Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Is goud echt een veilige haven?

De  “goldbugs”, de voorstanders van het beleggen in goud die het edelmetaal passioneel verdedigen, wijzen er op dat het een middel is om risico’s af te dekken. Zo adviseerde Ray Dalio er op dat beleggers circa 5%-10% van hun portefeuille in goud moeten aanhouden. Hij is de oprichter van Bridgewater Associates, ‘s werelds grootste hedgefonds met $160 miljard onder de hoede. Maar biedt goud echt een veilige haven in tijden van crisis ? Cameron Crise heeft dit voor Bloomberg uitgezocht.

 

Het blijkt dat de goudprijs positief gecorreleerd is met de VIX (de angstbarometer). Als de beweeglijkheid toeneemt dan stijgt ook de goudprijs. De prijs van het edelmetaal is echter negatief gecorreleerd met de inflatie. Dat betekent dat de goudprijs daalt als de inflatie toeneemt.  Goud lijkt dus een slecht middel ter afdekking van inflatie maar de cijfers zijn vanaf 1990. Data vanaf 1970 zou een ander beeld geven. Het gaat hier niet om de inflatie maar om de vraag om goud een vluchthaven is in tijden van onzekerheid/angst en daar lijkt het wel op.

Deze analyse is echter onvoldoende omdat naar verschillende periodes gekeken moet worden.

Crise heeft 10 periodes van onrust genomen. Het blijkt dat goud in deze perioden wederom een uitblinker was. De aandelenmarkten presteerden slecht met een gemiddeld verlies van 20% per periode terwijl goud schitterde met bijna 7%. De Amerikaanse staatsleningen rendeerden gemiddeld 3,4%. De goudprijs steeg in acht van de tien gevallen.

Wat gebeurd er als we goud in de portefeuille opnemen op de lange termijn? Het blijkt dat een portefeuille met goud (10% van de portefeuille) het 55 basispunten (5,5%) beter presteert dan alleen 60% aandelen en 40% obligaties. Over 30 jaar is dat een half procent per jaar maar dat kan een hele berg worden.

De statistieken wijzen er dus op dat er een verband is tussen paniek en de goudprijs. De solide prestatie van een portefeuille met goud wijst er op dat goud wel degelijk een veilige haven is in tijden van (politieke) onrust.

Wilt u vrijblijvend een second opinion op uw huidige beleggingen? Vraag dan de gratis financieel APK aan. KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *