Bij beleggen is er veelal een sprake van een tweede kans. De eerste impuls zet de massa aan om te kopen. Als hoogtepunt wordt dat effect in de kranten genoemd. Als uw taxichauffeur ook er over begint te spreken dan moet uw op uw hoede zijn. Het is tijd dan tijd om te verkopen. Terwijl professionele partijen de winst verzilveren stapt de particuliere beleggen. Want hij koopt op de top ! Dat geldt ook voor goud.
De indrukwekkende zomerrally in edelmetalen is abrupt tot een einde gekomen. Zowel goud als zilver zijn letterlijk gecrasht. Goud stortte dinsdag met bijna zes procent in en noteerde het grootste dagelijkse verlies sinds de historische uitverkoop in april 2013. Zilver zakte nog erger: de prijs van het edelmetaal daalde met bijna 15 procent. Het zilver was sinds oktober 2008 niet zoveel gedaald.
De prijsdaling zette woensdagochtend aanvankelijk door. De goudprijs bleef dalen tot een dagelijkse dieptepunt van $ 1.862 per troy ounce. Dit brengt de prijsverliezen sinds het hoogste punt ooit van 6 augustus op $ 2.075 op 10,3 procent.
Zilver zakt nog dieper
De zilvergrafiek ziet er nog slechter uit: het edelmetaal, waar ook veel vraag naar is in de industrie, is met 21,7 procent gedaald tot $ 23,39 sinds het hoogste punt op $ 29,86. Immers: zowel de goud- als de zilverprijs kunnen zich in de loop van woensdagochtend stabiliseren en zelfs lichtjes positief terrein worden.
De redenen voor de dramatische daling van edelmetalen zijn divers. Onder andere de comeback van de dollar zorgt ook voor neerwaartse druk. Opnieuw spanningen tussen de VS en China en de wereldwijde angst voor een tweede coronagolf hebben investeerders in de “veilige haven” -dollar gedreven. Een stijgende dollar drukt de vraag naar in dollars genoteerde grondstoffen.
De stijgende reële rentetarieven zijn de belangrijkste boosdoener
De stijging van de rente van gisteren in de VS is echter voornamelijk de oorzaak van de historische prijsverliezen in goud en zilver. “Dit had het begin kunnen zijn van een test door de Fed, in hoeverre ze bereid is stijgende tarieven te tolereren”, zei Robert Rethfeld van Wellenreiter-Invest.
Stijgende obligatierendementen verhogen ook de reële rentetarieven (rente minus inflatie). Een stijgende reële rente maakt goud daarentegen minder aantrekkelijk, aangezien goud zelf geen regelmatig inkomen genereert, zoals rente of dividenden.
Geen scenario uit 2013
Marktwaarnemers spreken ook van winstnemingen. De edelmetalen bevonden zich immers in een “overbought” marktsituatie na hun sterke prijsstijging. Vanuit dit perspectief is de scherpe correctie van de goud- en zilverprijs alleen gezond met het oog op de toekomstperspectieven voor edelmetalen.
De vooruitzichten voor goud en zilver op middellange tot lange termijn blijven inderdaad positief. “In 2013 duurde het bijna zeven jaar voordat het vorige prijsniveau weer werd bereikt. Zo’n lange periode is deze keer niet te verwachten”, zegt Carsten Fritsch, grondstofexpert bij Commerzbank.
Instapmogelijkheid?
In 2013 maakte een debat over renteverhogingen de goudprijs moeilijk. Een soortgelijk scenario is momenteel niet te vrezen. De aanhoudende stroom van goedkoop geld zal de vraag naar goud en zilver waarschijnlijk stabiel houden.
De consolidatie kan echter enkele dagen of weken aanslepen, benadrukt Commerzbank-expert Fritsch. Beleggers moeten daarom “wachten op een merkbaar dieptepunt om de risico-opbrengstverhouding te verbeteren”, benadrukt David Iusow van IG Markets.