Vijf grote banken bepalen dagelijks via een teleconferentie de goudprijs, door vraag en aanbod van de klanten van de betreffende banken in kaart te brengen. De banken in kwestie (Barclays, HSBC, Bank of Nova Scotia, Société Générale en Deutsche Bank).
Is het nu wel of niet toevallig, dat de Deutsche Bank zich terug trekt uit dagelijkse fixing van de goudprijs in Londen. In Engeland, maar ook in andere landen, is er onderzoek begonnen naar de manier, waarop de goudprijs tot stand komt. De mogelijkheid van manipulatie van de prijs is beslist niet uit te sluiten.
“Ernstiger dan Libor”
Volgens de toezichthouder Bafin is de manipulatie in de valutahandel en in de goudhandel mogelijk nog ernstiger dan de fraude met de Libor-rente. “Terwijl er bij de vaststelling van de Libor en de Euribor rente wordt uitgegaan van schattingen van banken gaat het in de valutamarkt en in de goudmarkt om feitelijke transacties in een liquide markt”, zo verklaarde Elke Koenig van de Bafin gisteren tijdens een persconferentie in Frankfurt. In het Libor-schandaal is er al voor $6 miljard aan boetes uitgeschreven aan betrokken partijen.
In 2013 is er een einde gekomen aan de jarenlange stijging van de prijs van edelmetalen. Sterker nog, in het afgelopen jaar ging de prijs van goud met maar liefst 28% omlaag. Dat was de grootste prijsval sinds 1981. Vooral Amerikaanse beleggers verloren afgelopen jaar hun vertrouwen in edelmetaal als hedge tegen inflatie, omdat inflatie momenteel een non-event is. Het verlies aan vertrouwen in goud als veilige haven voor beleggingen spreekt uit de talloze neerwaartse bijstellingen door de grote investment Banks van deze wereld. Zo verwacht Bank of America een gemiddelde goudprijs van $ 1150 per troy ounce en Goldman Sachs predikt al sinds het midden van 2013 een bodemprijs van $ 1050 per troy ounce.
Het zou dus zomaar kunnen, dat in 2014 een niet-gemanipuleerde prijs hoger gaat uitvallen dan in 2013. Trouwens daar zijn al de eerste serieuze aanwijzingen voor. Sinds het einde van 2013 laat de prijs van goud een licht herstel zien. Vanaf een dieptepunt van $ 1180 per troy ounce in het nog jonge jaar heeft de prijs al het niveau van $ 1260 aangetikt. Vooral hedgefunds lijken er weer vertrouwen in te krijgen en bouwen weer longposities op. Een hernieuwde belangstelling voor goud is ook af te lezen aan ontwikkelingen in de ETF markt. Zowel het SPDR Gold Shares ETF als het iShare Silver Trust ETF werden in 2013 geteisterd door een enorme uitstroom, maar die trend lijkt aan het begin van 2014 te keren. Beide ETF funds noteren nu een netto-instroom.
En dan is er natuurlijk altijd nog de redder in nood bij uitstek en dat is China. Daar is zowel bij particulieren als bij de overheid de belangstelling voor edelmetaal sterker gegroeid naarmate de prijsdaling harder ging. De Shanghai Gold Exchange leverde in 2013 maar liefst 2197 ton goud aan klanten. Dat was bijna het dubbele vergeleken met 2012. Het ziet er niet naar uit, dat de Chinese honger naar goud in 2014 gaat opdrogen. Daar zijn twee goede argumenten voor aan te voeren. In de eerste plaats is het Chinese Nieuwjaar het jaar van het paard en dat wordt geassocieerd met goud. De vraag naar goud door de Chinese consument zal in 2014 waarschijnlijk hoog blijven.
En dan is er nog de Chinese overheid in haar streven om de wereld te de-Amerikaniseren en de macht van de dollar als reservevaluta te breken. De Chinezen laten voortdurend weten, dat ze een nieuwe internationale reservemunt willen. Dat zou best eens de eigen renminbi kunnen worden, zeker als de wereld weet, dat die door veel goud gesteund wordt. De Chinezen zijn daarom de afgelopen jaren stilletjes doorgegaan om goud op te kopen. Naar schatting ligt er nu in Chinese kluizen 2710 ton en dat is veel meer dan de officiële 1054 ton. Dat getal is gepubliceerd door de World Gold Council. China zal echter de komende jaren nog heel veel goud moeten bijkopen wil het land zelfs maar in de buurt komen van de geschatte voorraad van 8000 ton van de VS. Het betekent ook, dat de vraag naar fysiek goud in 2014 veel hoger kan uitvallen, dan de investment Banks ons willen doen geloven. Daarmee zullen prijzen eerder omhoog gaan dan verder dalen!
- Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
- Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
- Effectenrekening op eigen naam
- Full-Service, eigen accountmanager
- Liquide investering
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.
Start met Automatisch Beleggen
Het edelmetaal staat momenteel op de verkooplijsten. Na het eerste positieve nieuws over een coronavaccin, verleggen beleggers het geld naar de aandelenmarkt.
Goud is duurder dan ooit in euro's. Terwijl de bergen van schulden en de geldhoeveelheid blijven toenemen als gevolg van de wereldwijde economische stimuleringsprogramma's, zijn experts ervan overtuig...
Bijna ongemerkt sluipt de prijs van goud steeds verder omhoog. Een troy ounce kost nu meer dan $ 1.770. Dat is het hoogste niveau sinds 2012.
Hedge funds zoeken hun heil in goud. Ze geloven dat het monetaire beleid van centrale banken in combinatie met het fiscale beleid van overheden de waarde van valuta's zal vernietigen.
Kom op nou zeg, je lijkt Willem Middelkoop wel! Misschien moet je het eens aankaarten bij de NFA dat er manipulatie in het spel is,probeer de whistleblower sectie eens….., kun je nog aardig wat geld opstrijken……
Iedereen tegenwoordig in de ban van de complottheorieën?…..
Het zou best eens kunnen dat de goudprijs en ook zilverprijs weer gaan dalen zodra alle prijsopdrijvers in het cachot zitten.
Hoelang moeten we dit soort verhalen nog vernemen.
Ik blijf dus bij mijn advies: koop whiskey in plaats van goud…..de Chinezen krijgen ook steeds meer dorst.
Beste Satilmis: geef bij gelegenheid
eens een grafiekje goud versus whis(e)y over ,zeg maar, de laatste 10 jaar?!
whiskey is ook al ‘handelswaar’ tegenwoordig, ja. Een grafiekje daarvan alleen al zal al voldoende zijn.
‘Prijsopdrijvers’ bestaan net als zoveel dingen alleen maar in het hoofd….