In oktober 2010 schreef ik een column dat goud zou toppen in 2017. Aan die analyse is in de tussentijd niets veranderd. Ook niet door de tussentijdse forse gouddaling. In ons boek ‘Geld, goud en zilver’ hebben we zelfs voor deze forse daling gewaarschuwd. Wij gingen ervan uit dat die bodem iets eerder kwam, maar per saldo is er niets veranderd. Laten we even wat zaken op een rijtje zetten.
De daling die we recent, althans voorlopig, afgerond lijken te hebben, vertoont sterke gelijkenis met de daling van 1974 tot 1976. De top kwam op 30 december 1974 op 195,50 dollar en bodemde op 25 augustus 1976 op exact 100,00 dollar. Qua slotkoers was 30 augustus 1976 de laagste koers op 102,80 dollar. Van 30 december 1974 tot 25 augustus 1976 is EXACT 20 maanden. Liefhebbers van Fibonacci-getallen zullen zeggen dat 20 maanden -1 maand is ten opzichte van het Fibonacci-getal 21 en dat dat dus geen toeval is. Op 22 augustus 2011 maakte goud een hoogste slotkoers op 1.898, intraday werd op 6 september nog een iets hogere top op 1.921 dollar neergezet. De bodem in goud kwam op 15 april 2013 op 1.351 bij het sluiten van de markt, een dag later volgde intraday een iets diepere bodem. Vanaf 22 augustus 2011 tot 15 april 2013 geeft een dalingsfase aan die 20 maanden duurde, op 7 dagen na. Qua tijd sluiten beide dalingsgolven op elkaar aan, alleen qua beweging zien we dat hij in 1976 dieper ging dan in 2013. Lees daarvoor ook de column van Satilmis.
Is de daling nu voorbij? Dat kan niet met zekerheid gezegd worden. Het zou me namelijk niet verbazen wanneer goud dit najaar nog een flinke tik krijgt. In mijn interview vorige week op BNR Nieuwsradio heb ik aangegeven dat een verdere daling mogelijk is en dat zelfs niet uit te sluiten is dat we nog naar 1.000 dollar gaan. De bullmarkt is dan naar mijn mening nog altijd niet voorbij. Mijn verwachting is namelijk dat we op weg gaan naar een top in 2017. Lees ook dit artikel.
Het is interessant om de datum die wordt aangehaald in dat artikel, te weten 13 februari 2017, terug te laten rekenen in mijn Spiral Calendar. We zien dan bijvoorbeeld de datum van 4 januari 2013 en 21 november 2013 naar voren komen, alsmede 20 november 2015.In dit artikel noemde ik begin januari 2013 als een belangrijke bodem. De bodem kwam inderdaad exact op de Spiral Calendardatum van vrijdag 4 januari 2013. Ook op 21 november 2013 en 20 november 2015 verwacht ik een belangrijk draaipunt. Voor 21 november 2013 is dat een top. Wanneer ik 20 november 2015 – dat een spiral is van de toenmalige all time high van 20 januari 1980 – terugreken, zien we het volgende.
Opnieuw de top van 21 november 2013, maar daarnaast ook een draaipunt op 7 mei 2013.
Kijk ik naar mijn Solunarmodel dan geeft dat de hoogste piek van heel 2013 op 7 mei aanstaande. Dat wil niet zeggen dat dat ook DE top van 2013 wordt, maar wel dat er in aanloop naar 7 mei a.s. veel opwaartse druk zal zijn met, naar ik verwacht, grote volatiliteit.
Laten we gaan volgen hoe een en ander zich ontwikkelt. Vooralsnog ga ik uit van een verder herstel, met mogelijk een diepere bodem voor goud in het najaar van 2013. Uiteindelijk weten we dat goud verder omhoog moet. Wat mij betreft nog steeds tot in 2017.
Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl
Start met Automatisch Beleggen
In de afgelopen weken zat de goudprijs flink in lift. Volgens het team van VanEck, een vermogensbeheerder met meer dan vijftig jaar ervaring met beleggen in goud en goudaandelen, is het nog steeds een...
De traditioneel positieve prestaties van goud in een inflatoire omgeving met toenemende rentepercentages worden belemmerd door de kracht van de U.S. dollar.
Tot nu toe heeft goud geen bescherming geboden in de coronacrisis. De prijs van het edelmetaal is niet gestegen en heeft niet gediend als een vluchthaven. Als het aan de analisten van zakenbank Banc o...
Als de inflatie een aantal jaar achter elkaar verhoogd is, duurt het langer voor het financiële systeem weer terugkeert naar normaal. Dit zorgt voor een omgeving waarin goud en goudaandelen kunnen flo...
“Het zou me namelijk niet verbazen wanneer goud dit najaar nog een flinke tik krijgt. In mijn interview vorige week op BNR Nieuwsradio heb ik aangegeven dat een verdere daling mogelijk is en dat zelfs niet uit te sluiten is dat we nog naar 1.000 dollar gaan.”
Dalen tot 1000 dollar? Lijkt me zeer onwaarschijnlijk omdat:
1. Er al op een hoger prijsniveau een enorme fysieke vraag zal zijn, net als in de afgelopen twee weken bij een daling naar boven 1300. Een groot verschil tussen jaren 70 en nu is de aanwezigheid van Aziatische koopkracht.
2. De productiekosten boven 1200 dollar liggen.
Er is niets wat topt in 2017, geen index maar zeker geen goud,of zilver. Bodems zul je bedoelen.
Dank voor je interessante bericht Edwin, vertel ons wat meer, hoe kom je tot je mening, etc, graag wat meer inhoud!
‘Interessante bericht” is het zeker, hoewel het maar éen regel is. Robert Prechter heeft een cyclus van 16 jaar ontdekt en deze geeft als bodem 2017 aan voor indexen. Deflatie tast commodities aan, waaronder goud. Al met al geen gunstig vooruitzicht.
Dank voor je toelichting Edwin. Ofschoon ik veel van Prechter geleerd heb, zeker zijn Socionomics-boeken zijn must read voor eenieder, heeft hij met zijn opvattingen als nadeel ‘subjectief’ te zijn. Al sinds 2007 schrijft hij dat goud en zilver moeten dalen. Hij gebruikt zijn cycli en EW-patronen dusdanig dat het zijn ooit ingenomen standpunt, ‘goud en zilver gaan in deflatie onderuit’, ondersteunt. Geen objectieve analyse dus. Goud en zilver dalen niet door deflatie. Tussen 1980 en 2001 was er 21 jaar lang flinke inflatie. En toch daalden goud en zilver. Die 1-op-1-relatie is er dus niet. Goud en zilver beschermen tegen het omvallen van overheden en het omvallen van valuta’s. Door het verdwijnen van het vertrouwen in overheid en ons geldsysteem kiezen we voor goud en zilver. En dus kunnen edelmetalen gewoon stijgen, óók tijdens deflatie.
Tja, we zullen het zien.
Veel opwaartse druk was er toch niet in aanloop naar 7 mei, eerder neerwaartse druk. Ik veronderstel dat de Spiral Calendar de draaidagen voorspelt, dus was 7 mei een bodem. Verwacht dit model voor 21 november nog steeds een top? Bedankt.
De SC voorspelt inderdaad draaidagen. Een top of een bodem is moeilijk aan te geven. Mbv andere methodieken probeer ik een voorspelling te doen van een top of bodem, in dit geval niet gelukt dus. Voor 21 november 2013 is het nog steeds een top ogv mijn andere methodieken (wat overigens niet wil zeggen dat we in de tussentijd niet nog kunnen dalen).
In de tussentijd ben ik bezig geweest met deze ‘Spiral Calendar’ t.o.v de S&P500 en Dow Jones en kwam tot verrassende ontdekkingen, en je kunt er zelfs een handelssysteem mee opzetten. Een ’top’ of ‘bodem’ komt er niet uitrollen, ‘hoger of ‘lager’ is het best wat je hiermee kunt behalen.
Interessant wat je zegt Edwin. Vertel ons er eens wat meer over. Mijn persoonlijke jarenlange ervaring met de SC is dat de SC alleen toppen en bodems voorspelt (of beter: draaipunten in z’n algemeenheid) en zeker geen ‘hoger’ of ‘lager’, maar misschien heb jij iets nieuws ontdekt.
Elmer,
Zoals ik al schreef, ik was ermee bezig geweest, en dit is een paar maanden geleden. Het fijne weet ik er niet meer van, wat ik nog wel weet is dat ik terug ben gegaan in tijd met de kalender en standen van de desbetreffende indexen bekeken heb van die datums. Maar wat zal het uitmaken of het een top, of bodem is wat je vindt, met ‘hoger’ of ‘lager’ ben je er eigenlijk al. En bovendien, het zal meer met een correctie te maken hebben, wat misschien aangezien wordt als ’top’ of ‘bodem’.