Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Was er inderdaad een uitbraak?

Inmiddels is het bevestigd geworden dat de ECB wel degelijk actiever wil gaan opereren in de geldmarkten. Zij probeert dit te doen door aan de banken een bijna onbeperkte liquiditeit te verschaffen tegen een rente van 1% en zij verwacht van de banken dat zij op hun beurt deze liquiditeiten (die een looptijd hebben van drie jaar en dus niet echt kortlopend zijn) zullen investeren in hoogrentende obligaties. Dit type obligaties is alleen maar te vinden in de landen die in moeilijkheden zijn.

De markten reageerden daar positief op, maar men mag niet verwachten dat de banken zich en masse gaan werpen op obligaties van de Zuidelijke Europese landen, hoe aantrekkelijk de gedachte aan winst maken ook is. De banken zijn bezig hun solvabiliteit te versterken en daarin past het niet om op basis van geleend geld, geld te gaan investeren in zwakke leningen. Als blijvende stimulans van de aandelenmarkten is deze ingreep dus, los van de liquiditeitsverruiming in algemene zin, onvoldoende. Wat de ECB echter wel heeft laten blijken is, dat zij haar taak als “redder van de Euro“ (en zij is de enige die dit kan zijn) wel degelijk opneemt en dat is een goed antwoord aan alle professoren en andere commentatoren die zich zo gemakkelijk negatief over het voortbestaan van de Euro uitlaten.

Naast de financiële crisis kampt de wereld (en zeker Europa) met een economische crisis en daarvoor werden nog geen of onvoldoende maatregelen genomen. De aandelenmarkten staan dus gezien de fundamentele argumenten nog niet op stevige bodem. De stijging van de afgelopen week was dan ook geen algemene uitbraak en men dient zich af te vragen of er niet snel weer een einde aan de euforie komt. Ter illustratie laten wij opnieuw de grafiek zien van de Duitse DAX, die wij vorige week opnamen in deze rubriek.

TA DAX 27 december 2011
TA DAX 27 december 2011

Figuur 1.

Er is niets in de grafiek veranderd anders dan dat er een nieuwe candle (een witte) is bijgekomen. Het 10-weeks voortschrijdend gemiddelde werd niet doorschreden. De indicatoren bleven negatief. Er dient dus nog heel wat vuurwerk te worden afgeschoten in Frankfurt alvorens er van een uitbraak sprake kan zijn. Nou staat Duitsland wel erg alleen. In andere markten, bijvoorbeeld in die van Amsterdam, is er meer gebeurd. In de meeste markten werd de bovenkant van de gelijkbenige driehoek bereikt en soms werd deze zelfs lichtelijk doorschreden.

Maar nergens behalve bij de Dow Jones Industrial Index (DJIA) was de stijging van afgelopen week voldoende om van een uitbraak te kunnen spreken. Het volume is overal bijzonder laag, ook bij de DJIA en omdat volume een van de bepalende factoren is om van een uitbraak te kunnen spreken durven wij te stellen dat de afgelopen week geen antwoord gegeven heeft op de vraag aan welke kant de gelijkbenige driehoek verlaten zal worden. Onze conclusie is duidelijk: wees voorzichtig en laat u niet op het verkeerde been zetten door een eindejaarsrally.

De Daggrafieken

Op de daggrafieken ziet men dat de koersen overal een weerstandniveau bereikt hebben. Men kan nog niet spreken van een overbought situatie maar dat zal toch niet lang meer duren. De ruimte voor de laatste dagen van dit jaar is nog maar beperkt.

De Maandgrafieken

Het beste wat men kan zeggen als men de maandgrafieken bekijkt is dat ze niet verslechterd zijn. Hier en daar (met name in Amerika maar ook in Amsterdam) zijn de indicatoren gaan stijgen maar zij liggen nog steeds in negatief gebied. Er is nog veel goed nieuws nodig willen we van een positieve draai kunnen spreken.

De Rente

Inderdaad is er op het rentefront een rustpauze ingevallen. De indicatoren zijn dalende maar dat wijst niet perse op een verdere daling. De kansen zijn groot dat er een sprong omhoog komt maar dat zal niet onmiddellijk zijn. Een voortgaande consolidatie lijkt de meest gerede inschatting, waarbij het dieptepunt van 2,12% de sterke steun zal blijken.

De banken zitten in de positie dat zij elkaar geen geld meer durven lenen maar de route kan nu gaan via de ECB. Dat betekent dat de Euribor-rente verder omlaag zal gaan.

De Amerikaanse Dollar

De dollar heeft intussen de onderkant van zijn stijgende kanaal aangetipt. De fut lijkt er een beetje uit maar dat komt, omdat hij voor een weerstandniveau op 77,8 ligt. Het kan dus nog even duren alvorens de stijging wordt doorgezet.

De Prijs van een vat Brentolie

Geen nieuws van het oliefront. De markt is nog steeds neerwaarts gericht. De steun ligt op US$100 per vat.

Het Goud

De Goud Index is acht dagen geleden door zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde gevallen. Afgelopen week hebben wij een herstel gezien die de markt terugbracht tot aan dit gemiddelde. In de indicatoren ziet men weinig opgewekt nieuws. Wij nemen aan dat er in de komende tijd een nieuwe aanval gedaan zal worden op het steunniveau van US$1.583.

Onze Strategie

Wij proberen op het juiste te been te blijven staan. Het nieuwe jaar moet ons nieuwe kansen geven.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2011-12-26): 307,97

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *