De belangrijkste reden om te beleggen in grondstoffen, en in het bijzonder in goud en zilver, is altijd hun rol als afdekking tegen inflatie. In een ander artikel hebben wij u erop gewezen dat het tijd wordt dat beleggers nadenken over het afdekken van dit risico. Volgens hoofd beleggingsstrategie Michael Hartnett van de Bank of Amerika zullen de inflatoire krachten toenemen als centrale banken zich beginnen terug te trekken en daarmee de stimuleringsmaatregelen afbouwen. Beleggers kunnen deze ontwikkeling voorblijven door afscheid te nemen van aandelen en obligaties en te draaien naar “harde bezittingen” zoals vastgoed, edelmetalen en grondstoffen.
Het scenario heeft zich sneller voltrokken dan we hadden verwacht. Welke sectoren kunnen hiervan profiteren? VRAAG HIER ONS GRATIS INFLATIE RAPPORT AAN
Gegeven de enorme kwantitatieve verruiming (“geld drukken”) van de centrale banken in de afgelopen jaren kan er wel eens een aanzienlijke geldontwaarding op komst zijn. De goud -en zilverposities in de markt zijn nog steeds bescheiden. Sommige beleggers zijn bang voor een renteverhoging in de Verenigde Staten en durven daarom niet in goud en zilver in te stappen. Gerealiseerde rendementen bieden echter geen garantie voor de toekomst. Zo is het opmerkelijk dat de goudprijs, ondanks de renteverhoging van de Fed, gestegen is. Het is dus geen statistisch moetje. Het is zelfs zo dat in de laatste drie van de vier keren dat de rente omhoog ging, de prijs van het edelmetaal ook steeg en zelfs van 10% tot 20% vanaf het begin van de verhogingscyclus tot het eind.
De omstandigheden voor goud blijven goed. Op de achtergrond speelt mee dat de schuldenberg niet met een toverstokje weggewerkt is. Dit maakt de wereldwijde groei erg kwetsbaar voor een stijging van de rente. Dit is een belangrijke reden dat centrale banken waakzaam zijn op een te snel stijgende rente en dat de reële rente (een belangrijke indicator voor goud) erg laag blijft. Als de geldontwaarding versnelt dan kan de reële rente zelfs negatief worden en dat is positief voor goud. Met reëel wordt bedoeld, gecorrigeerd voor inflatie.
Veel beleggers worden op het verkeerde been gezet omdat wat ze horen is dat de rente stijgt en dat dit dan slecht is voor de prijs van het edelmetaal. Goud heeft geen vergoeding omdat het een bezit is en geen schuld. Het betaalt daarom geen dividend of andere vergoeding uit. Het is daarom minder aantrekkelijk als de reële rente hoog is. Als de rente onder de inflatie blijft, dan verliezen beleggers die kasgeld aanhouden aan koopkracht. Joe Foster, strateeg bij Gold and Precious Metals bij VanEck, gelooft dat aandelen van mijnbouwbedrijven het beter zullen doen dan de edelmetalen zelf. De goudprijs is weliswaar gestegen maar de koersen van de aandelen van mijnbouwbedrijven hebben dat niet gedaan. Daarom bieden ze veel opwaarts potentieel.
De inflatie trekt aan. Het scenario heeft zich sneller voltrokken dan we hadden verwacht. Welke sectoren kunnen hiervan profiteren? VRAAG HIER ONS GRATIS INFLATIE RAPPORT AAN
Start met Automatisch Beleggen
Grondstoffen zijn al maanden gevraagd op de beurzen. Welke zijn het meeste kansrijk ?
Een nieuwe studie met institutionele beleggers en vermogensbeheerders toont aan dat de overgrote meerderheid optimistisch is dat de goud- en zilverprijzen in 2021 zullen stijgen.
Welke aanwijzingen spreken voor een verdere stijgende markt in edelmetalen en welke andere beïnvloedende factoren zouden deze kunnen drijven?
Het Fed-beleid, het cyclusgedrag voorafgaand aan de inflatie en een potentiële salaris-/prijsspiraal kunnen in 2022 een doorbraak betekenen voor goud.
m.i. blijven mijnaandelen afgeleiden van waar het werkelijk om gaat: fysiek goud.
https://www.goudstandaard.com/wikileaks-over-papiergoud-en-volatiliteit-goudprijs-1974
Een ieder schijnt te vergeten… dat een crisis zich zal aandienen. Het genoemde vastgoed, edelmetalen en grondstoffen zijn dan niet the place to be.. 2008/2009 toonde dat haarfijn aan.
Natuurlijk prijst deze Joe Foster goud aan, waar hij voor werkt doen niet anders.
Rationele verklaringen om in het éen en ander te gaan beleggen heeft als nadeel dat het haaks staat op wat het werkelijk zal gaan doen. Dus denk/hoop je long kun je maar beter short gaan, en vice versa.Het inflatie gedeelte maakt het voor de psyche makkelijker om te geloven dat het is zoals het is, maar je zult van een koude kermis thuis komen want het is slechts je psyche die dat er van maakt..
Goud heeft niet de voorkeur om in te beleggen, als je dan toch wilt beleggen zijn kortlopende Amerikaanse Staatsobligaties een betere keus, je wilt immers mee met wat rendabel wordt in/tijdens crisistijd.
Het gaat niet om retun on the money maar return of the money. Staatsobligaties zijn een hele slechte keuze. Kijk naar 1929-1935. Want in die fase zitten we. Goudaandelen en zilver deed het toen fantastisch.
Gaan we heen bedoel je,’29-’35, want hoe zwaar voel jij deflatie momenteel?..
Te vroeg op het gas Elmer, je deflatie item loopt wat op voor, zo kun je het ook zien natuurlijk!
Maargoed, ik hou het op kortlopende Staatsobligaties, Robert Prechter heeft mij nog geen enkele keer in de steek gelaten de afgelopen jaren.
US aandelen is the place to be.
En dan met name de DOW.
Deze gaat naar een hoogte die de meute verbijsteren zal…..sky high.
Ach, wat is verbijsteren,het zijn maar ca.1600 puntjes wat er nog bij komt, heel spectaculair is dat niet. Wat daarna komt is veel spectaculairder en zeer zeker verbijsterend…
Zet achter die 1.600 nog maar een 0 extra.
Dat is pas verbijsterend.
Even aanzien wat er bij DOW 23.500-24.000 gaat gebeuren, maar daarna is het…..steeds hoger.
Hoewel dit artikel gaat over goud is het plots een Dow Jones item geworden..
Het $ teken rolt overal dus.. Je legt de nadruk op hoger,zal je niet beginnen met wat als eerste komt?, lager. Daar komt de 23.500-24.000 goed van pas, als stoploss. De toekomstige hoogte is voor latere zorg..
Maargoed, de eventuele goud belegger is er nog steeds geen steek wijzer op geworden.
Maak je niet ongerust over goud.
Dat gaat ook nog flink hoger.
Zal samen met de Dow gaan stijgen, het geen ook al uitzonderlijk is.
Maar zal niet zo hoog komen zoals sommige goudkevers voorspellen.
5000-10.000 gaan we niet halen……richting de 2.000-2.300 moet lukken.
De Dow is de place to be……vergeet de rest.
Het enige om ongerust over te zijn is dat velen nu al aan de verkeerde kant opereren, of zullen gaan opereren. Het brengt zoveel onrust en chaos met zich mee, wat er nu net niet bij kan op dat moment.. 2008/2009 sleepte immers ook meer mee dan gedacht/gewild.
We worden pas ongerust als de Dow zijn Piek heeft gezet.
We gaan genieten van de komende Dow stijging en het mooie voorjaars weer.
Le Pen wordt niet gekozen.
Schultz of Merkel dit najaar in Duitsland maakt ook niet veel uit.
De populisten komen nergens aan de macht in Europa, Brussel krijgt langzamerhand nog meer macht en alles kabbelt rustig 2018 in, met stijgende koersen in het zogenaamde rijke westen……totdat de schuldenbom in Europa ons recht in het gezicht ontploft.
We zetten de piek in de Dow voorlopig op juni/juli 2019.
Daar was ik al bang voor,je ziet aankomende stijging,al ingezet of niet.., als die van ‘ongekende hoogte’.. en final. Geloof dat je even terug moet naar de tekentafel..