De zorgen over inflatie nemen toe en volgens eToro’s meest recente Retail Investor Beat-onderzoek[1] is het momenteel de grootste zorg onder particuliere beleggers wereldwijd. 47% van de particuliere beleggers wereldwijd ziet inflatie als de grootste externe risico voor hun beleggingen (ten opzichte van 41% in het derde kwartaal van 2021).
In Nederland is dit percentage met een derde gestegen van 31% in Q3 naar 42% in Q4 2021. De meerderheid (56%) van de particuliere beleggers geeft aan hun portefeuilles niet te herzien als gevolg hiervan, wat suggereert dat ze ondanks dit risico vertrouwen hebben in hun strategie. Respondenten in het onderzoek hoefden geen eToro-gebruikers te zijn.
“Uit onze resultaten blijkt dat particuliere beleggers hun huidige beleggingsstrategieën aanhouden ondanks toenemende zorgen. Hoewel bepaalde risico’s, zoals inflatie, maar ook de stand van de economie, grote impact hebben op de financiële markten het komende jaar en we de afgelopen dagen een zekere verschuiving hebben gezien in de richting van aandelen die profiteren van rentestijgingen, zijn er weinig aanwijzingen dat particuliere beleggers significant van hun strategieën afwijken”, zegt Ben Laidler, Global Markets Strategist bij eToro.
Een verschuiving naar cryptocurrency
Traditioneel gezien overwegen beleggers goud wanneer de inflatie hoog is omdat het wordt gezien als een veilige haven in tijden van crisis. Beleggers zijn echter steeds meer op zoek naar alternatieven. Meer recentelijk zien we dat beleggers die al langere tijd in goud beleggen zich zijn gaan verdiepen in cryptocurrency – met name bitcoin, dat soms wordt omschreven als het ‘digitale goud’.
Onderzoek van eToro laat zien dat een toenemend aantal Nederlandse particuliere beleggers cryptoassets bezit. Dit is gestegen van 26% in Q3 naar 30% in Q4 2021. Dit percentage is hoger dan bijvoorbeeld grondstoffen (van 16% in Q3 gedaald naar 14% in Q4) en valuta (van 6% in Q3 gestegen naar 8% in Q4). Ben Laidler: “Nu inflatie nieuwe hoogtes bereikt, lijkt het erop dat beleggers voorzichtig zijn en op zoek gaan naar een andere bescherming naast die van goud. Die vinden ze in andere assets, zoals crypto. In ons onderzoek ziet meer dan 40% van de beleggers wereldwijd cryptoassets als inflatiehedge of beleggingsmiddel.”
Hoewel slechts 14% van de Nederlandse particuliere beleggers grondstoffen, waaronder goud, in zijn portefeuille heeft, verwacht een significant aantal van de respondenten (44% ten opzichte van 37% in Q3) dat van alle grondstoffen, edelmetaal (goud en zilver) de beste belegging zal zijn in de komende drie maanden. In het derde kwartaal zagen beleggers industrieel metaal nog als de categorie grondstoffen met de beste koopkansen (koper, ijzer, staal; van 41% in Q3 gedaald naar 34% in Q4). Terwijl een relatief klein aantal beleggers goud aanhoudt, zijn beleggers ervan overtuigd dat goud in de komende maanden beter zal presteren. “Dit resultaat suggereert dat particuliere beleggers nog steeds geloven dat goud een goede inflatiehedge is, maar liever kiezen voor alternatieven,” aldus Ben Laidler.
Een steeds populairder alternatief zijn cryptoassets. De meerderheid van Nederlandse particuliere beleggers (31%) verwacht dat bitcoin de beste koopkansen zal bieden. Dit wordt gevolgd door ether (18%) en cardano (12%). “De adoptie van cryptoassets blijft groeien. In slechts een decennium tijd heeft het zich ontwikkeld tot de derde meest aangehouden asset class na aandelen en obligaties en loopt het ruim voor op grondstoffen en FX, twee grotere en langer bestaande asset classes. Het blijft nog maar de vraag of cryptoassets daadwerkelijk goed werken als inflatiehedge. Crypto heeft niet de gevestigde status die goud heeft als bescherming tegen inflatie of onrustige markten,” zegt Laidler.
Grondstoffen als inflatiehedge
“Hoewel beleggers over het algemeen blijken vast te houden aan hun strategieën, is het waarschijnlijk dat er enige aanpassingen zullen plaatsvinden nu de zorgen toenemen,” zegt Laidler. Volgens sommige experts zijn grondstoffen de ultieme inflatiehedge, omdat ze het doorgaans goed doen als de economie groeit en de inflatiedruk hoog is.[2] Zou een hogere inflatie structureel worden, dan kunnen grondstoffen een middel zijn om de koopkracht te behouden. Als we kijken naar andere grondstoffen naast edelmetaal, blijkt uit het onderzoek dat Nederlandse particuliere beleggers ook iets betere koopkansen verwachten voor olie (van 19% in Q3 gestegen naar 22% in Q4 2021) en landbouwgrondstoffen (van 16% in Q3 gestegen naar 18% Q4).
[1] Het Retail Investor Beat-onderzoek is uitgevoerd door Opinium tussen 30 november en 14 december 2021. In totaal werden 8.500 particuliere beleggers in twaalf landen ondervraagd: VK, VS, Duitsland, Frankrijk en Australië (1000 respondenten in elk land); Italië, Spanje, Nederland, Denemarken, Polen, Roemenië en Tsjechië (500 respondenten in elk land). Particuliere beleggers werden gedefinieerd als zelfstandig of geadviseerd en moesten ten minste één beleggingsproduct bezitten, waaronder aandelen, obligaties, fondsen, ISA’s of gelijkwaardige producten. Zij hoefden geen eToro-gebruikers te zijn.
Start met Automatisch Beleggen
Het blijft aan Markten knagen: is de inflatie nu wel of niet definitief terug?
In tijden van onrust is goud historisch gezien een veilige haven. Maar sinds begin dit jaar zagen we de goudprijs dalen met 7%. Een flinke underperformance
De terugkeer van de inflatie is geen verrassing en de geldontwaarding zal aanhouden vanwege het bijdrukken van geld door centrale banken, de afgelopen jaren.
De grondstoffenmarkt zal verder zal in 2020 verder kunnen herstellen. Het lijkt zich een ‘perfect storm te ontwikkelen voor deze beleggingscategorie.