Goudprijs snel omlaag

De goudprijs gaat op korte termijn dalen. Gegeven dat de speculatieve vraag naar het edelmetaal op recordniveaus bevindt, kan een sterkere dollar aanleiding vormen voor een correctie in de goudprijs. Dat schrijft analist Suki Cooper van zakenbank Barclays.

De goudprijs is recent gestegen naar de hoogste prijs ooit. De prijs van het edelmetaal werd gedreven op speculatie dat een aantal landen geheime onderhandelingen voert om een einde te maken aan het gebruik van de dollar bij de oliehandel. Er zou een “complot” tegen de Amerikaanse dollar zijn. Ook het technisch beeld zorgde voor een hogere goudprijs.

Hoewel het aantal factoren niet zo positief is als in maart 2008, toen de goudprijs eveneens hoger was dan $1.000 per ounce, blijft de vraag van beleggers toenemen. Dit is eveneens een belangrijke reden achter de rally van de laatste tijd.

Dezelfde vraag maakt de goudmarkt kwetsbaar. Een plotselinge schommeling kan bijvoorbeeld zorgen dat speculanten weer uit hun positie gaan.

Daarnaast zijn de fundamentele factoren zwak. De “ hedge book” van goudproducenten krimpt en de vraag naar sierraden daalt. Daarnaast stijgt het mijn-aanbod van goud voor het eerst in vijf jaar.

Lange termijn

Ondanks het zwakke fundamentele beeld van het edelmetaal, stijgt de vraag van beleggers naar goud. Het positieve sentiment zal volgens de zakenbank op langere termijn aanhouden. De verwachtingen voor een verder verzwakkende dollar tezamen met angst voor een uit de hand lopende inflatie zullen waarschijnlijk de goudprijs verder stuwen.

Korte termijn

Gezien de record speculatieve vraag kan een sterkere dollar een correctie op korte termijn voor de goudprijs met zich meebrengen.

De goudprijs steeg dinsdag naar een nieuw recordstand en zette de opmarts voort op woensdag. Een piek werd bereikt op $1.048,25/oz. Het edelmetaal kost momenteel $1.047,80/oz.

Satilmis Ersintepe
www.dekritischebelegger.nl

6 gedachten over “Goudprijs snel omlaag”

  1. Op geenstijl.nl verscheen afgelopen week een berichtje met de kop:
    “dump uw dollars, koop goud”. Zo’n bericht kan een extra argument zijn om
    een daling van de goudprijs (en een stijging van de dollar) te verwachten.

  2. Dat blijft moeilijk. Media als geen stijl zitten er regelmatig naast, maar over de dollar wordt al zolang gediscussieerd dat alle media het doemscenario inmiddels kennen. Die kennis sluit het optreden van het scenario niet uit.

  3. voor zoveel als het waard is : al diegenen die voorbije 2 jaar profeteerden dat de goudprijs naar 400, nadien (herzien) naar 600, nadien (herzien) naar 800, ging zakken, hebben die prijs niet meer teruggezien, laat staan dat ze goud aan die prijs kunnen kopen hebben (wellicht hebben ze er nog altijd geen). De roep om goud aan lagere prijzen lijkt er mij op de duur één van frustratie te zijn.

  4. De bullion banks hebben een record aan short contracten uitstaan en hebben een probleem. Er zijn momenteel (iets) te veel beleggers die hun (long) futurecontracten uitgeleverd willen hebben. De bullion banks hebben aangeboden om deze met 25% premie (dus rond 1.250 dollar) met waardeloze dollars te betalen. Dit is niet in alle gevallen gelukt. Men vermoed dat de centrale banken deze bullion banks te hulp zijn geschoten. Zoals laatst ook de Deutsche Bank geholpen is met 300 ton goud.

  5. Sterke Dollar?
    Daling goudprijs?
    Als de dijk doorbreekt staat het land onder water.

    China koopt gigantische hoeveelheden goud op en met de stijgende welvaart komt er een enorme doelgroep bij die in staat is goud te kopen, tevens dumpt China met het kopen van goud haar dollar reserves.
    Dit zijn feiten!
    Tuurlijk is het mogelijk dat de dollar sterker wordt maar dat is toekomstvisie, alles kan!
    Maar we zijn toch kritisch?

Reacties zijn gesloten.