Goud heeft de laatste dagen veel terrein verloren. Een doorbraak naar $ 1400 dollar per troy ounce bleek net een brug te ver. INVINCO is echter nog steeds bullish op goud. Wel kan de stijging van de US dollar en de uitspraken van de centrale banken roet in de eten gooien.
Op vrijdag 28 februari vond president Poetin, dat het tijd was om de wereld te vergasten op een stukje authentieke negentiende eeuwse machtspolitiek. Hij verklaarde dat de Krim, onderdeel van Oekraïne, voortaan Russisch zou zijn. Om zijn woorden kracht bij te zetten, stuurde hij enkele duizenden Russische troepen het schiereiland op.
Figuur 1 Goudprijs tuimelt door mevrouw Yellen
De westerse wereld reageerde, zoals verwacht mocht worden. Er was veel verbale verontwaardiging, maar van echte sancties was aanvankelijk geen sprake. Wel steeg de prijs van goud in luttele weken de lucht in van pakweg een niveau van $ 1330 per troy ounce naar bijna $ 1400 toen eenmaal de eerste schoten werden afgevuurd. De prijs voor goud zat trouwens al in de lift sinds het begin van 2014. Beleggers zijn steeds meer gaan twijfelen over de kracht en duurzaamheid van het herstel in de VS en idem dito over China.
En toen was het plotseling afgelopen met de stijging en leek goud aan een vrije val begonnen. De oorzaak van deze wel erg plotseling ommekeer was mevrouw Yellen, de opvolgster van Ben Bernanke als president van de Fed. Tijdens de persconferentie na haar eerste optreden als voorzitter van de Federal Open Market Committee, kwam ze met een verklaring, die de beleggerswereld deed slikken. Zo verklaarde ze, dat de Fed nog dit jaar volledig zou stoppen met het monetaire stimuleringsprogramma, beter bekend als quantitative easing. Om haar woorden kracht bij te zetten zei mevrouw Yellen, dat de omvang van het stimuleringsprogramma met opnieuw $ 10 miljard zou verlaagd worden naar een bedrag van $ 55 miljard. Volgens Yellen en de tweede man van de Fed, Stanley Fisher, verstoren de aanhoudende stimuleringsprogramma’s d de werking van de financiële markten. Die waren overigens op hun beurt niet erg gecharmeerd van de zogeheten tapering plannen van de Fed. Dat is bij herhaling gebleken. Ze reageerden zonder meer geschokt, toen mevrouw Yellen besloot met de mededeling, dat de Fed zes maanden na het aflopen van het stimuleringsprogramma de korte rente zou gaan verhogen ongeacht of de werkloosheid op of onder een niveau van 6,5% lag of niet. De Fed deed wel de belofte, dat het niveau van de korte renet beneden dat van het langjarig gemiddelde van 4% zou blijven. Financiële markten houden niet van oplopende rentes en de daarmee samenhangende te lage inflatie. In een reactie doken aandelenkoersen, maar ook de goudprijs omlaag. Die daling werd volgens een rapport van Morgan Stanley nog versterkt door winstneming.
Figuur 2 Janet Yellen jaagt de financiële markten schrik aan
Het zou voor de hand liggen, dat de aanhoudende spanningen en schotenwisselingen in de Krim en de dreiging, dat Poetin nog een stukje Oekraïne, Transnistrië, wil inlijven, de goudprijs weer zou stuwen. Dat is echter amper of niet gebeurd. Beleggers lijken meer angst te hebben voor renteverhogingen, dan voor groeiende geopolitieke spanningen. Zolang er niet echt gevochten wordt in Oekraïne, is er niets aan de hand. Dat lijkt he credo voor het moment.
Wat betekent deze opstelling van beleggers voor de goudprijs. Zal de daling doorgaan, misschien wel naar het niveau van $ 1000 per troy ounce, zoals Goldman Sachs voorspeld heeft of is er een keer ten goede mogelijk? Dat laatste lijkt het geval. Wanneer de nood het hoogst is, is de redding nabij. Die redding moet dan komen uit India. De centrale bank van India (RBI) heeft vijf banken toestemming gegeven opnieuw goud te gaan importeren. Sinds augustus 2013 zijn de Indiase importen met maar liefst 50% gedaald door overheidsmaatregelen. De toestemming kan erop uitdraaien dat importen weer naar het oude niveau terugkeren. Het zou ook zomaar kunnen, dat India weer de grootste importeur van goud gaat worden.
Het recente verleden heeft geleerd, dat tuimelende goudprijzen voor zowel India als China een uitnodiging vormen om extra op de markt actief te worden. Het lijkt er dus op, dat een oplevende vraag in Azie opnieuw een bodem in de markt gaat leggen. Maar dat is nog niet alles. Het lopende jaar 2014 kan het eerste jaar worden, dat het aanbod van fysiek goud minder is dan de vraag. De goudproductie heeft met pakweg 3000 ton een plafond bereikt, terwijl er minder goud uit ETF’s stroomt en ook het aanbod van tweedehands goud krimpt.
Met andere woorden, het kan voor beleggers in goud komende weken zeer interessant worden of er zich daadwerkelijk een bodem in de markt gaat vormen. Dat kan dan het begin zijn van een nieuwe periode van stijging van de goudprijs.
INVINCO
De prijs voor goud zal de komende jaren meer en meer bepaald worden door de vraag uit de Opkomende Markten, in het bijzonder uit China en India. Daarmee lijkt die prijs voor de langere termijn een gezonde ontwikkeling tegemoet te gaan. De onrust rondom de Oekraïne maakt tegelijkertijd duidelijk, dat goud zijn rol als safe haven nog lang niet verspeeld heeft.
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.
Start met Automatisch Beleggen
Goud is duurder dan ooit in euro's. Terwijl de bergen van schulden en de geldhoeveelheid blijven toenemen als gevolg van de wereldwijde economische stimuleringsprogramma's, zijn experts ervan overtuig...
Het Fed-beleid, het cyclusgedrag voorafgaand aan de inflatie en een potentiële salaris-/prijsspiraal kunnen in 2022 een doorbraak betekenen voor goud.
Bent u niet zo van de aandelen, maar stapt u liever in fondsen dan had u in 2019 het meeste succes gehad met goudfondsen.
Het edelmetaal staat momenteel op de verkooplijsten. Na het eerste positieve nieuws over een coronavaccin, verleggen beleggers het geld naar de aandelenmarkt.