Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bitcoinbelegger is jong, man en hoogopgeleid

In de afgelopen weken heeft de cryptomarkt al de tweede grote prijscorrectie in slechts een jaar meegemaakt. Beleggers die al in Bitcoin en andere cryptocurrencies hebben geïnvesteerd, lijken zich echter niet te laten afschrikken van toekomstige investeringen. Dat blijkt althans uit een onderzoek onder 1.200 crypto-eigenaren in opdracht van de Oostenrijkse start-up Blockpit. De overgrote meerderheid verwacht dat crypto-activa ook in 2022 hoger zullen blijven.

Vergeleken met een onderzoek vorig jaar lijkt Bitcoin echter aan kracht in te boeten als drijvende kracht onder mensen die al ervaring hebben opgedaan met cryptocurrencies. Iets meer dan een derde van de respondenten verwacht dat Bitcoin zijn dominantie als ’s werelds belangrijkste en grootste cryptocurrency zal behouden, waarbij 76 procent gelooft dat altcoins zoals Ethereum, Cardano en Solana winstgevender zullen zijn.

Crypto als mannelijk domein
Het cliché dat crypto, net als andere financiële producten, meer mannen dan vrouwen aanspreekt, wordt opnieuw bevestigd door het onderzoek. Van de respondenten was 93 procent man en gemiddeld 39 jaar oud. Zes op de tien deelnemers aan de enquête heeft een universitair diploma of studeert nog.

Dit beeld wordt bevestigd uit een recent onderzoek van de AFM. Van alle Nederlanders boven de 18 heeft ongeveer 8 procent crypto’s in zijn bezit. Omgerekend gaat het om bijna 1,2 miljoen mensen. De helft van deze groep belegt ook nog in andere zaken zoals aandelen, obligaties of fondsen. De meeste cryptobeleggers zijn man en relatief vaak hoogopgeleid. In de leeftijdsgroep van 18 tot 35 zitten de meeste cryptobeleggers. Boven de 55 jaar investeert slechts 3 procent zijn geld in crypto’s. De populairste crypto’s zijn bitcoin en ether, dat zijn ook de twee grootste gemeten naar marktwaarde. Twee derde van Nederlandse cryptobeleggers heeft bitcoins in de portefeuille, de helft ether.

Naast interesse in nieuwe technologieën werden een gediversifieerde beleggingsportefeuille en “bescherming tegen inflatie” genoemd als actuele motieven om in de markt te investeren.

Oprichter Blockpit verwacht geen “Crypto Winter”
In hoeverre het optimisme van crypto-investeerders in de paar weken sinds het onderzoek rond de jaarwisseling weer negatief is geworden, kan zelfs Blockpit-CEO Wimmer niet beantwoorden. De oprichter van de start-up verwacht echter geen zogenaamde ‘cryptowinter’ zoals van 2018 tot 2020, waarin veel projecten dit keer bijna al hun waarde verloren.

“De marktkapitalisatie is veel groter dan een paar jaar geleden. Bovendien zijn er nu tal van echte toepassingen voor de technologie achter de projecten, die miljoenen gebruikers hebben”, zegt Wimmer tegen de STANDARD. “Aan het einde van de vorige cyclus waren de meeste cryptoprojecten hoogstens theoretische papers waarvan de waarde werd vergroot door de hype. Vandaag zijn we fundamenteel beter gepositioneerd”, is Wimmer overtuigd. (Martin Stepanek, 30 januari 2022)

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *