Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Goudcrash blijft mogelijk

In de maand mei van dit jaar schreven we, dat de prijs van goud per troy ounce zich zou blijven bewegen tussen $ 1280 – $ 1380. Eigenlijk is het beeld voor goud sinds mei niet fundamenteel veranderd, zij het dat de bovenkant van de trading range eerder bij $ 1330 per troy ounce ligt dan bij $ 1380. En net als drie maanden geleden werken dezelfde actoren in op de ontwikkeling van de goudprijs.

Lees hier nogmaals het artikel van mei: https://www.dekritischebelegger.nl/grondstoffen/goud/goud-blijft-binnen-trading-range/

Het zijn eerst en vooral geopolitieke spanningen die het stijgen of dalen van de goudprijs bepalen. Afgelopen week zorgden het oplaaien van het sektarisch geweld in het Midden Oosten en de oplopende spanningen aan de Russisch/Oekraïense grens voor een stijging van de goudprijs tot een niveau van $ 1320 per troy ounce. Daarnaast leeft er onder veel beleggers een gevoel van onzekerheid over wat de economie in Europa gaat doen en welke vorm het rentebeleid van de Fed gaat aannemen. Ook dat betekent een steuntje in de rug van de goudprijs.

De stijging van de goudprijs omwille van de geopolitiek blijkt echter keer op keer van tijdelijke aard. Dat lijkt ook dit keer het geval. Nadat bekend was geworden, dat de VS hun best zouden gaan doen om de opmars vanuit de lucht te gaan stoppen, ging het weer bergafwaarts met de prijs. Berichten aks zouden de Russen zich terug aan het terugtrekken waren, versterkte de dalende teneur nog. Toen dat niet het geval bleek, herstelde de prijs weer.

Dat neemt niet weg, dat er eerder sprake is van van tijd tot tijd opspelende onrustgevoelens dan van gevoelens van paniek en fundamentele onzekerheid, zo stellen analisten bij UBS vast. De instroom in goud etf’s is uiterst beperkt en de vraag naar fysiek goud is minimaal. Dat is misschien wel het beste bewijs, dat goud op dit moment de rol van safe haven niet of amper vervult. Daar komt nog bij, dat China haar traditionele rol als grootste opkoper van fysiek goud ook al niet vervult. De vraag is in de eerste helft van 2014 met maar liefst 20% terug gelopen. Een verder teruglopen van de internationale spanningen zal de prijs van goud steeds verder omlaag duwen. Een beslissend zetje kan gegeven worden door berichten over de ontwikkeling van de Amerikaanse en Chinese economie. Als die berichten over het algemeen positief blijven, dan zullen aandelen een steeds aantrekkelijker alternatief worden voor goud. Bovendien zal de kans op een vervroegde renteverhoging een snelle stijging van de inflatie nagenoeg onmogelijk maken en ook dat maakt het bezit van goud onaantrekkelijk.

Bovenstaand scenario sterkt on in onze overtuiging, dat de prijs van goud aan de vooravond staat van een lange glijvlucht naar beneden. We onderschrijven opnieuw de opinie van Goldman Sachs, dat de prijs van goud daalt naar $ 1050 per troy ounce!

Lees hier onze eerder geformuleerde opvatting over een daling van de goudprijs met wel 20%:

https://www.dekritischebelegger.nl/grondstoffen/goud/goudprijs-kan-crashen-met-20/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

8 reacties op “Goudcrash blijft mogelijk”

 1. Avatar

  De lijst van het gelijk van GS is velen malen korter dan het ongelijk…da’s niet zo gek als je bedenkt dat GS eerder naar de markt ventileert van wat het zelf denk dat NIET zal gebeuren.

  De correlatie van de waarde van goud met inflatie, dan wel deflatie en hoge/lage rente ligt heel wat complexer dan hier wordt geschetst.
  Elke beweging wordt bepaald door het gewicht dat in elke schaal komt te liggen…dus rente omhoog? Dan kan goud nog steeds naar beneden of naar boven om diverse redenen. We hebben afgelopen jaren best een stevige inflatie gehad bij een dalende rente, maar dan bij een hele andere definitie van inflatie (bijv. door naar woonlasten te kijken ipv huizenprijzen).
  Inflatie en rente gaan niet eens hand in hand, al is het maar omdat rente uit diverse componenten bestaat: geldontwaardingscompensatie en beloning. De rente is én lager dan de inflatie én de beloning is negatief.

  Goud wordt nu vnl gekoppeld aan oorlogsdreigingen her en der, maar de aandacht aan het mondiale financiële systeem dat nog alles behalve boven Jan is, wordt subtiel gepareerd…

  Zou China 20% minder vragen, of is het aanbod 20% lager? Dan denk ik dat 20% mindere vraag vanuit China een veel forser gevolg al had moeten hebben op de goudprijs en bij een fors lager aanbod had de goudprijs toch ook weer een stuk hoger kunnen staan. De discussie m.b.t. manipulaties in goud (zilver) zullen voorlopig nog niet verstommen en m.i. zitten er vreemde verhoudingen tussen de papieren en fysieke markt.

  De nieuwe fixing v.a. 15 aug. zal m.i. niet bijzonder veranderen…het is en blijft een afgeleide vd papieren markt!

 2. Avatar

  Goud is al twee en een half jaar aan het corrigeren. Die correcties was een normaal gebeuren. Het consolideren op een prijs van $ 1250 – $ 1350 is natuurlijk tijdelijk. Uiteindelijk kan het 2 kanten op, omhoog of omlaag!

  Wat niemand in dit perspectief verteld is…dat uiteindelijk goud ALTIJD OMHOOG gaat. Neem de goudprijs van 100 jaar geleden en volg de geschiedenis, dan staat een ding als een paal boven water, goud stijgt altijd tav papieren geld, zoals de dollar. De US dollar is sinds zijn creatie al 98% van zijn waarde kwijt en goud heeft nog steeds een zelfde koopkracht als 100 jaar geleden. Ik zal het even uitleggen, omdat mensen dit niet altijd begrijpen.

  Kijk, een huis kosten in 1900 in U$ 100,- ofwel 5 kg goud. Nu 100 jaar later kost dat huis nog steeds 5 kg goud…..,maar U$ 200.000,-!
  OK, iemand die U$ 100,- in 1900 op de bank had gezet..krijgt zogezegd rente…larriekoek, die bank was in honderd jaar al lang failliet en weg is U papieren geld, onder het bed bewaren, dan was het nog steeds U$ 100,-, ofwel papieren geld is prut!. De les, vertrouw nooit papieren geld ,welke door een overheid wordt gecreert. Het doel van die overheid is om U arm te houden, zodat U een loonslaaf blijft.
  De “grote jongens” behouden het goud, omdat die de geschiedenis goed kennen (Rothschild etc.) Edelmetaal maakt onafhankelijk van overheden, die U bestelen.
  Mensen in arme landen, zoals India weten dat en praktiseren dat ook. Wat is het soms simpel om uit te leggen, maar onze “westerse burger” laat zich liever bestellen, door een stel leugenaars in Den Haag!

 3. Avatar

  Leuk ‘Martin K’ maar wat hebben een stel leugenaars in Den Haag te maken met de goudprijs…

  Sorry Willem.., je verhaaltje is weer eens niet geloofwaardig, en goud gaat niet ALTIJD OMHOOG,zeker niet in zware tijden..

 4. Avatar

  Frank, jij hebt echt geen idee dat de crisis nog moet komen volgens mij…
  Voor Invenco niet geheel een onbelangrijk puntje….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *