opzichte van elkaar bewegen.
Het kan gaan om het verschil tussen een piek(2500$) en het gemiddelde vd goudkoers, danwel ultimo 2012koers(2000$).
Indien de dollar verzwakt t.o.v. de euro dan plausibelere verklaring van 10 om 25%, maar of de ECB geldkraan dan verder opgaat na een correctie t.o.v. de dollar is niet duidelijk in het verhaal.
Ik weet niet wat de koers deed t.t.v. het interview, maar mogelijk wijkt de stijging van goud in dollars naar 2000dollar ook niet veel af van de 10% stijging in euro’s en doelt WM niet op 2500dollar.
uit het interview:
Goud is een vluchthaven. Om risico’s af te dekken. Kijk wat met Dexia is gebeurd. Op dit moment bevindt de goudprijs rond de $1600. In de grafiek is hier veel steun te vinden”.
De stijging van 25% in dollars is dus al de minimaal te verwachten stijging naar 2000 dollar (een stijging naar 2500 dollar zou zelfs meer dan 50% zijn. Het zou toch echt een forse daling van de dollar moeten inhouden t.o.v. de verwachte 10% stijging in euro.
haha, misschien verwacht hij een stijging van 10% van de euro t.o.v. de dollar , waarna het stabiliseert en daarnaast nog 10% stijging in euro’s vd goudkoers?
Denk dat menig mens zich tegenwoordig verslikt in woorden en getallen….politici en banken lijken daarmee sowieso de draad kwijt te zijn.
mvg Ivet
En dan de mededeling “de auteurs hebben geen prive belang in genoemde fondsen. Nee, maar wat zegt dat? En zakelijk belang lijkt me nog lucratiever en erger in deze context…
Alhoewel Middelkoop met een aantal voorspellingen juist zat in 2008, zit hij er nu naast. Hij heeft kennelijk niet veel verstand van de werking van het Monetaire Geld-systeem.
“De euro wordt gered door ingrijpen van de ECB.”
De ECB kan de euro helemaal niet redden, alleen het bestaan ervan verlengen. De onderliggende problemen zijn de tekorten van Zuid-Europa en de overschotten van Noord Europa. Dit kan alleen de politiek oplossen. De schuldencrisis is een symptoon van de onderliggende problemen.
“Goud stijgt in 2012 naar de 2.000 dollar en de zilverprijs gaat opnieuw naar de 40 dollar” Edelmetalen doen het goed in tijden van inflatie als hedege daartegen. Alle landen in de EU (gaan) zich het licht uit de ogen bezuinigen. Consumenten besteden niet, bedrijven investeren niet. De geldhoeveelheid in de particuliere sector neemt hierdoor af. Dit wordt dus deflatie en geen inflatie.
“Hij wijst mij op de onhoudbare Amerikaanse tekorten. Die kunnen volgens hem een nieuwe financiële crisis veroorzaken. “Er zal steeds meer vlucht zijn naar “hard assets. “De grote bewegingen gaan nog komen. In de Verenigde Staten wordt zelfs gespeculeerd over een nieuw geldsysteem; de goudgedekte dollar. “
Hier is Middelkoop volledig de weg kwijt. Voor het gemak vergeet hij dat de VS in zijn eigen munt leent en dus altijd dollars kan bijdrukken om aan zijn financiele verplichtingen te voldoen. Dit is ook de reden dat de rente op US treasuries extreem laag is. Die goudgedekte dollar is al helemaal een gotspe, die gaat er echt niet komen. Dit impliceert namenlijk een vaste geldhoeveelheid en voordurende deflatie wegens een tekort aan geld. Niet leuk als je bijvoorbeeld vandaag een huis koopt wat morgen alweer 10% goedkoper kan zijn en slecht voor het vertrouwen.
“Ik verwacht een AEX tussen de 230 punten en 330 punten. Goede aandelen (dividend-en grondstofaandelen) zijn rendabeler dan staatsobligaties en cash. Shell kopen is veiliger dan Amerikaanse staatsobligaties. Alles wat een overheid niet kan bij kan drukken is aantrekkelijk”.”
Tijdens de dag van de belegger had Middelkoop het nog over een forse rally op de AEX en een forse inflatie. Kennelijk is hij hier van terug gekomen. Voor inflatie is echter vraag nodig in de economie die groter is dan het aanbod en een koopkrachtige consument. Het bijdrukken van geld (i.c. inkoop van staatsleningen) levert de consument geen vollere portemonnee op, sterker nog de consument verarmt juist. Die gaat dus niet lekker besteden.
Een geldsysteem dat niet kan groeien is het enige duurzame alternatief, of dat nu goud of iets anders heeft als basis is niet zo relevant, maar goud ligt wel het meest voor de hand. Onze economische perceptie is dat groei noodzakelijk is. De enige uitkomst van groei is een catastrofe. Zie b.v. een sprinkhanenplaag die altijd leidt tot de dood van de meeste sprinkhanen, maar zie ook een kankergezwel dat uiteindelijk ook zijn eigen dood veroorzaakt. Een klein beetje van de gevolgen van continue groei zien we in deze tijd duidelijk worden, maar het kan nog veel erger. Ik denk dat de “pessimistische” voorspellingen van Willem nog mild zijn.
Als ik de reacties zi lees zijn er indedaad voldoende mensen dat die Middelman gewwon een brood etende profeet is, zijn economische kennis is gewoon een grap, moet je dat boek van hem: als de dollar valt een lezen (ik kon niet verder komen dan een paar bladzijden)net of een kind het geschreven heeft, en ijhoudelijk : wat een onzin zeg.
Sorry voor de spelfouten, had nogal haast 🙂
Je hebt mensen die niets hebben, en je hebt mensen die alles gaan verliezen.
ik heb nog 20 miljoen aandelen GCOG. ( Gulf Coast Oil & Gas Inc ) ooit gekocht op 0,0001 dollarcent. Word nu verhandeld op 0,0006 dollarcent.
Je hebt ook mensen die van niets , iets maken.
Klopt helemaal
probeer die 20 miljoen aandelen eens te verkopen en kijk dan wat er nog over blijft van jouw USD 10.000 “paper profit”. Succes
ik zei het laatst al dat APPLE zijn hoogste koers heeft gehad.
Nu is daar de Deense Saxo Bank met 10 gedurfde voorspellingen voor 2012.
zie http://www.express.be . Apple verliest in 2012 de helf van z,n beurswaarde.
Ga short of koop putt-opties.
Steeds meer concurrentie en de baas van het schip is niet meer…
hoe duidelijk wil je het hebben!! Koers staat op 403 dollar.
Ik weet niet wat willem vangt voor een stukje schrijven? Gratizz geld zeg ik maar
De mening van Middelkoop is helemaal juist wat betreft de prijs van goud.
De 3 jaren-trendlijn (vanaf 1-1-2009)geeft een stabiele stijging van 18% per jaar. Nu op 1600 zit deze exact op die lijn. Dan is 1900 a 2000 inderdaad de uitkomst op 1-1-2013. Veel sneller hoeft het wat mij betreft niet te gaan. Dan kun je nog vele jaren in die trend blijven. Als goud te hard gaat versnellen, dan krijg je een heel volatiele markt.
Goud zal tot de Kondratieff-lente blijven stijgen. Op het einde daarvan zal de economie weer de gebruikelijke reset krijgen. Dat zal rond 2028 zijn. Maar voor het zover is zal er heel veel drama en ellende over ons heen komen.
Tot 2028 zal je met goud en zilver goed zitten.
Het jaar 2012 is over een paar maanden al voorbij. Toch klopt het meeste dat Willem heeft gezegd. Investeren in voooral zilver is dan ook erg interessant. De afgelopen dagen is zilver ook weer een paar dollar gestegen. Hopelijk zet het zich zo door!
Op http://hoegeldmaken.nl is te zien hoe er ook geld kan worden verdiend in deze lastige tijden. Ik kijk naar alle mogelijkheden om goed geld te verdienen!