In 2022 hebben centrale banken meer goud gekocht dan in ruim een halve eeuw. In deze context heeft het Internationale Monetaire Fonds (IMF) de goudaankoop trends van 144 landen geanalyseerd.
Centrale banken wereldwijd breiden hun goudreserves aanzienlijk uit, en dit heeft aanzienlijke gevolgen voor de financiële markten en geopolitiek. Uit de gegevens blijkt dat er een sterke behoefte is aan bescherming van activa in een wereldwijde inflatoire omgeving. Volgens het World Gold Council (WGC) is deze behoefte de drijvende kracht achter de immense stijging van de wereldwijde vraag naar goud in 2022. Deze vraag, exclusief over-the-counter transacties, is met maar liefst 18 procent gestegen tot 4.741 ton, wat de sterkste stijging in elf jaar is.
De Hunger van Centrale Banken naar Goud
Hoewel particuliere beleggers ook een groeiende interesse in goud tonen, zijn het vooral de “massale aankopen” door centrale banken die verantwoordelijk zijn voor de opmerkelijke toename van de vraag. Volgens de WGC kochten monetaire autoriteiten vorig jaar 1.136 ton goud, meer dan ooit sinds 1967, wat een sprong van ruim 150 procent betekent ten opzichte van 2021.
Maar waarom kopen centrale banken op zo’n grote schaal goud? Het IMF heeft deze vraag onderzocht door de goudaankoop trends van 144 landen te analyseren.
Het is opvallend dat centrale banken hun goudreserves sinds de mondiale financiële crisis van 2008 aanzienlijk hebben vergroot, nadat ze deze reserves tientallen jaren eerder hadden afgebouwd. Deze crisis vergrootte de noodzaak om zichzelf te beschermen tegen economische en geopolitieke risico’s, en goud wordt algemeen beschouwd als een veilige haven in tijden van crisis.
Het IMF-onderzoek identificeerde 14 “actieve diversifiers,” dit zijn landen die hun goudaankopen hebben verhoogd en het aandeel van goud in hun totale reserves in de afgelopen twintig jaar met minstens vijf procentpunten hebben vergroot. Opmerkelijk genoeg zijn al deze actieve gouddiversificatoren opkomende markten, zoals Turkije, Kazachstan, Wit-Rusland, Oezbekistan, Irak, Argentinië en Qatar.
Bescherming tegen Sanctierisico’s
Een andere verklaring voor de toegenomen aankopen van goud door centrale banken is de bezorgdheid over de risico’s van sancties. Volgens het onderzoek kunnen financiële sancties die zijn opgelegd door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en Japan aan Rusland als gevolg van de aanval op Oekraïne mogelijk hebben bijgedragen aan het feit dat opkomende landen een groter deel van hun reserves in goud aanhouden, wat beter bestand is tegen sancties.
Nu de Russische inkomsten uit de verkoop van olie en gas aanzienlijk zijn gedaald, terwijl de oorlog tot aanzienlijke extra uitgaven leidt, ontstaat er een aanzienlijk begrotingstekort in de Russische staatskas. Als reactie hierop heeft Rusland in januari 3,6 ton goud uit zijn staatsreserves verkocht.
China’s Toenemende Goudaankopen
Het WGC schat dat de totale wereldwijde goudreserves momenteel op 35.494,5 ton liggen. De lijst van nationale goudreserves, vanaf november/december 2022, wordt aangevoerd door de Verenigde Staten met 8.133,5 ton, gevolgd door Duitsland met 3.355,1 ton.
China heeft recentelijk aanzienlijke hoeveelheden goud aangeschaft en neemt een belangrijke positie in als goudkoper. De Chinese goudreserves zijn met maar liefst 30,2 ton gestegen vergeleken met de voorgaande maand, tot 2.010,5 ton. Hoewel China niet regelmatig informatie publiceert over zijn nationale goudreserves, wordt de groei ervan gezien als een machtsdemonstratie richting het Westen.
Conclusie
Centrale banken wereldwijd vergroten hun goudreserves op historische schaal, gedreven door de behoefte aan bescherming van activa in een inflatoire omgeving en groeiende zorgen over economische en geopolitieke risico’s en sancties. China is vooral opvallend in deze trend, met aanzienlijke stijgingen in hun goudreserves. Goud blijft een gewilde veilige haven in onzekere tijden en heeft een aanzienlijke invloed op de wereldeconomie.
Bron: https://www.finanzen.at