Is er een optimale goudallocatie?

De toevoeging van goud kan het voor risico gecorrigeerde rendement van de portefeuille van een belegger verbeteren en ook de volatiliteit van een typische aandelen-/obligatieportefeuille verminderen. De vraag is: hoeveel goud is er nodig om optimale voor risico gecorrigeerde portefeuilleprestaties te bereiken? Achteraf gezien is de huidige modelanalyse door de World Gold Council, die de portefeuilles van institutionele beleggers onder de loep neemt en de historische prestatiegegevens van de afgelopen 10 jaar evalueert, leerzaam. De optimale goudallocatie bestaat dus zeker – en deze kan in verschillende landen of valutagebieden heel anders zijn.

De hoogste goudtoewijzing werd aanbevolen in Australië en India
Op basis van een gemiddelde land- of regiospecifieke portefeuille, identificeerde de studie van de World Gold Council “De relevantie van goud als een strategisch actief 2022” de toevoeging van goud om het hoogste risicogecorrigeerde portefeuillerendement te behalen. Dienovereenkomstig zou de optimale goudallocatie 15 procent van de portefeuille in Australië en 12 procent in India zijn geweest. De ideale goudbijmenging voor Amerikaanse en Japanse portefeuilles was met 7,8 procent elk aanzienlijk lager. Volgens de studie is de ideale goudbijmenging in het eurogebied 6 procent. De laagste optimale goudtoewijzingen werden gevonden in China met 5 procent, het VK met 4,9 procent en Singapore met 4,4 procent.

Hogere goudallocaties voor risicomijdende portefeuilles
Als onderdeel van de studie onderzocht de World Gold Council de mogelijke impact van verschillende goudallocaties – van 5 tot 15 procent – in de afgelopen 20 jaar op het risicogecorrigeerde portefeuillerendement van traditionele obligatiefondsen in verschillende regio’s. Over de hele linie zou een hogere opname van goud ook hebben geleid tot een toenemend risicogecorrigeerd portefeuillerendement. In het eurogebied zou een toevoeging van slechts 5 procent het voor risico gecorrigeerde portefeuillerendement hebben verdubbeld. Tot een goudtoewijzing van 10 procent zou dit lineair zijn blijven groeien, waarna het zou zijn vertraagd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.