Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Goudprijs: positieve vooruitzichten

De goudprijs bereikte een hoogste punt in zes jaar van $ 1.557 per ounce in september, een stijging van 17 procent, de grootste jaarlijkse stijging sinds 2010. De positieve vooruitzichten worden mogelijk gemaakt door fragiele wereldwijde groeicijfers en het vooruitzicht van aanhoudende lage rentevoeten op de lange termijn. De aantrekkelijkheid van goud wordt verhoogd voor nerveuze beleggers. Een Thomson Reuters- onderzoek bewijst dat dit de redenen zijn voor een opwaartse herziening van het gele metaal.

De studie voorspelt een gemiddelde goudprijs van US $ 1,402 per ounce voor 2019 en een geschatte gemiddelde prijs van US $ 1,537 per ounce voor 2020. Dit is het resultaat van een enquête bij 40 analisten en handelaren medio oktober. In vergelijking met een studie van drie maanden geleden zijn de cijfers nu veel hoger. Op dat moment werd $ 1351 geschat voor 2019 en $ 1433 voor 2020. Het vorige gemiddelde voor goud in 2019 is $ 1,375 per ounce.

ANZ Bank Analist Daniel Hynes legt uit, “Renteverlagingen door de grote centrale banken, een verslechterende economische vooruitzichten en verhoogde geopolitieke spanningen zijn de belangrijkste rugwindfactoren voor de goudprijs.” Bovendien drukt de handelsoorlog tussen de VS en China de wereldeconomie. Ondertussen heeft de Amerikaanse Federal Reserve dit jaar al twee keer de rente verlaagd om groei te genereren. Verschillende grote banken volgden. De lage rentetarieven verlagen ook de alternatieve kosten van het bezit van niet-winstgevende edelmetalen, wat op zijn beurt goud aantrekkelijker maakt voor beleggers. Centrale banken bouwden ook gestaag hun goudreserves op, particuliere fondsen stroomden naar op goud gebaseerde op de beurs verhandelde fondsen, ETF’s genoemd. De vraag nam dienovereenkomstig toe. LBBW-analist Frank Schallenberger voegt eraan toe: “Als centrale banken en op de beurs verhandelde fondsen blijven kopen en de Federal Reserve doorgaat met het verlagen van de rente, zullen we het in de nabije toekomst hebben over prijzen van $ 1.600.”

In de afgelopen weken is de prijs licht gedaald

Volgens voorspellingen van de respondenten zal zilver in directe vergelijking goedkoop blijven. Met een voorspelling van $ 16,24 in 2019 en $ 18,13 tegen 2020, zal de geschatte waarde van zilver ook toenemen in vergelijking met de vorige studie. De gemiddelde zilverprijs is sinds het begin van het jaar $ 15,97. Zilver neigt naar goud, dus zilver bereikte ook een hoogtepunt in september 2019 en brak voor het eerst sinds 2016 de $ 19. Zilver zal echter meer worden getroffen door een verzwakte economische groei dan goud, omdat zilver op grotere schaal in de industrie wordt gebruikt.

De afgelopen weken zijn de goud- en zilverprijzen opnieuw gedaald. ETF Securities-analist Nitesh Shah legt uit, zoals Reuters meldt, dat de vorige handelsbesprekingen hiervoor gedeeltelijk verantwoordelijk zijn, omdat ze ook riskantere activa weer aantrekkelijk maken. Een handelsovereenkomst zou ook andere investeringsgebieden meer zekerheid geven en zou dus de goud- en zilverprijzen kunnen schaden.

De inzetten op de COMEX met betrekking tot stijgende goudprijzen verzwakte langzaam na het recordhoogte in de zomer. In Azië, de grootste regio met het hoogste goudverbruik, bleven de prijzen dalen. Ross Norman, een zelfstandige analist, bevestigt aan Reuters: “De belangrijkste negatieve factoren voor goud zijn de speculatieve overhang in de opkomende markt en de lage vraag van fysieke kopers in India, en deels in China en bij westerse kopers.”

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *