Afgelopen week tuimelde de prijs voor edelmetalen weer eens de diepte in. Goud ging 4,4% omlaag naar een bedrag van $ 1.327,90 per troy ounce en zilver deed het met een daling van 6,6% nog iets slechter. Aan het einde van de week lag de prijs van goud 20,7% lager dan aan het begin van het jaar en zilver zelfs 26,6%.
Feiten en cijfers
- In 2012 bedroeg de bekende voorraad aan goud boven de grond 174.100 ton
- Ongeveer 60% van dien hoeveelheid dient als basis voor juwelen
- China en India zijn de grootste partijen op de wereldwijde goudmarkt
- Ongeveer 70% van alle gouden juwelen is te vinden in deze landen en het Midden Oosten
Manipulatie van de markt
Vooral op donderdag 12 september had edelmetaal het zwaar te verduren. Op die dag daalde de prijs van goud met 3%. Het is echter wel opmerkelijk hoe deze prijsdaling tot stand kwam. In de vroege uren van donderdagnacht, op een tijdstip dat er weinig handel is, werd een blokorder van in totaal 4300 contracten in de markt gezet voor verkoop. Dat was veel te veel van het goede en met enige vertraging werd de handel stil gezet. Maar het kwaad was echter al geschied en de weg naar beneden werd versneld afgelegd. Volgens sommige insiders ruikt deze manier van werken naar manipulatie van de markt. Ze wijzen er ook op, dat het niet de eerste keer is, dat zoiets gebeurt. Er zou zelfs een patroon te ontdekken zijn. Als er al sprake is van manipulatie, dan moeten er ook daders zijn. Een van de mogelijke daders heet Goldman Sachs te zijn. Deze zakenbank kwam vorige week – toevallig – met een rapport op de proppen met als boodschap dat de goudprijs in 2014 een niveau kan bereiken van $1050, – per troy ounce. Het is bepaald niet verkeerd om in geval van deze bank te speuren naar onderliggende motieven.
Oorlogsdreiging rondom Syrië
Het is en blijft moeilijk om te bepalen of er nu wel of niet sprake is van een manipulatie van de markt. Feit is wel, dat er los van bovenstaand verhaal, voldoende factoren zijn aan te wijzen ter verklaring van de aanhoudende daling. De belangrijkste is misschien wel het geleidelijk wegebben van de oorlogsdreiging. In de loop van vorige week begon het er meer en meer op te lijken, dat de VS en Rusland het eens zouden worden over de aanpak van de crisis rondom Syrië. Volgens de markt kunnen de VS ook weinig anders dan kiezen voor een diplomatieke optie, omdat ze weinig tot geen bondgenoten hebben voor een aanval en omdat Obama in het binnenland absoluut geen steun kan vinden voor een nieuw militair avontuur. De recente geschiedenis heeft immers geleerd, dat het gemakkelijk is om het avontuur te beginnen, maar heel moeilijk om eruit te stappen. De mogelijkheid van escalatie van de geplande strafexpeditie joeg in de dagen voor het overleg de goudprijs naar een niveau van $ 1430 per troy ounce.
FOMC
Het wegebben van de geopolitieke spanningen was een factor van belang. Een tweede is de bijeenkomst van the Federal Open Market Committee (FOMC) van de Fed. Dat orgaan zal deze week waarschijnlijk de beslissing nemen om te gaan taperen. Dat wil zeggen, dat de Amerikaanse Centrale Bank haar monetaire stimuleringsprogramma ter waarde van $ 85 miljard per maand geleidelijk gaat afbouwen. Het zou in eerste instantie een afbouw zijn met een bedrag tussen $ 10 miljard en $ 15 miljard per maand. In de tweede helft van 2014 moet de afbouw voltooid zijn. Juist dit stimuleringsprogramma heeft goud populair gemaakt als een hedge tegen de onvermijdelijke inflatie, die echter nooit gekomen is.Nu tapering nagenoeg een feit is, kiezen vooral de bezitters van goud etf’s eieren voor hun geld en doen hun goudpapier in de verkoop.
Feiten en cijfers
- In tijden van paniek op de financiële markten is goud een veilige haven voor beleggers.
- Centrale banken zijn de afgelopen jaren van verkopers weer kopers geworden
- In 2012 dolven de 15 grootste goudmijnen ter wereld goud met een totale waarde van $ 78,4 miljard
China en India
Is er na alle opwinding over Syrië en over het mogelijke besluit van de FOMC nog een kans, dat de goudprijs zich gaat herstellen? Die lijkt voor de korte termijn niet zo groot. De reden is, dat de vraag uit Azië naar fysiek goud momenteel eerder daalt dan toeneemt. Dat is vooral te wijten aan de opstelling van de Indiase overheid. Die doet haar uiterste best de import van goud te ontmoedigen en heeft recentelijk daarom nieuwe, strenge regelgeving geïntroduceerd. Het is de vraag of en in hoeverre de vraag nu opnieuw gaat opleven. Zoals uit bovenstaande figuur spreekt, blijft China goud kopen. Dit jaar is er al 800 ton door de Chinezen ingekocht en het ziet er niet naar uit, dat de aankopen gaan opdrogen.
Opvolging Bernanke
Op de wat langere termijn zijn er uiteraard voldoende kansen, dat de goudprijs weer gaat aantrekken. Het Midden Oosten is en blijft een kruitvat. Elk moment kan er weer een nieuwe crisis oplaaien die bijvoorbeeld de olieaanvoer bedreigt of tot een regionaal conflict dreigt uit te groeien.
Het kan bijvoorbeeld ook gebeuren, dat de beoogde opvolger van Ben Bernanke, Janet Yellen, na haar aantreden besluit om het taperen te staken. Zij staat aan de wieg van de verruimingsprogramma’s en heeft zich nooit een voorstander getoond van afbouwen, zolang niet alle doelstellingen bereikt zijn. De werkloosheid is volgens haar nog veel te hoog.
Invinco
De belegger kan proberen in te spelen op bovenstaand scenario. Markten zijn echter grillig en actief zijn op deze markten vraag veel concentratie, kennis en kunde. Dat is niet iedere belegger gegund. Daarom is het beter in contact te treden met professionals, die deze markten van minuut op minuut volgen. Bij INVINCO vindt u deze professionals.
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.
Je zou kunnen profiteren van goud ja, maar dan zal je wel bij elke correctie in moeten stappen en bij de volgende er weer uit. Maar of je dat gaat lukken is de vraag.
‘Manipulatie’, valt ook onder de categorie ‘verklaring geven aan marktbeweging’. En dit is een grote fout bij velen, de verklaring zoeken in iets wat het meest voor de hand ligt. De enige ‘verklaring’ voor een marktbeweging is gewoon simpel het patroon van de markt wat tot uiting komt en wat men ziet. Het is jammer dat men een marktbeweging altijd koppelt aan het nieuws want in feite klopt hier niets van. Enig inzicht in een beursgrafiek en je zult zien dat eerst de grafiek kwam. Vervolgens koppelt men dit aan een ‘evenement’. Geheid dat men nu daling toebedeeld heeft aan de FED, terwijl deze al 2 dagen geleden was ingeluid op de grafiek!