Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Waarom stijgt de goudprijs?

De laatste tijd hoor ik veel kreten over de goudprijs: naar $2.000, $5.000 of zelfs $10.000 per ounce. Nergens wordt met overtuiging aangetoond waarom die waarden bereikt zouden moeten worden.

Debat over goud

Het debat over de goudprijs wordt momenteel vooral emotioneel gevoerd. Aan de ene kant voeren tegenstanders het argument aan dat goud geen dividend uitkeert en geen andere vergoeding kent. Het rendement voor beleggers is dus alleen de koerswinst terwijl je op aandelen of obligaties respectievelijk dividend of rente vergoed krijgt. Volgens hen is de stijging van de goudprijs vooral veroorzaakt door speculatie en kan het zomaar in elkaar klappen.

Aan de andere kant heb je de “goldbugs”, de voorstanders van het beleggen in goud die het edelmetaal passioneel verdedigen. Volgens hen is goud het ware geld. Valuta’s als de euro en dollar zijn fiatmunten die steeds minder waard worden omdat de centrale banken de geldkraan wagenwijd hebben opengezet. Goud kan niet bijgedrukt worden terwijl geld in feite een stukje waardeloos papier is die opgedrongen is door de machtige elites. Goud daarentegen heeft door de eeuwen heen zijn koopkracht behouden en zal dat ook in de toekomst doen.

Laat ik meteen zeggen dat ik geen voor -of tegenstander van goud ben. Voor mij gaat het als belegger om of ik er geld mee kan verdienen. De meeste analyses van goud zijn technisch van aard. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de ratio goud/Dow Jones of steun -en weerstandniveau’s. Ik vind die analyses prima maar ik ben er niet tevreden mee omdat ik ook op zoek ben naar een fundamentele verklaring.

Model voor de prijs van goud

Een eerste aanzet daartoe heeft blogger Eddy Elfenbein gemaakt. Eerder op de dag heb ik op het forum een bijdrage van professor Rogoff geplaatst. Luc heeft daar ook de grafiek van de goudprijs in euro gezet.

Volgens Elfenbein is de goudprijs vooral afhankelijk van de rentestanden. De prijs van het edelmetaal stijgt scherp als de rentestanden beneden de 2% liggen. Als de rente naar 3% stijgt, dan daalt de goudprijs met 8%.

De goudmarkt gaat volgens hem niet over goud maar over valuta’s en in het Amerikaanse geval over de dollar. Goud is de ware anti-valuta. Elke valuta biedt als vergoeding rente.

Gibson’s Paradox

Volgens het Gibson’s Paradox volgt de rente meer het algemene prijspeil dan de inflatie. (stijging van het algemene prijspeil) Normaliter zou je verwachten dat als de inflatie oploopt de rente stijgt. Als de prijsontwaarding afneemt zou de rente moeten dalen maar historisch gezien blijkt dit niet het geval geweest te zijn.

Uit cijfers blijkt dat als de prijzen opliepen, de rente alleen daalde als er sprake was van deflatie. Een mogelijke verklaring hiervoor werd gegeven door de economen Summers en Barsky. Volgens hen is deze paradox verbonden met reële rentevoeten dan nominale standen. Met reëel wordt bedoeld, gecorrigeerd voor inflatie. Een zeer belangrijke conclusie is dat deze paradox alleen werkt in tijden van een Gouden Standaard.

Vanuit dit inzicht kan volgens Elfenbein een model voor de goudprijs bepaald worden. Goud is verbonden met reële rentestanden.

Werking van het model

Hij heeft een aantal test uitgevoerd en het blijkt dat als de korte termijn reële rente onder de 2% bivakkeert, de goudprijs stijgt. Als het reële rentetarief op deze magische cijfer staat zal de goudprijs zijwaarts bewegen.

Voor elk percentagepunt dat de reele rente afwijkt van deze 2% zal de goudprijs 8 maal dat verschil bewegen. Dus als de reële rente 1% is zal de goudprijs 8 maal 1%=8% op jaarbasis stijgen.

Als de reële korte rente op 0% staat , zal de goudprijs 8 maal 2% is 16% toenemen. Dit was het afgelopen tien jaar het geval. Bij een reële korte rente van 3% zal de goudprijs op jaarbasis met 8% zakken.

Hieronder een vergelijking van het model ten opzichte van de werkelijke beweging van de goudprijs:

Goudprijsmodel versus goudprijs
Goudprijsmodel versus goudprijs

U kunt zien dat het model redelijk goed de ontwikkeling van de goudprijs heeft voorspeld in de afgelopen 15 jaar. Natuurlijk zijn er andere factoren in het spel dan de rente. Het model dient alleen als een benadering.

Hieronder een grafiek vanaf 1950:

Goudprijsmodel versus goudprijs 1950 tot 2010
Goudprijsmodel versus goudprijs 1950 tot 2010

bron: econompicdata.blogspot.com

Andere resultaten

Andere resultaten van zijn onderzoek:

 • De goudprijs is ongevoelig voor inflatie. Het is meer verbonden met reële rentes. Anders zou de huidige situatie een anomalie zijn, namelijk stijgende goudprijs en lage inflatie.
 • Bij lage reële korte rentes kan de goudprijs snel stijgen en bij hoge standen supersnel dalen.
 • Er hoeft geen relatie tussen aandelenkoersen en goud te bestaan zoals de Dow Jones/goud ratio.
 • De yield curve van de Amerikaanse staatslening duidt op dat de tarieven de komende jaren laag zullen blijven dus de kans op een daling van de goudprijs is gering.
 • De goudprijs is door zijn verbondenheid met rente een politiek fenomeen. Centrale banken kunnen door hun acties de goudprijs beïnvloeden.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Discussieer mee over goud op ons goudforum: klik hier

  Start met Automatisch Beleggen

  Dit bericht delen
  Share on facebook
  Facebook
  Share on twitter
  Twitter
  Share on linkedin
  LinkedIn
  Share on whatsapp
  WhatsApp
  Share on email
  Email

  4 reacties op “Waarom stijgt de goudprijs?”

  1. Avatar

   allereerst: ik ben wel een ‘goldbug’, dus zie mijn comment maar als gekleurd…

   In goede economische tijden is goud de beste belegging voor juweliers…mensen betalen achteloos 5x of meer de goudprijs voor een stukje metaal dat van vorm veranderd is (ketting, ring etc., al dan niet voorzien van een mooi gekleurd stukje geslepen steentje, dat alleen bij de juwelier in de verkoop zeer kostbaar is).
   In de huidige slechte tijden doen juweliers slechte zaken, echter, het goud zelf doet het er niet minder om!
   Rente en goud relatie? Betaalt men in Japan al jaren meer voor goud dan dat men in US en EU doet? Ik vind het onzin. Heel veel partijen hebben wantrouwen in de monetaire autoriteiten (die lage rentestand reflecteerd het onvermogen van de autoriteiten om de vrije economie normaal te laten functioneren en hetzelfde reflecteert dus de goudprijs om dezelfde reden! Goud staat m.i. dus niet hoger vanwege de lage rentestand op zich)

   …enerzijds heb je de goudbeleggers die menen dat het fiatstelsel omvalt(in Argentinie en Zimbabwe weten ze dat dat kan) en anderszijds heb je goudbeleggers die liever hun tegoeden boven de gegarandeerde bedragen in goud parkeren, al was het maar dat goud(zilver) nog nooit waardeloos zijn geweest. De Romeinen zagen uiteindelijk hun munt ook stranden…bij de Oude Grieken ook en pas nu is die kans opnieuw aanwezig in het huidige Griekenland.

   N.a.v. alle commotie omtrent de recente kredietcrisis en problemen met landenschulden, is de angst niet helemaal uit de lucht gegrepen…waren het geen profs/deskundigen/top van bedrijfsleven/banken/politiek die hier de kans toe gegeven hebben? Denkt u echt dat Jan met de Pet hiervoor verantwoordelijk is? Zo ja, waar was de overheid en andere controlerende autoriteiten om Jan met de Pet een halt toe te roepen?

   Ik heb zo mijn contacten en weet dat er niet heel erg veel veranderd is id wereld om niet te hoeven vrezen voor een 2e rondje kredietcrisis…en in mijn optiek zal die vele malen erger zijn dan de 1e.

   Nu kan je kiezen voor goud/zilver, maar voor mijn part zal zelfs een goede fiets meer waard worden dan loze beloftes in ontastbare digitale cijfertjes. Het systeem is de afgelopen deccenia te zeer uitgeholt om nog op een normale manier op te lossen, dan door een streep door alles te zetten en opnieuw te beginnen (’tientje van Lieftinck’…of Rutte/ de Jager or whatever).

   Hoe dan ook: naast ‘geef goud als je van elkaar houdt’, kan ook zijn: ‘neem goud als je van jezelf houdt’…

   Ik zie goud vnl als middel om vermogen van een oud (instortend) stelsel over te hevelen naar een nieuw fiatstelsel…maar dat kunnen net zo goed aandelen van degelijke(schulden vrije) bedrijven zijn (juiste selectie is van belang en rendement van dividend/koerswinst zijn dan even van ondergeschikt belang).

   Een doemdenker ben ik dus vnl t.a.v. de economie, maar geloof ook dat er leven is na de dood, of m.a.w. een nieuwe economie na een dode economie…

   ivet

  2. Avatar

   nog even een aanvulling op vorige tekst:

   “De Romeinen zagen uiteindelijk hun munt ook stranden…bij de Oude Grieken ook en pas nu is die kans opnieuw aanwezig in het huidige Griekenland.”

   Dit laat zien dat de keuze voor goud zeer zelden de beste keuze is, maar indien juist getimed misschien de best denkbare…er gingen vele generaties overheen eer goud mogelijk opnieuw één vd best denkbare beleggingsopties zou kunnen zijn.

   Tip voor diegenen die met een verkeerde timing in goud te maken kunnen hebben, mocht de prijs halveren: wordt juwelier en verkoop je goud in andere vorm dan baargoud voor een veelvoud vd waarde aan rijke stinkerts die achteloos geld(bonus) uitgeven voor hun nieuwe(of bestaande) vlam ;-)))

   excuus voor typefoutje in vorige tekst: deccenia, moet zijn: decennia

   ivet

  3. Avatar

   We gaan binnenkort trouwen en jawel daar hebben we 2 ringen voor nodig om dat te bezegelen van de goudsmid! Die gooit er veel werk in en hij werkt aan huis dus ik betaal geen winkelhuur en slechts zijn vakmanschap zeker geen 13 in een dozijn ringen gaan het worden. En ja een beetje voor het goud moeten we ook nog betalen….maar ze zijn maar en grammetje of 6 per stuk of zo en laat die vakman ook wat verdienen.

  4. Avatar

   Om een goede analyse van goud of geld te maken, moet je eerst een aantal morele principes formuleren.

   Mensen hebben het recht om in vrijheid en zonder agressie met elkaar te handelen.
   Mensen hebben het recht hun eigen ruilmiddelen te kiezen.
   Het groepje mensen dat zich de overheid noemt en het monopolie op agressie heeft, mag niet een ruilmiddel afdwingen zoals de euro.
   Centrale banken en het bankenkartel handelen in strijd met bovenstaande.

   In een vrije samenleving zou geld ongedekt door metaal waarschijnlijk niet of moeilijk tot stand zijn gekomen.
   Steeds meer mensen begrijpen bovenstaande logische conclusies. Meer mensen leren in te zien dat geld weer vrij moet worden. a) omdat het moreel juist is b) omdat het fiatsysteem zoals we dat nu kennen ten onder dreigt te gaan aan haar eigen zwakheden.

   Dit alles verklaart de stijging van de goudprijs gemeten in fiatgeld. Indien goud wordt omarmd als betaalmiddel door een grote groep mensen en indien de overheid geld blijft bijdrukken, kan goud, gemeten in euro’s, naar oneindig.

   Gemeten in goederen, zal er een koopkrachtverbetering plaatsvinden in goud. Maar hoe ver hangt af van de mate waarin goud wordt geaccepteerd en de totale productie die eraan wordt gekoppeld.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *