Goudprijs gaat zijwaarts

De goudprijs zal in de eerste helft van dit jaar zijwaarts bewegen. De fundamentele factoren achter de stijging van de goud verzwakken de komende maanden maar dit zal weinig effect hebben op de prijs. Dat schrijft zakenbank Barclays.

De goudprijs heeft moeite uit de startblokken van 2011 te komen na een stijging van 30% vorig jaar. De prijs van het edelmetaal werd gestuwd door een toenemende vraag van beleggers en een relatieve verbetering van de fundamentals. Volgens Barclays zullen deze factoren de goudprijs blijven schragen en (behoudens korte termijn correcties) zal het nieuwe toppen neerzetten.

Fysieke markt

Uit de jaarlijkse World Gold Survey van het Londense adviesbureau Gold Fields Mineral Services (GFMS) is op te maken dat de fundamentele factoren in de eerste helft van dit jaar zullen verslechteren ten opzichte van de laatste zes maanden van vorig jaar (en jaar-op-jaar). De mijnproductie steeg in de tweede helft van 2010 met 2,4% tot 2.652 ton, het hoogste niveau sinds 2001. De verwachting is dat de productie in de eerst helft van dit jaar met 6,4% zal stijgen.

In de laatste zes maanden van 2010 steeg het schrootaanbod met liefst 22% jaar-op-jaar. De verwachting is dat dit aanbod tot en met juni slechts met 2% jaar-op-jaar zal toenemen. GFMS wijst op dat een niveau van de goudprijs boven de $1.500 er toe kan aanzetten dat er meer schrootaanbod in de markt komt.

Aanbod goud groter dan de vraag in eerste helft 2011
Aanbod goud groter dan de vraag in eerste helft 2011

In totaal kan het aanbod de vraag overtreffen.Volgens Barlays was een van de belangrijkste factoren achter de stijging van de goudprijs in de afgelopen tien jaar overschakeling van de markt van verkopers naar kopers. Daarnaast was het terugdraaien van de hedges van producenten een positieve factor.Volgens GFMS zal de vraag naar juwelen met 7% afnemen. De afgenomen vraag zal dus opgevangen moeten worden door een grotere investeringsvraag. Het Londense adviesbureau verwacht een goudprijs van gemiddeld $1.402 in de eerste helft van dit jaar.

Barclays verwacht een gemiddelde goudprijs voor dit jaar van $1.495. De zakenbank voorziet dat de factoren achter de stijgende vraag van beleggers intact blijven en sterk genoeg zijn om een verzwakking van de fundamentals op te vangen.

Meer informatie over goud kunt u vinden op ons Goudforum met een schat aan waardevolle berichten.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee wordt u op de hoogte gesteld wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.