Goudmijnaandelen: junior favoriet

Wij zijn we ervan overtuigd dat de echte waarde zit in de kleiner exploratie- en productiebedrijven op het gebied van goud, en niet in de gevestigde grote namen zoals Newmont en Barrick Gold. De reden daarvoor is heel simpel: de productie kalft af terwijl de vraag stijgt.

Op de onderstaande grafiek ziet u de goudproductie van de laatste dertig jaar (Bron: GFMS). Grote mijnbouwbedrijven hebben heel wat problemen om goud te vinden. De productie wijst op een heel duidelijke trend: een stijgende trend tot 2000 en sindsdien een dalende. Dit is zelfs gebeurd met een goudprijs die in dezelfde periode met 400% gestegen is.

Goudmijnproductie
Goudmijnproductie

Van 1980 tot 1992 steeg de productie uit Zuid-Afrika, Noord-Amerika en Australië bijzonder sterk. Sindsdien gaat het echter sterk bergaf.

Het is een trend die volgens ons niet zal veranderen. Dat is een groot probleem voor de majors aangezien ze niet in staat zijn om hun reserves aan te vullen. Voor het grootste deel teren ze op oude deposits waarvan de ertsen uitgeput geraken en nieuwe deposits die een beduidend minder lange levensduur hebben. Bovendien zijn er stijgende exploratie- en ontwikkelingskosten, duurdere milieuvergunningen en als klap op de vuurpijl duurt het veel langer om een mijnlicentie te krijgen.

Dit is allemaal goed nieuws voor de junior goudmijnaandelen die wij volgen. Want wat denkt u dat er goedkoper is: een mooi project overkopen van een junior of alles zelf doen? Bovendien wordt er vaak een aanzienlijke premie op tafel gelegd. Dat heeft de aandeelhouders (en onze abonnees) dit jaar alvast geen windeieren gelegd!

Nico Pantelis
www.slimbeleggen.net

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

2 gedachten over “Goudmijnaandelen: junior favoriet”

 1. Hallo Nico,
  waarom geven jullie alleen de namen van goudaandelen die je NIET moet kopen,
  en niet de namen van de goudaandelen die je dan wel moet kopen? Ik ben op
  jullie tips geabonneerd, maar kan dit niet vinden op de link die je in je
  mail geeft.
  Graag je reaktie.

  Heleen van Lynden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.