Run op goud

Het is alweer enkele weken geleden, dat de prijs voor goud en zilver een flinke smak naar beneden maakte. De prijs voor goud daalde tot ver onder $ 1400 per troy ounce (31.1 gram) en zilver bracht met $ 23 per troy ounce nog maar net iets meer op dan de kostprijs.

Het waren vooral financiële instellingen in de VS die hun papieren beleggingen in goud en zilver in de verkoop deden. Op 23 april verkondigde Goldman Sachs dat de gemiddelde prijs voor goud slechts $ 1390 zou bedragen. Op de top van de markt in 2011 steeg de goudprijs zelfs boven $ 1900 uit. De Deutsche Bank deed er nog een schepje boven op met de voorspelling dat de prijs naar een niveau van $ 1050 zou zakken.

Sinds de daling van midden april is de goud weer bezig met een comeback, maar dat gaat niet vanzelf. Volgens technische analisten van UBS worstelt goud met belangrijke breekpunten op een niveau van $ 1469 per troy ounce en op een niveau van $ 1.504,33. Steun daarentegen ondervindt goud op een ‘low’ van $ 1444,57. Zakt de goudprijs hier doorheen, dan is de weg vrij voor een daling naar $ 1424,63 en $ 1405,02, respectievelijk 38% en 50% retracements van het herstel van april-mei periode.

Gouden munten

De voornaamste reden om afscheid van de edelmetalen te nemen was de overtuiging bij veel bankiers en financiers, dat de inflatie in de wereld niet zou gaan stijgen ondanks de stimulerende programma’s van diverse overheden. Dat was ook voor Warren Buffet de voornaamste reden om zijn aanhangers af te raden nog langer goud te kopen.

Ondanks alle negatieve berichtgeving door banken en analisten is de prijs van goud sedert het dieptepunt van 16 april weer omhoog geklauterd naar een niveau tussen $ 1450 en $ 1470 per troy ounce. Dat is vooral te danken aan het gedrag van de particulier in grote delen van de wereld. Door de sterk gedaalde prijzen zag hij zijn kans schoon. In de VS steeg de vraag naar de gouden American Eagle munt naar het hoogste niveau sedert december 2009. De Britse Royal Munt noteerde in de afgelopen maand een vraag naar gouden munten, die drie keer zo hoog lag als in de dezelfde maand in 2012. In Australië tenslotte moest de Perth Mint 24 uur per dag werken om aan de sterkste vraag sinds het begin van de financiële crisis van 2008 te voldoen.

Goud 8 mei 2013
Goud 8 mei 2013

Wantrouwen

Blijkbaar heeft de doorsnee burger in het Westen minder vertrouwen in het bestaande financiële bestel dan de zogeheten money managers. Er zijn ook goede gronden voor dit wantrouwen. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, pompt maandelijks $ 85 miljard in het systeem. De bank heeft er al op gezinspeeld dit bedrag te verhogen als de economie in de VS komende maanden daadwerkelijk gaat vertragen. In Japan zien we hetzelfde beeld. De centrale bank pompt daar tot 2015 $ 1,4 biljoen in het systeem. Tegelijkertijd zien we, dat in Europa de druk op de ECB toeneemt om meer te doen om de sukkelende economie te stimuleren. Het lijkt nog maar een kwestie van weken voordat de bank met een uitgebreid stimuleringsplan op de proppen komt om het Europese midden- en kleinbedrijf (MKB) aan voldoende goedkoop krediet te helpen.

Wat al die stimuleringsprogramma’s ook gemeen hebben, is dat onduidelijk is wanneer ze beëindigd worden. Daarmee begeven centrale bankiers zich op onbekend terrein en niemand weet hoe dit avontuur gaat aflopen. Instinctief zoeken daarom veel Westerse particulieren bescherming tegen het onbekende door baar goud of zilver te kopen.

Huisvrouwen

Uit gegevens van het Census en Statistics Bureau blijkt, dat in maart de Chinese import van goud verdubbelde. Het gaat dan alleen om goud dat via Hong Kong het land binnenkwam. De sterke groei van de import van goud is het gevolg van een groei van 26% van de goudconsumptie in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat meldt althans the China Gold Association. 

Het zijn echter niet alleen de koopgrage westerse particulieren die de prijs van goud en zilver geschraagd hebben. De allereerste ondersteuning kwam uit China en India, twee landen waar edelmetalen van oudsher heel geliefd zijn. Volgens de Chinese krant, the People’s Daily, waren het de Chinese huisvrouwen die de eerste basis in de markt legden. In de afgelopen weken zouden die huisvrouwen maar liefst 300 ton goud gekocht hebben.

De vraag uit India is zo sterk gegroeid, dat de Overheid importbeperkingen heeft opgelegd om te voorkomen dat het handelstekort met het buitenland te sterk en te snel zou gaan oplopen. Voorlopig mogen alleen juweliers die hun spulletjes exporteren goud invoeren.

Volgens the World Gold Council zijn ook centrale banken grote kopers van baar goud en zilver. In 2012 kochten deze banken in totaal 534,6 ton goud en het ziet er naar uit, dat dit ook in 2013 gaat gebeuren.

Bron: INVINCO

 

*INVINCO biedt u als belegger actief vermogensbeheer  met persoonlijk      begeleiding. Het instapbedrag is € 20.000,-.

 *U krijgt een vaste relatie manager.

 *U krijgt de beschikking over een eigen belegging rekening. 

INVINCO gelooft in actief handelen. Dat is een ander strategie dan kopen en houden. Dankzij onze long/short strategie kunnen wij zowel bij  een stijging als bij een daling rendement behalen.

De grote vraag is natuurlijk of het huidig herstel blijvend is en of de goudprijs weer naar ’oude niveaus’ boven $ 1600 gaat stijgen. Voor het ogenblik ligt echter het initiatief bij de particulier, zoveel is wel duidelijk. Als u optimaal wenst te profiteren van de huidige gunstige marktomstandigheden, dan moet u eens praten met de mensen van INVINCO.

Gratis nieuwsbrief

INVINCo biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Goud

2de weerstandsniveau

1,484.7

1ste weerstandsniveau

1,476.3

Laatste  Koers

1,459.0

1ste steunniveau

1,461.7

2de steunniveau

1,455.5

5 gedachten over “Run op goud”

  1. kleine opmerking: de ‘Chinese huisvrouw’ moet men niet letterlijk nemen…het is een uitdrukking zoals dat in de USA ‘Joe Sixpack’ is.
    Ik ben zelf van mening dat overheden de goudkar trekken en niet de consument dat voor gouden sieraden doorgaans een veelvoud betaald van de waarde van goud zelf. De gemiddelde consument is zich ook nauwelijks ervan bewust of een gouden kettinkje ietsje goedkoper wordt t.g.v. de daling van goud op de markt. Het aantal consumenten dat goud in de vorm van baartjes koopt is beperkt en zeker in China/India zal de consument nauwelijks getriggerd worden door alle commoties in de USA en de EU!

    Het wantrouwen van de Westerling is na vele toestanden met Lehmann, AIG, Fannie & Freddie, Griekenland, Cyprus , huizenmarkt etc. etc. niet verbazingwekkend en toont aan dat alle academici, Drs.-en, economen, politici etc.etc. niet in staat zijn gebleken om systeemrisico’s in te dammen. We zijn buiten vele modellen getreden en niet voor niets tonen de vele meningen aan dat een eenduidige oplossing niet voorhanden is. Het zal wederom de geschiedenis (voortschrijdend inzicht) zijn die zal leren waar het heen zal gaan.

    Zoals in de dagen van de New Economy werd gedacht dat recessie nooit meer nodig zou zijn, zo zullen we misschien opnieuw moeten inzien dat een instorting van een fiatsysteem niet uitsluitend geschiedenis hoeft te zijn.

    De waarde van goud is wat de gek ervoor geeft….de waarde van geld is wat de ene gek de andere voorhoudt.

  2. Op de vlooienmarkt is iets waard wat de gek er voor geeft, bij goud of al het andere verhandelbaar op een beurs wordt de prijs bepaald door het collectief van de menselijke emotie. En banken spelen hierin geen rol. In China en india zijn ze heel slim, met goud kun je in een deflatoire omgeving meer dan met de cash die dan voorradig is. Waarschijnlijk heeft het voorbeeld van Japan ze op dit idee gebracht, deflatie viert daar al jaren hoogtij.

  3. Hou nou toch eens op met column’s over goud terwijl de aandelenbeurzen record op record breken.
    Het stille bewijs dat de schrijver mischien zelf totaal op het verkeerde paard heeft gegokt.?
    Met al die anderen die hierop serieus op ingaan!!
    Luisteren wil men niet , dan maar voelen.
    Tot eind 2015 doet de FED niks aan hun rente-beleid en tot die tijd zullen de aandelenbeurzen record op record breken met in deze herfst een corectie.
    Dus niet meer over goud lullen wanneer aan de andere kant van de kamer het feest begint los te barsten.
    En iedereen die de goudmarkt wil benaderen met één of ander systeem is een Charlatan. Het woord,charlatan, word ook wel gebruikt voor mensen die zonder zelf de bewuste intentie te hebben te misleiden ideeén of denkbeelden presenteren die zij zelf voor waar houden maar die de wetenschappelijke toets der kritiek niet kan weerstaan. In de geneeskunde spreekt men dan vaak over kwakzalverij.

    1. Zeg ‘Wijze der Wijzen’… het is een vrije wereld en ik focus mij op zaken waar ik in wil (en dat kan naast goud van alles zijn).

      Je zegt in feite: iedereen mond houden als het niet over mijn gewenste materie en richting gaat en ik ben o zo bang dat al die goudpraat straks mijn posities bedreigen…ga voor mijn part toch lekker short in goud en laat iedereen in zijn waarde! Bedenk dat je blij mag zijn dat er mensen zijn met een andere mening dan jij hebt, anders stond er niets te koop voor jou!

      Niet iedereen heeft wellicht zo’n glazen bol als jij hebt, maar in de achteruitkijkspiegel kijken kunnen we allemaal…dat beurzen bleven stijgen is wijsheid achteraf.

      Je voldoet overigens zelf perfect aan het door jou zelf geschetste plaatje: “Het woord,charlatan, word ook wel gebruikt voor mensen die zonder zelf de bewuste intentie te hebben te misleiden ideeén of denkbeelden presenteren die zij zelf voor waar houden maar die de wetenschappelijke toets der kritiek niet kan weerstaan.”

  4. Zó Ivet, dat is er uit! Maar met weinig fantasie heb jij in je stukje ook een mening doorgedrukt, waar je Onno dan gaat van betichten……
    Alles wat verhandelbaar is op een beurs komt door middel van hetzelfde tot stand, menselijke emotie. En zo te zien de ideeën over iets verhandelbaar ook.

    Wat we nu beleven is historisch gezien nog niet voorgekomen dus een stukje geschiedenis wordt nu geschreven, wie weet is het verstandiger om de persoonlijke portemonnee als speerpunt te nemen dan het druk maken over een mening van een ander.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.