Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Goudbeleggers opgelet !

Gezien de hoge volatiliteit op de aandelenmarkten dit jaar, is goud erg populair als veilige belegging. In de EU zal de anonieme aankoop van goud volgend jaar echter aanzienlijk worden beperkt. Dit zit erachter.

Maar degenen die in goud beleggen, waarderen misschien niet alleen de relatieve veiligheid van hun beleggingen, maar ook de mogelijkheid om hun bezit anoniem uit te breiden. Tot nu toe is er een bovengrens van 9.999 EUR per huishouden in de EU. Als u bij een aankoop meer goud wilt kopen, moet u uw identiteitskaart opgeven. Deze bovengrens zal echter drastisch worden verlaagd vanaf 1 januari 2020. Van een gouden aankoop van 2.000 euro is identificatie nu verplicht.

Volgens het concept van ministerieel ontwerp van het ministerie van Financiën over de implementatie van de wijzigingsrichtlijn betreffende de vierde EU-witwasrichtlijn: “De bevindingen van de nationale risicoanalyse hebben aangetoond dat, met name op het gebied van goudhandel, zware contante transacties plaatsvinden net onder de huidige drempel voor identificatie-eisen van EUR 10.000 en zijn daarom aanstootgevend. er wordt geadverteerd hoeveel edelmetaal kan worden gekocht zonder identificatie. De voorgestelde drempel van 2.000 euro is bedoeld om deze bypass-handel te voorkomen of aanzienlijk te beperken. ” Hetzelfde geldt ook voor de contante aankopen van zilver en platina vanaf 1 januari .

Extra inspanningen voor dealers

Bestrijding van het witwassen van geld, belastingontduiking en terrorismefinanciering is zeker een verheven doel om de vorige richtlijn te wijzigen, maar het zal leiden tot grote veranderingen voor goudhandelaren. Dominik Lochmann, Managing Director van ESG Edelmetall-Service, pleit tegen n-tv: “De nieuwe wet is dus vooral van invloed op mensen die kleine investeringen willen doen of edelmetalen willen kopen als cadeau voor bruiloften, doopfeesten of soortgelijke gelegenheden. Voor goudhandelaren betekent de wet één aanzienlijke extra bureaucratie, waardoor de prijzen naar verwachting licht kunnen stijgen. ”

De Federale Raad wil de bovengrens verder verlagen

Bovendien kan het voor beleggers ook interessant zijn dat de Federale Raad zelfs een bovengrens van 1.000 euro heeft voorgesteld toen de wet tot uitvoering van de bovengenoemde wijzigingsrichtlijn werd aangenomen. De gegeven reden was: “De Federale Raad wijst erop dat goudhandel zeer vatbaar is voor het witwassen van geld, althans voor zover goudproducten contant worden betaald”. Voor beleggers zou dit betekenen dat de aankoop van de populaire Krugerrand-munten onderworpen is aan identificatie. Het valt nog te bezien of de drempel in de toekomst verder naar beneden zal worden aangepast.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *