Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hoeveel geld aan de zijlijn?

Een vaak gehoorde argument voor hogere aandelenkoersen is dat er “veel geld aan de zijlijn” staat. Het vrij kapitaal wordt echter niet gekwantificeerd. Het blijkt dat Amerikaanse huishoudens hun tegoeden op rekeningen hebben verlaagd naar de onderkant van lange termijn normale niveaus. Geldmarkt tegoeden als een percentage van de totale beleggingen bedragen 4%, in lijn met niveau’s in 1999 en 2007. Dus dat er er “veel geld aan de zijlijn staat” valt dus mee.

Tegoeden van Amerikaanse huishoudens
Tegoeden van Amerikaanse huishoudens

Huishoudens houden nu 15,8% van het financiële vermogen aan in kas. Het dieptepunt was 11,8% in 1999. De piek werd in de voege jaren tachtig van de vorige eeuw bereikt (26,7%). Om op dat niveau terug te keren is een aanzienlijke stijging van de rente nodig.

Om terug te keren naar het dieptepunt van 1999, moeten huishoudens 2,5 biljoen aan kasgeld verplaatsten naar de aandelenmarkt, dat is ongeveer 10% van de beleggingen van huishoudens in fondsen.

Bron: Scott Krisiloff

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Hoeveel geld aan de zijlijn?”

  1. Avatar

    Wat is eigenlijk de bedoeling van dit artikel? En wat is de meerwaarde om te weten hoeveel geld er aan de zijlijn staat, behalve dat dit duidelijk maakt dat men er niet gerust op is om het geld naar de beurs te brengen, dan. Onderschat niet wat stijging van rente kan doen, want hier wordt wel wat luchtig mee omgegaan in het artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *