De goudprijs is in 2023 met meer dan 8% gestegen tot het hoogste punt in negen maanden op $1937. Wat zijn de belangrijkste drijfveren achter de toenemende vraag naar edelmetalen?
In de eerste drie weken van het nieuwe jaar is de goudprijs met meer dan 8% gestegen naar een nieuw hoogste punt in negen maanden op $1937. Dit momentum zou kunnen teruggaan tot begin november 2022. Sindsdien is de waarde van geel metaal met bijna 20% gestegen.
Goudprijs: wat zijn de belangrijkste drijfveren?
Traditioneel werd goud gezien als een inflatieparadijs. Naarmate de waarde van de Amerikaanse dollar daalt, kopen investeerders het edelmetaal om de prijs-kwaliteitverhouding te behouden.
Juist deze keer wordt de stijgende honger naar goud niet alleen versterkt door de particuliere of institutionele beleggers, maar ook door de wereldwijde centrale banken.
Volgens de World Gold Council hadden de wereldwijde centrale banken in de eerste drie kwartalen van 2022 meer dan 670 ton goud gekocht, een tempo dat sinds 1967 nooit meer is voorgekomen. Van alle grote centrale banken zijn China en Turkije de grootste fans (zie naar onderstaand schema).
Na drie jaar stil te zijn geweest, bleef de People’s Bank of China (PBoC) vanaf het vierde kwartaal haar maandaankoop van goud verhogen en heeft tot nu toe 2011t glanzend metaal opgeslagen.
Goud: Waarom slaan centrale banken geel metaal op?
De wereldwijde inflatiecrisis en de verwachte volatiliteit van de dollar zijn de belangrijkste reden waarom centrale banken verliefd worden op edelmetalen in plaats van op dollars.
Net als in de geschiedenis komt de liefde voor goud voort uit zijn unieke kracht die relatief stabiel is dankzij zijn onafhankelijkheid van elke individuele economie, vooral in tijden van hoge inflatie en volatiliteit.
Daarnaast bood het gele metaal extra functie in 2022. Sinds maart hebben de sancties van het Westen tegen Rusland een groot deel van de Russische deviezenreserves bevroren. Voor die landen die handelsbetrekkingen met Rusland moeten onderhouden, bijvoorbeeld Turkije, biedt de shinning commodity dus een alternatief voor ruilen.
Goudprijs: technische analyse
Of het nu de wekelijkse of de dagelijkse technische grafiek is, de prijs van goud heeft een sterk momentum laten zien in het nieuwe jaar. Op de wekelijkse foto is de prijs zes opeenvolgende weken gestegen en boven alle grote voortschrijdende gemiddelden uitgekomen.
Op korte termijn kan de prijs een adempauze nemen, aangezien zowel de wekelijkse als de dagelijkse RSI het overboughtgebied hebben bereikt. Het sentiment op middellange termijn zou echter geldig moeten blijven als de prijs in het stijgende traject blijft. In dit scenario kan de koopmogelijkheid naar boven komen als de prijs zich terugtrekt naar de op handen zijnde ondersteuning in de buurt van $1920. Aan de andere kant ligt de volgende uitdaging in zicht rond de $ 1960.
Bron: IG