Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beursgoeroe: nog 2 jaar stijgen

Tot minstens 2019 is er een gunstig klimaat voor aandelen. Dat zegt beurslegende Byron Wien tegenover financiële site Barron’s. Volgens de tachtiger die werkt bij Blackstone als adviseur en beroemd was in zijn tijd als strateeg bij Morgan Stanley, zal er geen bear market optreden.

Wat hem echt zorgen zou baren is een omgekeerde rentecurve of dat particuliere beleggers euforisch zijn zoals ze in 1999 of in 2007 waren. Ze zijn over het algemeen optimistisch, maar niet overdreven, hoewel het sentiment dit jaar naar een zorgwekkend niveau is gestegen. Beleggers neigen ook om defensiever te investeren.

Er heerst nog altijd geen euforie bij beleggers over aandelen. De kapitalisatie-gewogen Standard & Poor’s 500 is exclusief dividend dit jaar meer dan 11% gestegen. Je zou kunnen stellen dat de rally gedragen werd door slechts een paar aandelen maar de gelijkgewogen S & P 500 is ook met meer dan 8% opgeveerd.

De huidige opleving is nu al acht jaar aan de gang en meestal duren de cycli niet zo lang. We weten allemaal dat de bomen niet aan de hemel kunnen groeien maar volgens Wien kunnen we de komende jaren positief blijven voor zowel de economie als de markt.

Hedgefondsen blijven opmerkelijk voorzichtig. De netto blootstelling wijst duidelijk op voorzichtigheid: het is nu net onder 50%; het was in de periode 2000-2008 voornamelijk 55% -60%. Individuen kopen nog steeds obligatiefondsen, zelfs bij deze lage rendementen, door hun gebrek aan vertrouwen in de aandelenmarkt. Instellingen hebben, in hun wanhopige zoektocht naar rendement , de koers van obligaties gedrukt tot een historisch dieptepunt.  Waarschuwingen van problemen in de toekomst zullen echter meestal worden geassocieerd met hoge rente . Misschien zijn beleggers te euforisch , maar dit kan niet het geval zijn als de economie blijft groeien.

We weten dat de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, in september een renteverhoging heeft overwogen maar ontmoedigd werd door de orkanen Harvey en Irma. De geplande inkrimping van de Fed-balans is ook waarschijnlijk om dezelfde reden vertraagd. De S & P 500 heeft ook de neiging getoond om na elke renteverhoging te pieken.  Het lijkt er op dat de markt dit goed opvangt.

Een belangrijk waarschuwingssignaal is dat de leidende indicatoren beginnen te verzwakken. Deze vertraging kan een correctie op de aandelenmarkt veroorzaken, maar wellicht is het gewoon een adempauze. De curve is nog steeds steil. Gebaseerd op deze gegevens, zelfs als de index piekt, dan duurt het volgens Wien nog twee jaar voordat de markt gaat corrigeren. De bedrijfswinsten nemen nog steeds toe en er is nooit een recessie geweest waarbij ze stegen.

Wilt u vrijblijvend een second opinion op uw huidige beleggingen? Vraag dan de gratis financieel APK aan. KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

14 reacties op “Beursgoeroe: nog 2 jaar stijgen”

 1. Avatar

  Als dat soort berichten op financiële websites staan, of de cover van een financieel maandblad schreeuwt zoiets uit, weet je gewoon zeker dat aandelenmarkten op het punt staan te keren! Zo leert de geschiedenis….

  Gooi dus nu maar al je aandelen overboord, en pik ze nu juist weer in 2019.. op, technisch gezien staat het er zó voor namelijk.

 2. Avatar

  Dow 22.800
  Gaan we door de 23.000 dan zijn we los en gaan we richting de 36.000/38.000
  Alles op de dollar en US indices.

 3. Avatar

  Té optimistisch kan ook!, Jan.. Je laat je meeslepen in het algehele sentiment, en doet daar nog een schepje bovenop.

  Een head and shoulders patroon analyse wijst gewoon uit dat 15.000 als koersdoel voor de Dow jones staat, wil je niet ontmoedigen maar enkel waarschuwen!.. En een markt daalt nu eenmaal sneller dan dat deze stijgt, de 2 jaar van deze goeroe kan van tafel, gelijk als jouw 36.000/38.000 sorry.

 4. Avatar

  Ja, de Dow gaat steeds hoger en hoger. Ik verwacht nog zeker nieuwe records dit jaar. Er is geen weg terug mogelijk.

 5. Avatar

  We hebben nieuwe toppen bij S&P en DOW.
  Dan kan er geen sprake zijn van een head and shoulder…..pas bij een lagere top, dan wordt het gevaarlijk

  1. Avatar

   Het is niet afkomstig uit de hudige situatie, deze head and shoulders, daarom schreef ik ook ‘een head and shoulders patroon’, ‘een’…
   Dow future, welke serie ben ik even kwijt maar het jaar was 2016, of heeft dit jaar de revue gepasseerd bij me, serie en jaartal zijn minder belangrijk dan het patroon zelf natuurlijk..
   Elk head and shoulders patroon doet er toe, het ‘resultaat’ komt hoe dan ook tot uiting, maar als het goed is ben je daar van op de hoogte..

 6. Avatar

  Arcelor Mittal steeg vrijdag met liefst 7%. Het is een teken dat de koersen nog veel verder omhoog kunnen. De ECB blijft iedere maand nog voor 30 miljard euro staatsschulden opkopen, zodat er nog meer geld in het systeem wordt gepompt. Daarom zullen de beurzen kunnen blijven stijgen.

 7. Avatar

  Koersen zijn wel flink gestegen, maar wel heel vreemd is dat Ahold dit jaar ver achterblijft. Er is geen winstwaarschuwing geweest. Ahold zou in de toekomst van de kaart worden geveegd door Amazon. Daarom blijft Ahold dit jaar met 40% achter op bijvoorbeeld Unilever. Unilever steeg met 20%, terwijl Ahold is gedaald met 20%. Analisten zeggen dat de beurs altijd gelijk heeft, maar dit verschil geeft wel een raar onderbuik gevoel.

 8. Avatar

  Apart!, het artikel gaat in feite over Amerikaanse aandelenbeurzen, en de Nederlandse aandelen worden erbij gehaald…

 9. Avatar

  Op een haar na DOW 23.000.
  Even afkoelen en dan vol het gas erop tot zomer 2019.

  Heb de Dow grafiek van de afgelopen 5 jaar nog eens rustig bekeken.
  Waar zit die hoofd/schouder dan precies?
  Van aug 2015 tot de 4 nov 2016?

  Ik zie het niet en ook niet in de S&P grafiek.
  Ik geef direct toe….ben niet van de TA en heb er geen verstand van, al hou ik de lange grafieken wel bij……de korten zit veel te veel ruis op.

  AEX kruipt ook richting de 563…..dan daar ook een vervolg op de uitbraak boven de april top van 2015.

  Het zijn de huiswaarts kerende dollars die US indices tot ongekende hoogten zullen opzwepen…..de rest van de wereld zal daar in mindere mate in meegaan.
  Totdat de sterke dollar US economie gaat opbreken. Dan de klap En dan wordt China de nieuwe economische/politieke en militaire wereldmacht.

  Is mijn idee, maar de toekomst zal het laten zien.
  Kan zo maar zijn dat ik het helemaal fout zie. Tot nader order houd ik er aan vast.

 10. Avatar

  Zoals geschreven, is afkomstig uit een future.., daar kun je meer mee dan enkel het korte termijn.

  Ik heb niet zoveel met de externe zaken die erbij betrokken worden, zoals een Dollar, rente, oorlogen/spanningen, de grafiek is waar ik het mee doe. En die vertellen meer dan genoeg, mits je ze maar op de juiste manier benader…

  Misschien toch tijd om eens in TA te verdiepen?, grafieken bijhouden en er vervolgens niets mee kunnen is totaal zinloos en zonde van de tijd.

 11. Avatar

  DOW 23.328
  Een break op weekbasis boven de 23.000
  De zaak begint nu echt op stoom de komen in de US.

  DOW 36.000/38.000……lied van my hart.
  En mocht het toch onverhoopt naar de 15.000 gaan……dan wordt het……een pleister vir my hart.

  Gewoon long blijven in deze meest gehate rally ooit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *