Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Tot hoever stijgt de goudprijs?

Bijna ongemerkt kruipt de prijs voor edelmetalen als goud en zilver weer omhoog. Afgelopen week tikte de goudprijs een niveau aan van $ 1384,55 per troy ounce. Dat vertegenwoordigt een stijging van maar liefst 17% ten opzichte van het dieptepunt van de markt in midden juni. Toen kwam het prijsniveau uit op $ 1180. Het prijsherstel voor zilver is met 24% nog indrukwekkender.

Uitstroom

De reden voor de daling van de prijs voor edelmetaal is genoegzaam bekend. Het is de bijna zekerheid, dat de Fed geleidelijk gaat stoppen met het monetair stimuleren van de Amerikaanse economie (tapering). Toen dit nieuws eenmaal de markt bereikte, zijn vooral hedge funds begonnen met hun long posities in zogeheten exchange traded funds (ETF’s) af te bouwen. In de eerste helft van dit jaar verkochten beleggers in totaal 681 ton aan goud. Het zwaartepunt in de verkoop lag in het 2de kwartaal, toen maar liefst 404 ton goud in de aanbieding ging. Dat is tweemaal de jaarproductie van Zuid Afrika. De waarde van de uitstroom bedroeg $ 55,5 miljard. Een en ander blijkt uit cijfers van de World Gold Council. De bekende belegger John Paulson, een verwoed voorstander van beleggen in edelmetaal, verkocht in het 2de kwartaal maar liefst 10 miljoen aandelen in SPDR Gold Trust, een etf.

Stabilisatie

Maar nu lijkt het tij te keren en krabbelt de prijs weer op. Dit staat trouwens in schril contrast met wat er gebeurt op de obligatiemarkt. Staatsobligaties worden nog steeds massaal in de verkoop gedaan. Een mogelijke rentestijging als gevolg van het proces van tapering brengt het rendement op obligaties in gevaar.

Dezelfde wetmatigheid gaat ook op voor de goudprijs. Stoppen met verruiming verkleint het gevaar op inflatie, waarvoor goud bij uitstek een hedge is. Waarom gaat dan toch weer de prijs geleidelijk omhoog? Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen.

In de eerste plaats is de uitstroom uit de etf’s opgedroogd, sterker nog, er begint weer een voorzichtige instroom op gang te komen. Bovendien wordt op de futuresmarkt het aantal shortposities afgebouwd. Volgens JP Morgan Chase zijn de markten in een fase van stabilisatie beland.

Tegelijkertijd stijgt de vraag naar fysiek edelmetaal op de grootste markten ter wereld, India en China. In India, gewoonlijk de grootste importeur van goud, steeg de vraag met maar liefst 71% ten opzichte van 2012 en in China bedroeg de vraagstijging 87% ofwel 386 ton. De sterke stijging in India is des te opmerkelijk, omdat de overheid daar verwoede pogingen doet om de import af te remmen. De belasting op edelmetaal is dit jaar al driemaal verhoogd. Volgens ingewijden helpen die verhogingen amper of niet. Het effect is, dat de smokkel in sneltreinvaart toeneemt.

In de VS tenslotte stijgt de vraag naar the American Eagle, een zilveren munt, explosief. Gebruikte de Amerikaanse Munt in heel 2012 33 miljoen ounces, in het lopend jaar zijn nu al 31 miljoen ounces verwerkt.

Hoe hoog?

Hoe lang gaat de stijging nog door en tot hoever kan de prijs nog stijgen? Deze vragen zijn gemakkelijker gesteld dan beantwoord. Volgens de deelnemers van de India Gold Convention, die op 16 en 17 augustus plaatsvond, kan de stijging tot aan het einde van dit jaar doorgaan. Een prijsniveau van $ 1450 is dan beslist niet uit te sluiten. Volgens Adrian Day van Adrian Day Asset Management is een stijging naar $ 1600 per troy ounce nog voor het einde van dit jaar niet uit te sluiten. Dat is volgens hem af te lezen aan het fenomeen Backwardation, waardoor contracten voor de korte termijn duurder zijn dan voor de lange termijn. Dan is er sprake van een overreactie! Voor oplettend beleggers is dus nog een wereld te winnen voor het einde van dit jaar.

080813_0940_Goudhoegaat2.jpg

INVINCO

De wereld van vandaag wordt steeds gecompliceerder. Het wordt voor de doorsnee burger steeds moeilijker om ontwikkelingen en trends te duiden. INVINCO ziet het als een van haar taken haar cliënten te helpen om de wereld te blijven begrijpen.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

5 reacties op “Tot hoever stijgt de goudprijs?”

  1. Avatar

    Dat had ik dus hier verwacht van jou, een analyse. Waar je enige tijd geleden nog mee te koop liep is nu over? In iedergeval zijn de charts al veranderd, en wordt er ook al met geen woord meer gerept over EW. Hoe veranderlijk kunnen mensen zijn….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *