Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Werkloosheid gaat richting de 10%

Volgens de Macro-Economische Verkenningen (MEV) van het Centraal Planbureau (CPB) zal Nederland na twee opeenvolgende jaren van economische krimp in 2014 weer een bescheiden groei kennen van 0,5%.
Voor politici van de regeringspartijen was dit aanleiding om de vlag uit te steken. Er was immers in brede kring op een derde jaar van krimp gerekend, omdat er in 2014 opnieuw € 6 miljard extra bezuinigd moet worden. De negatieve effecten zouden elke kans op herstel bij voorbaat onmogelijk maken. Volgens woordvoerders van de coalitie levert de MEV het bewijs, dat het jarenlang volgehouden beleid van bezuinigingen en lastenverzwaringen positief uitpakt.

Export

Op die claim is nogal wat af te dingen. Dat geeft ook het CPB toe. De overheid heeft voor 2014 enkele konijnen uit de hoge hoed getoverd. Zo heeft ze door enkele belastingtrucs toe te passen de inkomsten voor 2014 kunstmatig verhoogd. Die zijn naar voren gehaald. Dat geeft eenmalig verlichting, maar het is onduidelijk wat de effecten in de jaren daarna zijn. Waarschijnlijk hoopt het kabinet op aanhoudend herstel en derhalve meer belastinginkomsten.

Daarnaast komt de groei eigenlijk alleen tot stand dankzij de groei van de export met maar liefst 4,25% na een magere 2,75% in dit jaar. Het optimisme van het CPB is gebaseerd op een aantrekkende groei van de wereldeconomie en de daarmee samenhangende wereldhandel. Die groei is echter met nogal wat onzekerheden omgeven. De grootste onzekerheid is waarschijnlijk wel het effect van de afbouw van het Amerikaanse monetaire verruimingsprogramma QE3. Alleen al de aankondiging heeft voor veel tumult op de financiële markten gezorgd met als voornaamste slachtoffers tot nu de Opkomende Markten. Veel internationale beleggers halen nu hun tegoeden en beleggingen terug uit deze landen. Die uitstroom zorgt voor de nodige problemen. Zo veel is duidelijk. Maar ook voor de landen in de eurozone kunnen de Amerikaanse voornemens funest uitpakken. De lange rente is weer in beweging gekomen en dit keer gaat de rente stijgen in plaats van verder dalen. Een aanhoudende stijging van de lange rente is wel het laatste waar de landen van de eurozone op zitten te wachten. Die kan het nog prille en broze herstel in een klap teniet doen. Nederland exporteert het leeuwendeel van zijn goederen en diensten naar de landen binnen de Europese Unie. Deze week zal the Federal Open Market Committee (FOMC) een beslissing nemen over al dan niet afbouwen.

Figuur 1 Huizenprijzen blijven dalen

Als de export tegenvalt, is er binnenlands niets wat dat kan compenseren. Burgers en bedrijven mogen in 2014 rekenen op een lastenverzwaring van iets meer dan € 8 miljard. Daarvan komt € 6 miljard op de schouders van de burger terecht. Het kan niet anders dat een stijgende lastenverzwaring opnieuw ten koste gaat van de consumptie. Volgens het CPB zal in 2014 de consumptie voor het vijfde jaar op rij dalen. Daarmee zal die gedaald zijn tot het niveau van 2001. De consumptie per hoofd van de bevolking is echter op het niveau van de jaren negentig van de vorige eeuw terechtgekomen. Sinds 2001 is de Nederlandse bevolking nog behoorlijk in aantal gegroeid.

Figuur 2 ontwikkeling binnenlandse bestedingen is al jaren negatief

Het CPB gaat er in zijn beschouwingen over koopkracht en consumptie vanuit, dat de huizenmarkt in 2014 stabiliseert. Daardoor zal het consumentenvertrouwen wellicht wat omhoog kunnen en de koopbereidheid ook. Maar hoe reëel is deze veronderstelling. De binnenlandse bestedingen zijn nog altijd goed voor meer dan de helft van het bruto nationaal product. Als de bestedingen blijven dalen dan zal dat zich vertalen in een steeds hogere werkloosheid veroorzaakt door het voortdurend verlies van banen. Hoe hoger de werkloosheid, hoe meer huiseigenaars in de problemen komen. Dan is een stabilisatie op de woningmarkt een vorm van wensdenken.
Het CPB voorziet voor 2014 een gemiddelde werkloosheid van 68.5000 ofwel 7,5% van de beroepsbevolking. Maar dan mag er niet zoveel misgaan, bijvoorbeeld op de huizenmarkt of bij de export. Ook dit cijfer kan wel eens veel te optimistisch blijken. Trouwens dit percentage ligt in werkelijkheid al veel hoger. Nederland telt bijna een miljoen zzp-ers. Ongeveer de helft verdient het zout in de pap niet. Er is derhalve sprake van een hoge verborgen werkloosheid en de feitelijke werkloosheid ligt al ver boven 10%!En het tekort? Dat stijgt in 2014 verder naar 3,3% ondanks of beter gezegd dankzij al die lastenverzwaringen.

INVINCO

De wereld van vandaag wordt steeds gecompliceerder. Het wordt voor de doorsnee burger steeds moeilijker om ontwikkelingen en trends te duiden. INVINCO ziet het als een van haar taken haar cliënten te helpen om de wereld te blijven begrijpen.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

12 reacties op “Werkloosheid gaat richting de 10%”

 1. Avatar

  Dit is dan nog gebaseerd op eigen ‘prognose’ , kan je nagaan hoe de werkelijkheid wordt. De crisis staat nog maar net aan het begin…

 2. Avatar

  Weer een negatieve weergave van opzicht niet tegenvallende cijfers voor komend jaar.
  Woningmarkt is allang in beweging (+20% verkoop). De prijsdaling is al minder en komend jaar zal er weer prijsstijging volgen.
  Mede door het slechte weer in het voorjaar zijn de bestedingen ook tegen gevallen. Zal volgend jaar ongetwijfeld beter zijn en misschien zien we in het 3e kwartaal van dit jaar al een verbetering t.o.v. vorig kwartaal i.v.m. inhaaleffect.

  Alles wordt nu negatief uitgelegd, maar ik ben er zeker van dat komend jaar de cijfers eens een keer mee zullen vallen.

  Groet

  1. Avatar

   Sorry Edwin, schreeuwen in het rond zonder argumenten heeft geen zin.

   Het eerste werkeloosheidcijfer dat positief is kwam vandaag al.
   Nog eerder dan ik het had verwacht.
   Het komende jaar zal blijken wie het gelijk heeft.
   Het is nu 1 – 0 Haha

 3. Avatar

  Onderliggend zit er nog veel pijn in de pijplijn. Het kabinet probeert het nog positief te brengen. We willen de achteruitgang van 5 kwartalen achter elkaar niet zien. We blijven hopen op verbetering en groei.

 4. Avatar

  Robalt,

  Beetje respect graag voor de mensen die hun baan al zijn verloren. Dit is geen wedstrijd wie met meeste feiten over de crisis op de proppen kan komen. En volgens mij ben jij misschien ook nog zo’n iemand die stelt wanneer de AEX met 0,1 % gestegen is er een nieuw jaar record aan zit te komen…Ik hoef geen gelijk, en aan wedstrijdjes doe ik wel maar met jou ga ik niets aan. Je kunt je eigen pool opzetten, ik tegen ik.En ik wint altijd, dat is dan weer mee genomen.Succes!

 5. Avatar

  Omdat moment staat de omzet bij veel bedrijven onder druk. Kostenbesparingen zijn noodzakelijk. Afstoten van onderdelen is bijna niet mogelijk, omdat de financiering niet rond komt met de banken.
  Belangrijk is dat de banen (inkomen) intact blijven en dat de financieringen geregeld kunnen worden. Dat zijn volgens mij de 2 belangrijkste punten om de economie niet verder te doen laten krimpen.

 6. Avatar

  Robalt, ten eerste speel ik niet op de man. ik maak er immers geen wedstrijd van , maar jij daarentegen wel, je staat al met 1-0 voor volgens eigen zeggen, is dat vreemd of niet?, en ten tweede, het argument heb ik al omschreven, crisis en begin….
  Waarschijnlijk ben jij alleen overtuigd van een crisis in Nederland, het kabinet en z’n plannen en de aanpak,en hebt geen benul dat er wereldwijd ook een probleem is. Dit probleem gaat vorm aannemen die jij en ik niet kennen. Dat is ook ‘crisis’. Oftewel crisis heeft twee betekenissen op dit moment, hier, en globaal. Zolang ‘globaal’ blijft rond zoemen is ‘hier’ ook een probleem.

 7. Avatar

  Robalt,

  Het ontbreekt jou echt aan inzicht over waar we nu staan, hé? En ben eigenlijk wel benieuwd naar jouw ‘argument’ , die volgens mij nu juist gestoeld is op argumenten van jaren terug. Dit is een crisis die vooral niet door de ogen van vorige bekeken moet worden, wat economen dus nu precies doen. Robalt, welk ‘argument’, of ‘argumenten’ , heb jij eigenlijk om aan te nemen dat de goede weg ingeslagen is, en heb je hierbij ook rekening gehouden met het wereldtoneel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *