Gasprijs ontvlamt

De afgelopen winter 2013/2014 was een van de strengste uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Ongeveer 49% van de huishoudens gebruikt gas om het huis te verwarmen. Daarnaast zijn heel veel bedrijven en elektriciteitscentrales de laatste jaren op gas overgeschakeld. Dat is te danken aan de schalierevolutie die sinds 2005 op gang is gekomen. Er is derhalve weinig fantasie voor nodig om te bedenken, dat het gasverbruik in de afgelopen winter geëxplodeerd is. De vraag was zo groot, dat de gasproducenten het niet bij konden houden. Gasvoorraden daalden tot 55% onder hun gemiddelde. In reactie daarop steeg de prijs in februari 2014 naar het hoogste niveau in vijf jaar en kwam uit op $ 6,493 per miljoen British Terminal Units (MBTU).

Invinco heeft hier indertijd uitvoerig over bericht. U kunt hier nogmaals ons bericht uit februari 2014 lezen: klik hier.

Na de strenge winter zijn de gasprijzen in snel tempo weer gedaald, maar nu is de winter weer in aantocht. De markt kijkt daarom met groeiende belangstelling naar de huidige gasprijs en naar de weersverwachtingen. Die prijs lag aan het einde van de maand oktober op $3.541 MBTU. Sindsdien zijn de weersverwachtingen omgeslagen. Volgens het meteorologisch bureau AccuWeather Inc. belanden de temperaturen in het oosten van de Verenigde Staten ver onder het gemiddelde en in een aantal staten zal de vorst dit jaar vroeg invallen.

Dat betekent dat de gaskraan al vroeg open gedraaid gaat worden en dat werpt de vraag op of de voorraden wel afdoende zijn om aan de snel oplopende vraag te kunnen voldoen. Daar bestaat op zijn minst twijfels over. The US Energy Information Administration (EIA) bericht maandelijks over vraag en aanbod, maar ook over voorraden. Uit de meest recente rapportage blijkt, dat de voorraden aan het einde van de maand oktober 8,2% lager waren dan het vijfjarig gemiddelde. Ze waren gedaald naar het laagste niveau sinds 2005.

De markt reageerde zoals verwacht mocht worden en prijzen schoten in enkele dagen met 9,3% omhoog. Het is uiteraard nog te vroeg om met zekerheid te kunnen stellen, dat de prijsstijging zal aanhouden. Dat hangt van teveel factoren af, waar de markt geen greep op heeft. Wel is duidelijk, dat de markt gevoelig is geworden voor al deze volatiele factoren en dat er gelet op de prijzen in februari 2014 nog een groot opwaarts potentieel is.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

7 gedachten over “Gasprijs ontvlamt”

 1. Beste Edwin,

  Je klets te veel onzin , jouw handelsmerk op deze site, dat heb ik je vaak verteld , volgens wikipedia is de koudste temperatuurmeting in Nederland -27,4gr Celsius. Zelfs in Siberië is nooit -100 gemeten . Zelfs bij -1 graden gaat de prijs omhoog, en nee er is geen correlatie met aantal graden en aantal percentage stijging in Nat Gas. Maar dat wist je wel, en toch moest je onzin gaan schrijven, be my guest.

  http://www.barchart.com/commodityfutures/leaders?type=pl&cat=5d&view=chart

 2. Nat Gaz: http://4.bp.blogspot.com/-G5hGoDDTDMY/VFzQohV90oI/AAAAAAAAB4U/qS78L5Uaw7g/s1600/PNG.png
  Zeg altijd begin niet aan grondstoffen. Is zo moeilijk omdat je meerdere ballen in de lucht moet houden. De dollar, de COT en dan heb je belangen van grotere partijen. En dan vergeet ik gemakshalve de afwijkende expirtatie tijden van de Bats.

  Forward: http://bit.ly/1pvDfEa

  Er is een Take Profit signaal in Nat Gaz maar een hogere bodem is een koopkans. Hoogste prijs was 20

  Maar zeg eerlijk bij ik handel niet in grondstoffen is te moeilijk. Als ik het zou doen dan zou ik Quanto trade doen en het valuta risico afdek. Of zou het certificaat nemen van Abn daar zit ook een Quanto dekking in.

  Maar de beweging in Nat Gas is sterk omhoog gericht. Gisteren sloot de prijs 5% hoger. Winstnemingen en dan weer instappen

 3. Bats is Nymex
  Als je een Gann Fann zet kom je op 4.55
  boven de 4.55 is 5.35
  Maar ik denk niet dat er boven 4.55 wordt geprint. Belangen liggen lager

  Enige manier is elke x winstnemen en dan lager openen

  contango en backwardation he geen prints boven de 4.55

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.