Na de sterke rally van de afgelopen jaren, lijkt de rek nu even uit de goudprijs te zijn. Maar als de eurocrisis verergert of de Amerikaanse groei weer terugvalt, dan kan het edelmetaal weer snel terugkeren op de radar van beleggers.
Goud heeft de laatste tijd wat van zijn glans verloren. Waar de aandelenmarkten vanaf medio vorig jaar een indrukwekkend herstel hebben laten zien, noteert de goudprijs ruim 13% onder de voorlopige piek van $1.918 per troy ounce die toen werd neergezet.
Maar deze correctie stelt vanzelfsprekend niet veel voor in het perspectief van de bijna verzevenvoudiging van de goudprijs in de afgelopen tien jaar. Toch slaagt goud er al een tijdje niet meer in om nieuwe records neer te zetten, wat vooral kan worden toegeschreven aan de sterk verbeterde economische vooruitzichten in de Verenigde Staten.
Goud wordt immers veel meer dan andere grondstoffen gedreven door speculatie, naast fysieke vraag/aanbod verhoudingen. Het edelmetaal geldt daarbij als de ultieme veilige haven voor beleggers en gedijt daarom vooral in een onzekere macro-economische omgeving.
Verbetering Amerikaanse economie
Ondanks de recente tegenvallende cijfers over de arbeidsmarkt, heeft de Amerikaanse economie echter weer duidelijk de weg omhoog gevonden. In het derde kwartaal van 2011 groeide ’s werelds grootste economie met 1,8%, om in de laatste drie maanden van het jaar te versnellen naar 2,8%. Het consumentenvertrouwen is gestegen van 46 in oktober vorig jaar naar 70 in april.
Belangrijk is ook dat de arbeidsmarkt geleidelijk verbetert. Hoewel de werkloosheid nog wel op een relatief hoog niveau ligt van 8,2%, is deze al flink omlaag gekomen ten opzichte van de 9% in oktober 2011. Afgelopen maand kwamen er weliswaar minder banen bij dan verwacht, maar de gemiddelde banengroei ligt over de eerste drie maanden van dit jaar nog ruim boven de 200.000.
Einde kwantitatieve verruiming
De betere staat van de Amerikaanse economie en het daarmee samenhangende optimisme op de beurzen vormt kortom geen stimulans voor de goudprijs. Ook zal de Fed (het Amerikaanse stelsel van centrale banken) zeer waarschijnlijk niet met een derde ronde van kwantitatieve versoepeling komen.
Bovendien stopt de Fed in juni met ‘Operation Twist’. Onder dit programma verkoopt de Fed kortlopende staatsleningen en gebruikt ze de opbrengsten om langlopende leningen aan te kopen, met als doel de lange rente te drukken.
De stimuleringsmaatregelen van de Fed hebben de lange rente naar historisch lage niveaus geduwd en vormen een belangrijke impuls voor de goudprijs. De deur naar inflatie wordt daarmee immers wagenwijd opengezet, waardoor beleggers het edelmetaal opzoeken. In periodes met een snel stijgende inflatie presteert goud namelijk historisch gezien sterk. Ook het verwachte einde van de stimuleringen doet de goudprijs derhalve geen goed.
Opgelaaide eurocrisis
Aan de andere kant speelt de weer opgelaaide Europese schuldencrisis de goudprijs in de kaart. Het vizier is gericht op Spanje. Nu de Spaanse economie steeds verder lijkt weg te zinken, wordt het voor de Spanjaarden haast een onmogelijke opgave om het torenhoge begrotingstekort terug te dringen.
De markt maakt zich hier grote zorgen over. Inmiddels is de Spaanse rente weer tot bijna 6% gestegen, het hoogste niveau sinds december. Ook de rente in Italië loopt weer op.
Door de aanhoudende problemen in Europa is de risicobereidheid onder beleggers weer afgenomen, waarvan goud als veilige haven profiteert. Verder moet worden afgewacht hoe de Amerikaanse economie zal presteren zonder de stimuleringsmaatregelen van de Fed.
Zakt de groei weer in, dan volgt zeer waarschijnlijk toch een nieuwe ronde van monetaire versoepeling. Ook dit kan de goudprijs hoger zetten. Het is derhalve nog te vroeg om het einde van de lange bullmarkt in goud aan te kondigen.
Jochem Baalmann
Beleggingsadviseur
Indexus Vermogensbeheer
www.indexus.nl
Start met Automatisch Beleggen
De wereld van de gouddelvers is een gefragmenteerde. Er zijn honderden middelgrote en kleine spelers. En bijna allemaal willen ze de positieve aandacht van beleggers.
Goud, waarom zou je erin beleggen? Het levert geen rente, geen inkomen! Mmm, de meeste staatsobligaties hebben een negatief rendement. Dan toch maar liever goud als gezond alternatief voor aandelen, w...
Goud en zilver zijn verreweg niet alleen het basismateriaal voor mooie kopjes en sieraden. Ze zijn ook een erg populaire crisisvaluta op de financiële markt, zoals Corona momenteel weer bewijst.
Goudbeleggers zijn goed op weg om winst te maken. De stemming in de goudsector is uitstekend.