Is goud een veilige haven in conflicten ?

Goud is een van de oudste en meest gewilde metalen ter wereld. Het wordt al duizenden jaren gebruikt als betaalmiddel, sieraad, kunstwerk en symbool van rijkdom en macht. Maar goud heeft ook een andere functie: het wordt gezien als een veilige haven in tijden van crisis. Wanneer er sprake is van oorlog, terrorisme, politieke onrust of economische instabiliteit, vluchten veel beleggers hun toevlucht tot goud, in de hoop dat het hun vermogen zal beschermen tegen inflatie, valutaschommelingen en marktcrashes. Maar hoe reageert de goudprijs eigenlijk op geopolitieke conflicten? Is goud echt een veilige haven in conflicten? In dit artikel zullen we deze vragen onderzoeken aan de hand van historische en actuele voorbeelden.

De invloed van rente en arbeidsmarkt op goud

De goudprijs is de afgelopen maanden aanzienlijk gedaald. Een belangrijke reden hiervoor is de sterke stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties. Deze rente beïnvloedt de vraag naar goud, omdat goud geen rente oplevert en dus minder aantrekkelijk wordt als de rente stijgt. Bovendien werd de daling van goud vrijdagmiddag verder versneld door de publicatie van Amerikaanse banencijfers. De cijfers overtroffen ruimschoots de verwachtingen, wat de speculatie over een nieuwe renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve versterkte.

De rol van geopolitiek geweld op goud

Maar er is nog een andere factor die de goudprijs kan beïnvloeden: geopolitiek geweld. Adrian Ash, hoofd onderzoek bij Bullionvault, heeft het verband tussen goudprijzen en geopolitieke conflicten bestudeerd. Zijn conclusie: de prijs van goud heeft de neiging te stijgen in het geval van plotselinge geopolitieke conflicten, zoals de aanval van Palestijnse terroristen op Israël begin deze week, die leidde tot een run op de veilige haven goud. De geschiedenis laat echter zien dat de goudprijs niet buitensporig stijgt als het geweld voortduurt. In plaats daarvan keert het terug naar de onderliggende prijsontwikkeling, die wordt bepaald door factoren zoals rente, inflatie en economische groei. Lokale conflicten, zoals de recente tussen Hamas en Israël, hebben weinig impact op de financiële markten en de economie. De goudprijs beschermt zichzelf doorgaans tegen deze factoren.

De toekomst van goud als veilige haven

Verrassend genoeg lijken investeerders, ondanks het aanhoudende Hamas-geweld en de algemene geopolitieke spanningen, momenteel meer aandacht te besteden aan de renteverwachtingen dan aan het sombere nieuws uit Israël en Gaza. Terwijl de aandelenmarkt stijgt, zit de goudprijs vast in een aanhoudende zijwaartse beweging. De toekomst van goud als veilige haven hangt van veel factoren af, en beleggers moeten de ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen, adviseert Adrian Ash.

Goudprijsontwikkeling tijdens geopolitiek geweld (in Amerikaanse dollars):

Evenement % verandering op dag 1 Een maand later in %
Hamas-aanval op Israël 10/2023 1.8
Rusland marcheert naar Oekraïne 02/2022 1.7 1.5
Rusland annexeert de Krim 02/2014 -0,3 0,8
Rusland in Zuid-Ossetië 08/2008 -0,9 -7,3
Libanonoorlog 07/2006 3.1 -3,9
Golfoorlog 2 van maart 2003 -0,7 0,4
Terroristische aanslag op 11 september 2001 5.9 -1,8
Golfoorlog 1991 1.1 -9,3
Irak valt Koeweit binnen 08/1990 2.7 1.6
Oorlog tussen Iran en Irak 09/1980 5.3 -7,0
Sovjet-Afghaanse oorlog 12/1979 8.2 40,0

Bron: Bullionvault

Conclusie

Goud is een edelmetaal dat vaak wordt gezien als een veilige haven in tijden van crisis. Maar de goudprijs reageert niet alleen op geopolitieke conflicten, maar ook op andere factoren, zoals rente, inflatie en economische groei. De goudprijs kan stijgen bij plotselinge uitbraken van geweld, maar keert meestal terug naar de onderliggende prijsontwikkeling als het conflict voortduurt of wordt opgelost. Beleggers die in goud willen investeren, moeten zich bewust zijn van de verschillende factoren die de goudprijs beïnvloeden en de ontwikkelingen nauwlettend volgen. Goud is geen garantie voor financiële stabiliteit, maar een diversificatie van het risico.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.