Enorme correctie koffieprijs

Het kon niet uitblijven. Na maanden van aanhoudende droogte en hitte is er eindelijk weer regen gevallen in de belangrijkste koffie producerende regio’s van Brazilië. De vraag, die nu om een antwoordt vraagt, is of de recente regelval niet “to little and to late” is. Hoe groot is de schade die droogte en hitte nu al hebben aangericht aan de oogst op het veld?

Brazilië is de grootste producent en exporteur van koffie ter wereld. De aanhoudende droogte sinds het einde van 2013 zorgde voor een prijsstijging van maar liefst 80%. In de week van 17 maart ging de prijs voor het eerst sinds 2012 door de barrière van $ 2 per pond om uit te komen op een niveau van $ 2,0975.

Grafiek koffieprijs
Grafiek koffieprijs

  • Koffie is een van de belangrijkste en meest gevraagde grondstoffen ter wereld
  • Na aardolie is het zelfs de meest gebruikte grondstof
  • Koffie is na water de meest gedronken drank in de wereld

De lang verwachte regen zorgde voor het gebruikelijke schokeffect op de financiële markten. Koffieprijzen duikelden in enkele dagen met talloze procenten omlaag naar een niveau van $ 1,67,25 per pond. Dat gebeurde nadat de meteorologische dienst van MDA Weather Services het nieuws naar buiten had gebracht, dat er in korte tijd meer dan 17 centimeter regen was gevallen. Dat was ruim 40% meer dan normaal is voor de tijd van het jaar. Bovendien zag het er naar uit, dat de regen nog wel enkele dagen kon aanhouden aldus het station.

Is met de komst van de regen het feest voor beleggers voorbij? Staan wij voor aan de vooravond van een langdurige periode van prijsdalingen? Daar mag je vraagtekens bij zetten. Het is inderdaad nog maar de vraag of de regen niet te laat is gekomen. Natuurlijk zal de ware omvang van de schade aan de koffieoogst pas in mei duidelijk zijn. Insiders worden echter niet moe erop te wijzen, dat de maanden januari en februari beslissend zijn voor de kwaliteit en kwantiteit van de koffieoogst. Het valt niet te ontkennen, dat die maanden te droog en te heet waren. Het lijkt daarmee onmogelijk, dat de Braziliaanse oogst zich voor de volle 100% kan herstellen.

Als de regen al geholpen heeft, dan is dat de koffieoogst van 2015. De jonge vegetatie, die vooral in 2015 bonen moeten produceren, zal zeker geholpen zijn door de regenval. Daar staat echter tegenover, dat juist jonge struiken kwetsbaar zijn voor droogte en hitte. Het is daarom voor BNP Paribas een uitgemaakte zaak, dat er in 2015 een tekort aan koffie zal komen. De oogst van komend jaar zal volgens strateeg Keith Flury 2,22% dalen ten opzichte van die van 2014. Die oogst zal nog een klein surplus laten zien. Als Flury gelijk heeft, dan zal 2015 het eerste jaar worden sinds 2010, dat de vraag het aanbod overtreft. Overigens wordt BNP Paribas bijgevallen in haar opinie door de International Coffee Organization. Die voorziet een tekort van minimaal 2 miljoen balen in 2015. Dat is aanmerkelijk meer dan het tekort van 612.000 balen dat Keith Flury voorspelt.

Het heeft er alle schijn van, dat de markt weer doorgeslagen is in haar reacties op de effecten van de regenval. Daar komt nog bij, dat de oogst in Colombia er weliswaar beter uitziet, dan verwacht. De opwaartse bistelling met 100 000 balen door de Columbiaanse overheid is echter weer minder dan gehoopt. Kortom, het plaatje ziet er allemaal net iets minder somber uit, dan de markt in eerste instantie dacht.

INVINCO
In 2013 heeft INVINCO beleggers met grote regelmaat gewezen op de kansen en bedreigingen voor de belegger, die de markt voor soft commodities biedt. Daar gaan we in 2014 onverminderd mee door. Geheel tegen de verwachtingen in biedt die in 2014 beleggers opnieuw grote kansen. Als u daar als particuliere belegger gebruik van wenst te maken, dan is het niet onverstandig kennis te maken met INVINCO.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

1 gedachte over “Enorme correctie koffieprijs”

  1. Wat een heisa, regen verstoord de koffieprijs. Neem eens een kijkje op een weekly chart en je zult zien dat er gewoon een normaal verloop van prijs plaatsvind.
    Hoe moeilijk kun je het jezelf maken?…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.