Goud is de vijand van banken maar zij kunnen niet verhinderen dat het goudfeest gaat beginnen. Volgend jaar stijgt de prijs boven de 1.300 dollar per ounce. Binnen drie jaar zet de opmars door naar 2.000 dollar en zal daarna nog eens verdubbelen. Dat zegt Willem Middelkoop, goudhandelaar en columnist bij RTL-Z, in een exclusief interview met De Kritische Belegger.
Banken halen nu het einde van het jaar nadert massaal hun glazen bollen uit de kast om hun verwachting voor volgend jaar te kunnen geven. Zij geven advies over de beste aandelen die je moet hebben. Wat mij verbaasd is dat zij nooit hun vooruitzichten over goud geven. Edelmetaal was de afgelopen tien jaar de beste beleggingscategorie en heeft veel beter gepresteerd dan een brede aandelenindex. Ook de gangbare financiële media zijn stil en pennen eigenlijk de adviezen van die banken over. Redenen genoeg voor De Kritische Belegger om de vooruitzichten van goud te peilen.
Goudvijanden
Tijdens één van mijn gesprekken met Willem deed hij een intrigeerde uitspraak, namelijk dat banken nooit goud tippen. Wat zijn de redenen hiervan?
Goud is de vijand van dit geldsysteem. Het is een taboe geworden in de financiële wereld om over goud te spreken. Door banken en brokers worden vele miljarden aan advertenties over aandelen gespendeerd maar je ziet nooit een advertentie over goud.
In dit kader kan ik het boek van Ferdinand Lips aanbevelen. De Zwitserse bankier beschrijft in zijn boek Gold Wars de geschiedenis van de strijd van bankiers tegen goud. Het boek is te koop via Amazon.com
Vaak wordt door banken gesteld dat goud een speculatieve belegging is. Wat vind je ervan?
Zijn er ook beleggingen die niet speculatief zijn?
Denk je dat het ook gemakzucht is?
Het is een taboe geworden om over de financiële wereld over goud te spreken maar het is ook gemakzucht, zij zijn in winterslaap en komen pas daaruit als de goudprijs boven de $2.000 noteert. Als zij goud beginnen te adviseren, zitten we al in de derde golf omhoog.
Banken stil over goud
Om zijn bewering te toetsten heb ik een aantal zakenbanken geraadpleegd. Het was meestal oorverdovend stil aan de andere kant van de lijn.
SNS Securities gaf aan dat ze geen concreet advies hebben over goud. De ING laat via perswoordvoerder Marc Smulders weten: “Het ING Investment Office heeft geen fundamentele visie op goud, wij kunnen je dus helaas niet verder helpen.” Van Rabo Securities heb ik geen reacties ontvangen.
Theodoor Gilissen is de enige zakenbank die wel een visie over goud heeft. In juli van dit jaar voorzagen ze een forse daling van de goudprijs naar $650. Zij zaten dus een “klein beetje” naast.
Jos Versteeg, Senior Aandelenanalist schrijft aan de redactie van De Kritische Belegger :
“Beleggers kopen vooral goud als bescherming tegen de dalende dollar en vanwege zorgen over het financiële bestel. Ook de centrale banken van onder andere China en India kopen het edelmetaal.
De vraag naar goud als eindproduct (normaliter circa 70% van de vraag) daalt echter door de hoge prijs en de verzwakte economie. India, de grootste sieradenconsument ter wereld, ziet de vraag naar goud dalen. Het is dus met name de speculatieve vraag van beleggers die de prijs van goud opdrijft.
Gezien de stabiliserende wereldeconomie en de afnemende zorgen over het financiële bestel, verwachten wij dat de additionele vraag die hieruit voort zou kunnen komen beperkt is. Omdat wij een neutrale visie op de dollar hebben, zien wij vanuit deze hoek ook geen verdere ondersteuning.
De enorme investeringsvraag in goud in 2008 en 2009 zal ooit weer worden teruggedraaid. Wij vermoeden dat dit in 2010 gebeurt waardoor wij verwachten dat de goudprijs in 2010 zal dalen.
Technisch gezien ligt er een weerstand rond de $ 1000. Die grens zal niet zo makkelijk neerwaarts worden doorbroken. Gezien het zeer speculatieve karakter van het edelmetaal vinden wij het niet verstandig nog een koersdoel af te geven.”
De reacties van de zakenbanken bevestigen dus de visie van Willem Middelkoop.
Vooruitzichten goud voor 2010
Wat zijn je vooruitzichten over de goudprijs voor volgend jaar. Zal de opmars doorzetten en wat denk je dat het in euro-termen zal doen. Wat is jouw koersdoel zowel in dollars als in euro’s.
De goudprijs gaat de komende jaren hoger, veel hoger staan. Voor volgend jaar verwacht ik dat de goudprijs boven de 1.300 dollar staat. Binnen drie jaar zal het stijgen naar 2.000 en daarna zal de prijs van het edelmetaal nog een verdubbeling meemaken.
De goudprijs zal volgende jaar niet onder de 1.000 dollar duiken. Het advies is om op dips te kopen. De bullmarkt zal aanhouden. Het zal niet lang duren dat de prijs van het edelmetaal boven de 1.200 dollar noteert. Sinds de kredietcrisis is er een versnelling gekomen. Toch staat de goudprijs gecorrigeerd voor inflatie nog steeds erg laag. Het feest in goud gaat beginnen.
Goud in euro’s
Ik verwacht dat goud in euro’s gemeten elk jaar minimaal 10% zal stijgen. Dit rendement kun je zelfs op fysiek goud verwachten.
Een sterk teken van de bullmarkt is dat een van de beste beleggers van dit moment, John Paulson, fors heeft ingezet op goud. Beleggers kunnen met zijn nieuwe Goldfund meedoen vanaf 10 miljoen dollar.
Zilver nog interessanter
Ik ben nog positiever over zilver en ik vind dat edelmetaal interessanter. Goud zie ik verdubbelen en zilver 4 tot 5 keer over de kop gaan richting 100 dollar per ounce. De huidige prijs noteert op 17,61 dollar.
Zilver is schaarser dan goud aan het worden. Het is 70 keer goedkoper dan goud en van goud hebben we meer bovengrondse voorraden dan van zilver. Zilver maken we op. De industrie kan niet zonder.
Adviezen voor portefeuille
Willem, wat kun je beleggers aanbevelen met betrekking tot hun portefeuille?
De specifieke invulling is afhankelijk van hun bestaande portefeuille. Ik zou beleggers aanraden om 10-25% van hun vermogen in fysiek in goud te steken. Daarnaast zijn goud -en zilverbedrijven nog steeds ondergewaardeerd.
Hele rare dingen in goudmarkt
De ETF’s (red. indexvolgers) zijn meer geschikt voor speculanten. Als je ETF’s koopt moet je niet denken dat je goud bezit. Er is veel meer goud verkocht dan dat er goud en zilver in de kluizen liggen. Als mensen aanspraak zouden maken op het fysieke goud dan zou dat tot een tekort leiden waardoor de goudprijs enorm gaat stijgen. Er gebeuren hele rare dingen op de goudmarkt. Zo zijn er verschillende ETF’s die dezelfde baarnummers op blijken te geven. De ETF’s zijn bedoeld om mensen uit fysiek goud te houden. De hele financiële wereld is er op gebrand om mensen uit fysiek goud te houden. Maar ik voorspel je dat dat gaat veranderen. Op een gegeven moment gaan we bij Amsterdamgold alleen maar fysieke orders accepteren van onze vaste klanten. De goudmijn is zo klein dat deze simpelweg niet zoveel nieuwe vraag aan kan.
Beleggingstips
Welke aandelen van goud- en zilverbedrijven kun je aanbevelen?
Momenteel heb ik 2 kansrijke bedrijven op het oog die ik kan tippen.
Eldorado Gold Corp (EGO) (huidige koers: $13,70, klik hier voor actuele koers.) Het is een relatief kleine goudproducent die binnenkort de productie gaat opvoeren en sterk kan profiteren in dit klimaat.
Exeter Resource Corporation ((XRA)) (huidige koers: $7,28, klik hier voor actuele koers). Het bedrijf heeft de grootste goudontdekking van de laatste jaren gedaan. De onderneming wordt denk ik overgenomen binnen 1-2 jaar. De koers is al opgelopen maar heeft nog veel meer potentie.
Beurs en economie
Wat verwacht je van aandelen en de economie?
Allereerst raad ik goud -en zilveraandelen aan. Volgend jaar hoeft niet slecht voor aandelen te zijn, omdat de winsten van bedrijven sterk gaan stijgen. Ik zie op korte termijn geen inflatie. Er is nog veel overcapaciteit in de economie die weggewerkt moet worden.
Je ziet dat grondstoffen zoals olie, goud aan het oplopen zijn. Dus de echte waarde is aan het stijgen. Zo zie je dat er in China een vlucht is uit (waarde)papier naar reële waarde.
Ik verwacht een verder herstel van de economie wereldwijd. Schokken zoals de Dubai-crisis krijgen we wel maar we kunnen ze voorlopig wel opvangen.
De bedrijfswinsten zullen scherp herstellen. De beurs heeft het meeste hiervan al verdisconteerd. Er is wel ruimte naar boven maar ik verwacht geen koersexplosie van aandelen. Op financials ben ik negatief. Ik voorzie dat ze volgend jaar wel wat naar beneden gaan.
Beleggers moeten een zorgvuldige selectie van aandelen toepassen. Je moet het van nichemarkten hebben zoals alternatieve energie.
Vind je obligaties aantrekkelijk?
Ik koop liever goud. Het rendeert beter en is veiliger. Ik geloof niet in gespreide portefeuilles.
Eigen beleggingen
In mijn Gold&Discovery Fund en ik heb nog een oude portfolio met goud- en zilveraandelen maar kan daarin zelf niet meer handelen door mijn relatie met het GD-Fund.
Een goede portefeuille voor mij kan bestaan uit 1/3 deel goud en 1/3 aandelen (bv grondstoffen) en het resterende gedeelte cash.
Samenvatting
De mening van Willem Middelkoop wordt bevestigd dat banken goud negeren als belegging. De banken vinden goud speculatief en/of laten het om andere redenen links liggen. Beleggen is anticiperen op ontwikkelingen. Het is dus merkwaardig dat banken niet meer profiteren van deze beleggingscategorie.
Willem Middelkoop is positief over goud en ziet een forse stijging in de komende jaren. Zilver is voor hem nog interessanter. Hij geeft concrete tips in beleggen in goud-en zilverbedrijven waar beleggers van kunnen profiteren. Volgens Willem Middelkoop hoeft volgend jaar niet slecht voor aandelen te zijn, omdat de winsten van bedrijven sterk gaan stijgen. Hij voorziet op korte termijn geen inflatie.
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?
Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER
Satilmis Ersintepe
www.dekritischebelegger.nl
Start met Automatisch Beleggen
De Amerikanen hamsteren wapens, de Duitsers toiletpapier en ... goud. De online winkels van goudhandelaren maken momenteel een enorme vlucht.
De zorgen over inflatie nemen toe en volgens eToro is het momenteel de grootste zorg onder particuliere beleggers wereldwijd.
Tot nu toe heeft goud geen bescherming geboden in de coronacrisis. De prijs van het edelmetaal is niet gestegen en heeft niet gediend als een vluchthaven. Als het aan de analisten van zakenbank Banc o...
Nieuws over gunstige testresultaten van verschillende coronavaccins leidde tot euforie op de aandelenmarkten. Hierdoor zakte de goudprijs onder de technisch belangrijke grens van $ 1800.
goeie gozaah die Willem
Willem krijgt vast en zeker gelijk.
Digitale waarde uitgedrukt in fiat geld verdampt sneller als sneeuw voor de zon. En de schulden blijven zich opstapelen welke nooit meer terugbetaald worden, zeker niet door de jeugd, die er al heel anders over denkt.
Er moet nog veel vers en nieuw geld in de markt gezet worden, wat ten koste gaat van het vertrouwen in fiat geld ten faveure van goud voor het behoudt van waarde.
Mooi artikel van Willem.
Als hij zelf geen goudbedrijf zou runnen dan was zijn verhaal nog geloofwaardiger. Het siert een analist/columnist als hij niet uit eigenbelang adviezen gaat verlenen waarin hij zelf actief in is.
Goed stuk Willem
Zelf ben ik meer dan 20 jaar actief in de grondstoffen ik denk dat
Willem heel voorzichtig is in zijn voorspelling goud kan nog veel
hoger. koersdoel Goud 6000 dollar per ounce en silver zal de 250
dollar per ounce aantikken wacht maar tot de comex ploft.Dit zou
kunnen gebeuren binnen 3 jaar.
Hier een verklaring van Jim Richter waarom centrale bankiers goud haten: http://www.therichterreport.com/content.php?id=328&menu_id=15&menu_item_id=0