Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Goudmijnen blijven het beter doen

De goede prestaties tot dusver dit jaar van een mandje van goudmijnbedrijven is u wellicht, net als velen, onopgemerkt gebleven, maar te laat is het nog niet. De opgaande trend lijkt zich voorlopig te blijven voortzetten. Lees eerst wat bekende beleggers als Bill Gross en Jeffrey Gundlach te zeggen hebben over de hosannastemming op de beurzen.
De grote jongens aan het woord

Pimco medeoprichter Bill Gross heeft recent op Bloomberg TV uitgelegd waarom hij negatief is over aandelen en obligaties.

‘De markten worden kunstmatig gefinancierd en de prijzen worden door een te ruim monetair beleid omhoog gestuwd en juist lager geduwd in termen van yield door het beleid van centrale banken wereldwijd’ aldus Gross.

Hoewel hij erkent dat het meestal vechten is tegen de bierkaai wanneer je juist speculeert tegen het beleid van de Federal Reserve, denkt hij dat een negatieve rente, of in ieder geval te lage renteniveaus, beleggers op zijn minst aan het denken moet zetten om te overwegen tegen dat beleid in te gaan beleggen.

Dus, moeten beleggers niet meer ‘kopen wat de centrale banken kopen’. En dat zijn obligaties. In plaats daarvan moeten investeerders juist kopen ‘wat de centrale banken niet hebben gekocht’ en dat zijn goud, goudgerelateerde aandelen en onroerend goed.

‘Je moet juist op zoek gaan naar iets relatief goedkoops in tegenstelling tot iets dat exorbitant duur is,’ zei hij. Gross waarschuwde zijn beleggers recent nog in een brief om van traditionele aandelen en obligaties weg te blijven. Het rendement op Amerikaans 10-jarig schatkistpapier staat momenteel boven de 1,5 %, waar goud na de goede cijfers van de Amerikaanse banenmarkt afgelopen vrijdag van zijn hoogste niveaus in 2016 ($ 1.375/80) terugzakte naar $1.330 per troy ounce.

Maar Gross is niet de enige die bearish is op traditionele aandelen en obligaties. Jeffrey Gundlach, de chief executive van DoubleLine Capital, zei een week geleden ook al dat veel asset classes tekenen vertonen van een luchtbel in ontwikkeling. Gundlach blijft in goud, de traditionele veilige haven en houdt ook zijn mandje goudmijnbedrijven in positie.

Wijzend op de forse stijging in de Standard & Poor’s 500-index, terwijl de economische groei zwak blijft en bedrijfswinsten stagneren, zei Gundlach dat ‘aandelenbeleggers op moeten letten en moeten beseffen dat ze nu een wereld binnenstappen waar onderliggende, economische factoren de recente stijging op de aandelenindices wereldwijd niet (meer) rechtvaardigen.’


De S & P 500 raakte deze week nog een all-time high aan van 2.187, nadat de Amerikaanse banenmarkt vrijdag beter dan verwachte cijfers liet zien, maar Gundlach gelooft niet in de rally van aandelen.

‘Beurzen zouden met de huidige economische ontwikkelingen juist naar beneden moeten gaan, maar worden kunstmatig hoog gehouden door een historisch lage rentestand en het soepele monetaire beleid van centrale banken wereldwijd waardoor het ‘gratis’ geld vanzelf naar de aandelenbeurzen gaat. Beleggers lijken te zijn gehypnotiseerd en denken dat er niets mis kan gaan.’

Gundlach, die met zijn bedrijf DoubleLine Capital meer dan $100 miljard van investeerders onder zijn hoede heeft, zei verder dat zijn bedrijf extreem negatief is geworden op Amerikaanse Treasuries toen op 6 juli de yield op de benchmark van het 10-jarige Amerikaanse schatkistpapier zakte tot 1,32%.

Niet dat hij short wil gaan op Treasuries, dat ligt niet in de lijn van het beleid van zijn bedrijf: ‘we zullen nooit naar 0% gaan op de Treasury yield,’ en de ‘risk-reward ratio’ door op de huidige niveaus short te gaan, gaat tegen zijn principes in. Wel heeft hij zijn exposure in Treasuries gereduceerd.

Momenteel staat de 10-jaars Treasury yield boven de 1,5%, maar die zou volgens Gundlach zo maar weer lager kunnen gaan. “Ook door long te gaan klopt de risk-reward ratio niet als rekening wordt gehouden met het huidige monetaire beleid en de hierdoor (kunstmatig) laag gehouden renteniveaus. Er zit gewoon geen upside in’.

Gundlach herhaalde dat goud en goudmijnbedrijven het beste alternatief zijn voor Treasuries en voorspelt dat de goudprijs $ 1. 400 zal bereiken voor het einde van het jaar. Zoals gezegd kwam goud iets onder druk te staan na de beter dan verwachte cijfers uit Amerika afgelopen vrijdag: de USD steeg in waarde, wat traditioneel een neerwaartse druk op de goudprijs in USD geeft.

Gundlach vindt de huidige economische situatie verre van goed en zeker niet stabiel genoeg voor een renteverhoging later dit jaar van de Amerikaanse Federal Reserve en verwacht, ook met de Amerikaanse verkiezingen voor de deur, dat Amerika de rente onveranderd laat in 2016. “Het zou ongelofelijk stom zijn om al een renteverhoging door te voeren terwijl de Amerikaanse economie nog veel te veel schommelingen en instabiliteit laat zien.”

Tip:
Wij zien, net als Gross en Gundlach, upside potentie in goud en hebben dat inmiddels al aan u kenbaar gemaakt in vorige nieuwsbrieven, waar we 2 Call Spreads op de goudprijs zelf hebben getipt met verschillende expiry dates. In deze nieuwsbrief geven wij u als tip om ook een mandje van goudmijnbedrijven, de Vectors Junior Gold Miners (symbool GDXJ), in de gaten te houden. Met een goede performance tot dusver dit jaar zien wij de opgaande trend van deze goudmijnbedrijven continueren en zetten dit kracht bij door At The Money Call Opties te kopen.

Met de huidige, te hoge niveaus van de aandelenindices is het zaak om uw asset classes zeer selectief te kiezen. Meer weten? Ontvang nu onze gratis optietip!

Toptrader Sylvain Piacenza biedt u een op maat gesneden optiestrategie aan. Helemaal gratis! Dhr. Piacenza is in de Verenigde Staten ingeschreven als Commodity Trading Advisor (CTA). Hij bedenkt verschillende optiestrategieën speciaal voor de lezers van RendabelBeleggen.nl op persoonlijke titel. Hier aanvragen

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. Beleggen in aandelen, opties en futures brengt hoge mate van risico’s met zich mee, derhalve zijn ze niet geschikt voor elke type belegger. U kunt een deel of volledige inleg verliezen. Overleg met een deskundige voordat u besluit om te investeren in deze instrumenten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur. De auteur heeft geen positie in bovengenoemde aandelen/producten. RendabelBeleggen.nl en zijn columnisten, schrijvers en analisten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die geleden wordt als gevolg van het gebruik van gegevens, suggesties of ideeën verstrekt door of namens RendabelBeleggen.nl via één van zijn websites.

Bron: Rendabel Beleggen

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Goudmijnen blijven het beter doen”

  1. Avatar

    Zou toch maar uitkijken met goud, goudgerelateerde aandelen en onroerend goed,overal gaan klappen vallen,technisch gezien dan. Bij de éen weliswaar eerder dan bij de ander, dat dan weer wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *