Is de goudkoorts voorbij ?

De goudprijs blijft onder druk. Na een recordstand van 2.074 dollar per ounce is de prijs van het edelmetaal gedaald naar 1.885 dollar per ounce, een daling van ruim 9,1 %. Belangrijke fundamentele ontwikkelingen hebben een sterke invloed. Kan de goudprijs weer terug naar 2.000 dollar ?

De goudprijs stuitert voorlopig op de mentale grens van 1.900 dollar.

Price of Gold

Amerikaanse presidentsverkiezingen in de focus van beleggers

Beleggers hebben het tv-duel tussen Donald Trump en Joe Biden waarschijnlijk met verdeelde gevoelens bekeken. Niemand verlaat het veld als honderd procent winnaar voor de beurzen. Omdat uiteraard geen van de partijen het voor zichzelf overtuigend kon veranderen. Nu zijn er misschien meer vraagtekens in de kamer dan voorheen. Beleggers waren waarschijnlijk ook zeer geïnteresseerd in de eerder felbesproken coronapandemie. Voor investeerders is het duidelijk dat de toekomstige Amerikaanse president zal moeten worden beoordeeld aan de hand van het verloop van COVID-19.

COVID-19: Komt de tweede “coronagolf” eraan?

De tweede coronagolf die op veel plaatsen wordt besproken, wakkert al nieuwe zorgen aan. Voor beleggers is het duidelijk dat een nieuw infectieproces dat uit de hand loopt, waarschijnlijk nieuwe onrust op de aandelenmarkten zal veroorzaken. Tegen deze achtergrond kan de hogere beweeglijkheid leiden tot zogenaamde margin calls bij traders die in de loop hiervan hun verliezen moeten dekken. Met het oog op dit feit kan het liquiditeitsvereiste de overhand krijgen, wat zou kunnen wegen op de goudprijs. Goudbeleggers zouden dan snel hun bezit aan goud kunnen verzilveren om liquide te blijven.

Goudprijs: wat bieden de centrale banken dit jaar nog meer?

Meest recent waren het vooral de centrale banken, de Fed en de ECB die de opwaartse trend op de goudmarkt waarschijnlijk hebben gestuwd. De hoop op meer stimuleringen hebben de kans op teleurstelling vergroot. Dit jaar wordt de Fed en Co. nog steeds gevraagd om de markten op lange termijn te kalmeren.

Democraten presenteren nieuwe coronahulp

De Amerikaanse Democraten hebben maandag een nieuw wetsvoorstel ingediend voor extra coronahulp ter waarde van $ 2,2 biljoen. Volgens persbureau Reuters is het voorstel in de eerste plaats bedoeld om “nieuwe middelen te vinden die nodig zijn om rampen voor scholen, kleine bedrijven, restaurants, locaties, werknemers van luchtvaartmaatschappijen en anderen te voorkomen”. Dat maakte de woordvoerster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, maandag bekend.

Inmiddels is in het Congres meer dan drie biljoen dollar goedgekeurd als beschermende hulp tegen de coronacrisis. Maar vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen lagen beide partijen, democraten en republikeinen, nog verder uit elkaar.

Goudprijsvoorspelling: deze punten zijn nu belangrijk

Voor de goudprijs is het nu van groot belang dat de besmettingsgraad op het noordelijk halfrond met het oog op het aankomende winter- en griepseizoen niet helemaal uit de hand loopt. Dit zou bijgevolg kunnen leiden tot paniekverkopen op de wereldwijde aandelenmarkten, wat op zijn beurt de goudprijs zou kunnen drukken, gezien de liquiditeit van beleggers.

Amerikaanse presidentsverkiezingen als een factor van onzekerheid

Ten tweede blijven de Amerikaanse presidentsverkiezingen een belangrijke bron van onzekerheid voor de markten. Na het tv-duel van vandaag tussen de twee partijen is het voor investeerders niet duidelijk waar de reis heen zou kunnen gaan en op welke presidenten ze zich in de toekomst moeten voorbereiden. Een tweede en een derde duel op televisie zouden meer informatie kunnen geven en licht kunnen werpen op het duister. Last but not least moet rekening worden gehouden met de prognoses in de afzonderlijke kieskringen.

Keuren de centrale banken verdere beschermingssteun goed?

Last but not least zou dit jaar meer steun van centrale banken moeten worden goedgekeurd om de goudkoortsstemming levend te houden. Met name het vooruitzicht van veel goedkoop geld had de wereldwijde reservevaluta, de Amerikaanse dollar, de afgelopen maanden zwaar gewogen, wat het glanzende edelmetaal tegelijkertijd aantrekkelijker maakte voor investeerders buiten de VS. Tegen deze achtergrond zou de Fed dit jaar het veelbesproken vijfde hulpprogramma moeten doorzetten.

Goudprijs: technische vooruitzichten

De $ 1.900-grens geldt als weerstandsniveau. Marktpartijen kunnen hier even worstelen. Voorlopig vindt Timo Emden de mijlpaal van 2.000 te ambitieus vanwege de sluimerende onzekerheden. Aan de onderkant moet $ 1.800 nog in overweging worden genomen. Hij beschouwt een zijwaartse markt op dit moment als het meest waarschijnlijke scenario.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.